Utazz

A horvát tengerpartra készül? Elfelejtheti a vámot!

Horvátország hétfői, július elsejei uniós csatlakozása után sokkal egyszerűbben lehet átlépni a határt. Egyes termékekből szinte korlátlanul vihet Horvátországba, és megszűnik az értékhatárhoz kötött vámfizetés is.
ÚJ SZÓ ONLINE

2013. június 27. 19:00

ÖSSZEFOGLALÓ

Az európai uniós jogszabályok értelmében Horvátország július 1-től vámjogi szempontból belföldnek minősül, így a horvát csatlakozást követően megszűnik a vámhatár Magyarország és Horvátország között (az eddigi uniós határátkelőn). A csatlakozás után a vonatkozó uniós szabályokat kell figyelembe venni, amelyek nagyságrendekkel kedvezőbb feltételeket teremtenek az utazók számára.

A csatlakozás után már nem korlátozzák, hogy milyen értékben lehet Horvátországban vásárolt termékeket áthozni a határon. Sem vámot, sem áfát nem kell fizetni a horvát termékek után. A megvásárolt termékek eredetét továbbra is ellenőrizhetik, ezért vásárláskor célszerű számlát vagy nyugtát kérni.

Mivel megszűnik a vámhatár, a határon megszűnik a vámellenőrzés, viszont a schengeni szerződésből fakadó ellenőrzési feladatok továbbra is megmaradnak. Az úti okmányokat (útlevél, személyi igazolvány) továbbra is ellenőrzik.

Ha Horvátországba utazik, nem kell az utasnak vámeljárást kezdeményeznie vagy közterhet fizetnie, szabadon kiszállítható a nyaraláshoz például egy motorcsónak. A behozni kívánt termékek esetében az értékbeli korlátozáson túl – a jövedéki termékek kivételével – a mennyiségi korlátozás is megszűnik.

Szlovákiába a csomagolt és szavatossági idővel ellátott élelmiszerek a csatlakozást követően korlátozás nélkül, az egyéb élelmiszerek (pl. tojás, nyers hús stb.) az eredetet igazoló pénzügyi bizonylattal (pl. számla) hozhatók be uniós tagállamból. Ugyanakkor továbbra is érvényes, hogy csak saját fogyasztásra elegendő mennyiség hozható be illetékmentesen. Jövedéki termék (pl. pálinka) behozatala során igazolni kell az eredetet és azt, hogy a jövedéki termék adózott. Adójegy nélküli cigaretta vagy zárjegy nélküli alkohol továbbra sem hozható be Szlovákiába.

Horvátország csatlakozását követően megszűnik a külföldi (horvát) utas által Szlovákiában vásárolt termékek, illetőleg a szlovák utas által Horvátországban vásárolt termékek esetében az általános forgalmi adóra vonatkozó visszatérítés lehetősége. (pb, szl)

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Benes

Beneš-dekrétumok: bocsánatra, kárpótlásra várunk

Komárom

Elindult a határforgalom monitorozása a komáromi átkelőnél is

Elértéktelenednek a lakások a lepusztult környezet miatt

Sorsukra hagyták a gadóci pedagógusokat

Ha ideje engedi, a fiatal művész kassai műtermében dolgozik saját alkotásain

Börtönfalak mögött érzi magát a legszabadabbnak

rr

Tíz évet is kaphat a kamionsofőr, aki megpróbált áthajtani a kerékpáros hídon

Hagia Sophia

Erdogan elrendelte az isztambuli Hagia Sophia mecsetté alakítását

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.