Utazz

Az (olcsó) utazáshoz jó dátumot kell választani

Közeleg az őszi időszak, ami az egyik legjobb időpont egy európai városnézős utazásra, de aki télen szeretne nyaralni valamelyik egzotikus üdülőhelyen, annak is lassan el kell kezdeni a szervezést.
Szabó Laci

2019. augusztus 26. 12:02

- Fotó: shutterstock.com

De akár említhetnénk a nagyon közeli jövőt is, hiszen pl. a héten „hosszú hétvége” lesz Szlovákiában, azaz az augusztus 29-ei ünnep miatt egy napnyi szabadsággal egy négynapos hétvégét is meg tudunk szervezni – ez pedig ideális alkalom egy fürdőzésre, wellnesspihenésre. Az utazásszervezés egyik legfontosabb része nem más, mint a megfelelő időpont kiválasztása.

Még ne foglaljunk!
Mielőtt elkezdenénk az utazásszervezést, az első, amit el kell döntenünk, mikor szeretnénk útra kelni – most mindegy, hogy ez egy hosszabb (egzotikus) nyaralás, körutazás, városnézés vagy éppen wellnesskirándulás. A dátumválasztásnál jó, ha kicsit rugalmasak vagyunk – plusz/mínusz pár nap vagy akár hét erejéig is. Ezzel ugyanis nagyon sokat tudunk spórolni, ellenkező esetben akár egyszer annyiba is kerülhet egy utazás, mint a választott időpont előtt vagy után egy héttel. Vannak ugyanis olyan időszakok, amelyeket mindenképpen érdemes elkerülni – és nem csak az árak miatt, hanem például akkor is, ha szeretnénk elkerülni a nagy zsúfoltságot.

Foglalás előtt ellenőrizzünk!
Mielőtt lefoglaljuk a repülőjegyet és a szállást, előtte mindenképpen le kell ellenőrizni, hogy a célállomáson nincs-e valamilyen nemzeti ünnep, sportrendezvény, nemzetközi esemény, konferencia, ugyanis ezekben az időszakokban sokkal többe kerül a szállás és a repülőjegy. Ráadásul ilyenkor lényegesen több turista, résztvevő van a célállomáson, ami azt eredményezi, hogy mindenhol hatalmas a tömeg, a zsúfoltság, és ezt egyetlen turista sem szereti. Az ellenőrzéshez hívjuk segítségül az internetet – a világhálón gyorsan és könnyen megtaláljuk a keresett információt. Ha az adott héten egy nagy informatikai konferencia, kiállítás, Forma–1-es futam vagy egyéb nagyobb rendezvény van, akkor biztosak lehetünk benne, hogy nagyon drága lesz a kirándulás – kivéve, ha pont azt szeretnénk látni, mert akkor meg kell fizetni ennek felárát. (Ebben az esetben azt tanácsoljuk, minél hamarább, akár egy évvel, fél évvel előre is foglalják le a szállást, amikor még sok lehetőség közül választhatnak.) Ugyanez igaz a nagy nemzeti ünnepekre, az USA-ba például nem érdemes menni akkor, amikor a függetlenség napját tartják, ebben az időszakban ugyanis sokszoros szorzóval számolhatunk mind a repülőjegy, mind pedig a szállás árában, de hasonlóan drága a cseresznyevirágzás időszaka Japánban, ahogy a kínai új év időszaka is az ázsiai országokban (ilyenkor a kínai turisták miatt nőnek jelentősen az árak).

Olcsó időpontok
Ha olcsón szeretnénk utazni, akkor mindenképpen érdemes olyan dátumot választani, ami kerüli az ünnepeket, a kiemelt időszakokat, és lehetőleg főszezonon kívül esik. Ez egy városnézős túránál nem nagy kompromisszum, legfeljebb nem lesz nagyon meleg, és néha eleredhet az eső – ám cserébe sokkal olcsóbb lesz a repülőjegy és a szállás is. Persze egy tengerparti nyaralásra nem érdemes hideg vagy esős időszakban utazni – az kidobott pénz, ott megéri megfizetni a főszezoni felárat.

Drága időszakok
Az utazásszervezésnek két része van, az egyik maga a repülőjegy, a másik a szállás (a többi költség – helyi tömegközlekedés, fakultatív kirándulások, étkezés stb. – nagyjából azonos minden időszakban). A repülőjegyeknél elmondható, hogy legjobb az akciós jegyeket választani – ezek szinte mindig megtalálhatók a légitársaságok oldalain vagy a különböző keresőoldalakon. Vannak azonban kiemelt időszakok, amikor nem tudunk akciós jegyeket foglalni – ilyen általában a karácsonyi, újévi idősáv (általában december 15. és január 10. között), a húsvéti időszak és a helyi (a célállomáson vagy a kiinduló repülőtér országában) nagyobb nemzeti ünnepek, sportrendezvények. Aki ebben az idősávban szeretne repülni, az ne számítson arra, hogy akciós, rendkívül kedvező jegyet talál. Ennek két oka van, az egyik, hogy a légitársaságok a legolcsóbb tarifaosztályokat (az akciós jegyeket) ezekre az időpontokra meg se nyitják, a másik, hogy ilyenkor nagyobb a forgalom, így a viszonylag olcsó jegyek gyorsan elfogynak, és csak drágább helyek maradnak szabadon. Ebből következik, hogy az akciós jegyeket a kiemelt időszakokon kívüli időpontokban kell keresni.
A szállásfoglalásnál is fontos a megfelelő dátum kiválasztása, ugyanis előfordulhat, hogy egy szobáért az egyik héten csak 80 eurót kérnek (két fő részére, adókkal, reggelivel), míg egy héttel később ugyanaz a szoba, ugyanabban a hotelben már 360–800 euróba kerül. Igen, a hoteleknél nem szokatlan, hogy akár tízszeres, sőt, még ennél is nagyobb szorzóval emelkednek az árak. A hotelekkel kapcsolatban elmondható, hogy általában akkor kerül többe a szállás, ha hétvégén szeretnénk foglalni, ha főszezoni időszakban érkezünk. Ha pedig ünnep, rendezvény van a célállomáson, akkor nem ritkák a horrorisztikus árak sem. Például Barcelonában az MWC mobilkommunikációs kiállítás ideje alatt előfordulhat, hogy egy egycsillagos (!) szállás 400 eurót is elkér a szobáért egy éjszakára (reggeli nélkül!), úgy, hogy egy héttel később ugyanaz a szoba csak 35 euróba kerül…  Az MWC alatt pedig 400 euró alatti áron szinte nem találni szobát a katalán fővárosban, vannak olyan – három-, négy- és ötcsillagos – hotelek, amelyek 5–8 ezer eurót is elkérnek egyetlen éjszakáért!

Lehet olcsó a jegy, de drága a szállás
Sokan esnek abba a hibába, hogy találnak egy rendkívül olcsó repülőjegyet, és azt gondolják, azonnal le kell csapni rá. Ám ez egy rossz stratégia, ugyanis hiába lesz olcsó egy repülőjegy, ha az adott időszakban a helyszínen csak nagyon drágán tud szállást találni. Ahogy azt a fentiekben is bemutattuk, könnyen előfordulhat, hogy csak több száz euróért tud hotelt foglalni, azt is csak rossz minőségűt. Pedig ha foglalás előtt ellenőriztük volna a kiemelt időszakot (a nemzetközi rendezvényt), akkor tudhattuk volna, hogy az egy bűnös idősáv, egy héttel korábbi vagy későbbi időszakot kellett volna választani, még akkor is, ha arra az időpontra esetleg 10–50 euróval többe is kerül egy repülőjegy. Hiszen az így keletkezett többletköltséget bőven megspóroltuk volna a szálláson, arról már nem is szólva, hogy 30–50 eurós éjszakánkénti áron tudtunk volna foglalni egy négy- vagy ötcsillagos hotelt.

Hosszú hétvégék
Minden évben vannak „hosszú hétvégék”, amikor a szlovákiai ünnepnapok és munkaszüneti napok hétköznapra esnek. Ez pedig ideális azoknak, akik spórolni szeretnének a szabadságukkal, hiszen kevesebb szabadságot kell kivenni ahhoz, hogy akár egy négynapos utazást, wellnesspihenést megszervezzenek. Ilyen időpont például most augusztus 29., amikor egy nap szabadsággal négynapos utazást, wellnesskirándulást tudunk szervezni, de hasonló lesz november 1-je, ami péntekre esik, így szabadság nélkül háromnapos kirándulást szervezhetünk, de akár egy tíznapos kirándulást is, mindössze négy napnyi szabadsággal. Ezek a kirándulások akkor a legjobbak, amikor csak Szlovákiában van ünnep, hiszen ha több másik országban is pirosbetűs egy nap (például május elseje, vagy a más ünnep – karácsony, húsvét, újév), akkor nagyobb a turistaforgalom, ez pedig felhajtja az árakat.

Összegzés
Ahogy a fentiekből is kiderül, ha olcsón, zsúfoltság nélkül szeretnénk utazni, akkor érdemes olyan időszakot választani, ami a célállomáson nem számít kiemeltnek, esetleg főszezonon kívüli dátum is megfelelő lehet. Persze, egy (egzotikus) tengerparti nyaralásra ne utazzunk olyankor, amikor a célállomáson esős időszak vagy hideg tél van, a nap sem süt, és a tenger vize is nagyon hűvös, hiszen az kidobott pénznek számít. Ha pedig valaki az új évet szeretné megünnepelni, annak sincs más választása, mint kifizetni a kiemelt időszak felárát. Van, akinek ez ennyi pénzt megér, és van olyan is, aki inkább az egy héttel későbbi utazást preferálja, hiszen így akár feleannyiból is kihozza az utazást – igaz, nem látja a tűzijátékot vagy az ünneplő tömeget.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Cséfalvay: A Hídban nincs elég erő és akarat

Kedden Füleken játszik a DAC – a hazaiaknak ez az év meccse

Leállították a büntetőeljárást Kiska állítólagos zsarolása ügyében

Továbbra sem javult a pedagógusok helyzete

Az MKP egyelőre nem válaszol az OĽaNO ajánlatára

VIDEÓ: Alvó sofőr okozta a balesetet a pozsonyi Sitina-alagútban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?