A pénzváltás aranyszabályai, avagy a legjobb árfolyam titka

Érdemes a célállomáson beszerezni a helyi fizetőeszközt, ott sokkal jobb árfolyamot kapunk

Az utóbbi hetek óriási árfolyam­mozgásai miatt újra érdemes átnézni, hogy a külföldi nyaralás során hogyan érhetjük el, hogy a legjobb árfo­lyamot kapjuk, amikor olyan or­szágban utazunk, ahol nem euró a fizetőeszköz.

Nem kell ahhoz messzire utaz­ni, hogy pénzt kelljen váltanunk, az őszi téli időszakban elég Ma­gyarországra, Csehországba, Len­gyelországba kirándulni, és máris szükségünk lesz pénzváltásra. De természetesen a távolabbi, egzoti­kus célállomásokra készülőknek is hasznosak lehetnek a tanácsaink, sok pénzt takaríthat meg, ha betart­ja az alábbi aranyszabályokat.

Árfolyamok – melyik a jó?

Az egyik legfontosabb, hogy tisz­tában legyünk az aktuális árfo­lyammal, erre a legjobb megoldás, ha követjük az xe.com oldalon a percenként aktualizált valutatáblá­zatot, így biztosan tudni fogjuk, mi az, ami kedvező, és mi az, ami már előnytelen. Ha ezt nem tesszük, akkor van egy másik módszer, ez pedig az, ha megnézzük, az adott pénzváltónál mekkora a különb­ség a vétel és az eladás között. Ha a forintot vesszük alapul, amelynek árfolyama az euróval a cikk írásakor 429,2, akkor egy 425-428-as árfo­lyam rendkívül kedvezőnek számít. Ha a váltóban az eurót 428-ért ve­szik, és 432-ért adják, akkor ott bát­ran vehetünk helyi pénzt, ugyanis a két árfolyam közötti különbség az egy százalékot sem éri el. Ha a vétel 415 és az eladás 430, akkor inkább keressünk egy másik helyet.

Vannak országok – elsősorban az ázsiaiak –, ahol attól is függ az árfolyam, hogy milyen címletet szeretnénk beváltani. Jellemzően az 50-100 eurósra adják a legked­vezőbb kurzust, az 5, 10, 20 eurós (dolláros) címletekért kevesebb he­lyi pénzt adnak.

Hol (ne) váltsunk?

Vannak helyek, ahol szinte tilos váltani, ilyen a népszerű turista­övezetek, az állomások, a repülőtér, és – talán mondanunk sem kell, a valutaüzérek. Előfordulhat, hogy a repülőtéren is kedvező az árfolyam, ezt a fenti példa szerint le tudjuk ellenőrizni, ha jó, akkor használha­tó az ottani pénzváltó is. Bár már egyre ritkábban, de még előfordul, hogy ugyan jó az árfolyam, ám a pénzváltó kezelési költséget számol fel, ez lehet fix díj (10–20 euró), vagy százalék is. Ezeket a helyeket is érdemes kerülni, mert rosszabbul járunk. Még egy fontos tanács: uta­zás során érdemes a célállomáson beszerezni a helyi fizetőeszközt, ott sokkal jobb árfolyamot kapunk, mint ha az indulás előtt, idehaza váltanánk (legfeljebb a szomszédos országok fizetőeszközeit, illetve a nagyobb valutákat, mint például az amerikai dollár kínálják kedvezőbb árfolyamon).

Pénzfelvétel

Ma már szinte tilos a pénzfelvétel a külföldi automatákból, a hazai ban­kok csak ritkán kínálják ezt a szol­gáltatást ingyen, jellemzően csak a bankcsoporthoz tartozó automa­tákból vehetünk fel díjmentesen helyi pénzt. De ilyenkor is figyelni kell, hogy az ATM nem számol-e fel tranzakciós díjat (ha ilyenre bukkanunk, nézzük meg egy má­sik bank ATM-jét, előfordul, hogy az egyik ingyenes, a másik nem), ami jellemzően 5–10 euró minden egyes pénzfelvételnél, ami – a ked­vezőtlenebb árfolyamot is figyelem­be véve – akár 10 százalékos veszte­ség is lehet, mint ha pénzváltóban szereztük volna be a helyi pénzt. Ezért érdemes mindig inkább több eurót vinni magunkkal, és több részletben, a helyi árszínvonalat feltérképezve, igény szerint váltani.

Bankkártyahasználat

A bankkártyahasználatra támasz­kodni nem mindig lehet, mivel sok helyen még mindig nem fogadják el, vagy minimális költéshez kötik. De összességében jó, ha ezt preferál­juk – bár a bank mindig később szá­molja el a költést, és nem mindig a legkedvezőbb árfolyamon. Előnyös lehet, ha beszerzünk egy Revolut vagy Wise kártyát (ezek újabb, on­line bankok), ez ingyenes. Előnye, hogy az appban tudunk helyi pénzt váltani, mindig a legkedvezőbb ár­folyamon, és a helyszínen a helyi pénznemben tartott számláról von­ja le az összeget. Ingyenes pénzfelvé­telt is kínál, az ingyenes verzió 200 eurónak megfelelő összegig (akkor ingyenes, ha az ATM nem számol fel tranzakciós díjat).

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?