Utazz

Balira utazna? Mi lesz most?

Szabó Laci

2017. november 30. 11:57

Az utóbbi napok egyik legfontosabb turisztikai híre, hogy kitört Balin a Mount Agung-vulkán, és ezért több tízezer embert kellett evakuálni a közelből, egy időre lezárták Bali nemzetközi repülőterét, ahonnan naponta sok száz járat hozza-viszi a turistákat. Mi várható most, mit tegyen az, aki éppen mostanában utazna a méltán népszerű Balira?

Az utóbbi napok egyik legfontosabb turisztikai híre, hogy kitört Balin a Mount Agung-vulkán, és ezért több tízezer embert kellett evakuálni a közelből, egy időre lezárták Bali nemzetközi repülőterét, ahonnan naponta sok száz járat hozza-viszi a turistákat. Mi várható most, mit tegyen az, aki éppen mostanában utazna a méltán népszerű Balira?

A helyzet

Hogy meddig lesz aktív a vulkán, azt senki sem tudja megmondani, így az első, amit a turista tehet –aki például januárban, februárban vagy később utazna –, hogy kivár, de már most gondolkozhat azon, hogy milyen B terv jöhet számításba Bali helyett. Amíg ugyanis aktív a vulkán, addig szinte biztos, hogy nagyon korlátozottak lesznek a lehetőségek, hogy repülővel odajussunk, ugyanis a vulkánkitörések okozta hamufelhő a levegőbe kerül, ez pedig veszélyeztetheti a repülőgépek biztonságát. Természetesen az időjárás is befolyásoló tényező, ha nincs nagy szél, akkor néhány gép le tud szállni, de a nagy társaságok a napokban minden bizonnyal az összes járatukat törlik, vagy ha el is indulnak, akkor is számolni kell azzal, hogy nem Denpasar repülőterén landolnak, hanem pl. Jakartában.

Bizakodás, újratervezés

Ha optimisták akarunk lenni, akkor az izlandi vulkánkitörést említhetjük, amely csupán néhány napra bénította meg az európai légi közlekedést, akkor is az időjárás függvénye volt, merre repültek a gépek, melyik repülőteret kellett lezárni és melyik fogadhatott gépeket. Ha ebből indulunk ki, akkor ez a kitörés sem tart sokáig, majd visszatér a megszokott rend, és újra eljuthatunk Balira. Vagyis aki januárban vagy később utazna, annak nem marad más hátra, mint a bizakodás, hogy gyorsan kipöfékeli magát a vulkán, lenyugszik, és nem zavar bele a már megtervezett nyaralásba. Ha azonban december közepéig nem nagyon változik a helyzet, akkor érdemes újratervezni, és egy másik célállomást választani. Erre alkalmas lehet Thaiföld, Malajzia, Vietnam, vagy akár a Fülöp-szigetek is. Ha már megvan a repülőjegyünk Balira, akkor figyelni kell a híreket, a légitársaság oldalát, milyen  lehetőséget kínál az átfoglalásra, bár ezt díjmentesen általában csak legfeljebb 10 nappal az indulás előtt teszik lehetővé. Ha erre nem adnak lehetőséget, akkor egy helyi járattal utazhatunk az új helyszínre. Mivel rendkívüli helyzetről van szó, ezért kártérítési kötelezettsége nincs a  légitársaságnak, csak segítségnyújtást kell biztosítani az utasoknak (ha a napokban v n az indulás, akkor szállás, ingyenes étel, ital, díjmentes átfoglalási lehetőség).

A vulkán után

Mivel Bali egyik fő bevételi forrása a turizmus, ezért biztosak lehetünk benne, hogy mindent megtesznek a helyi szolgáltatók, hivatalok, hogy most, akik kinn vannak, azoknak segítséget nyújtsanak, majd ha megszűnnek a vulkánkitörések, akkor pedig különböző kedvezményekre, speciális lehetőségekre számíthatnak. Várhatóan a repülőjegyek kicsit olcsóbbak lesznek (főleg a helyi légitársaságok csökkenthetik a jegyárakat), és a szállások ára is kedvezőbb lehet a következő hónapokban, hogy a mostani helyzet ne nyomja rá a bélyegét a helyi idegenforgalomra, hogy újra ellepjék a tengerpartokat, a szállodákat, a helyi utcákat, nevezetességeket a turisták.

Önnek ajánljuk