Utazz

5 trend a jövő (év) turizmusából

Szinte az egész vilá­gon eltűnt a turizmus, ahol még működik is valamennyire, ott is csak lélegeztetőépen van, már akkor is örülhetnek, ha a korábbi utas-, ven­dégszám töredékét el tudják érni.
Szabó Laci

2020. október 27. 11:44

koronavírus utazás
- Fotó: pixabay

A koronavírus-járvány minden bizonnyal alaposan felforgatja a piacot, a trendeket, ez utóbbiak közül már most is látható néhány, azaz, hogy milyen lesz a turizmus a világ­járvány lecsengése, és/vagy a vakci­na megjelenése után. Bemutatjuk azt az öt trendet, amely minden bi­zonnyal jellemző lesz a jövő, de leg­alábbis a 2021-es év turizmusára – feltéve, ha addig, vagy az új év első heteiben fokozatosan feloldják a korlátozásokat. A trendek többsége olcsóbb, kényelmesebb utazásokat, turistabarátabb ügyintézést hozhat.

1. Olcsóbb repülőjegyek

Már most látható, hogy a repülőjegyek még sokáig lényegesen olcsóbbak lesznek, le­gyen szó európai utazásról, vagy a világ távolabbi célpontjaira induló járatokról. Az ok egyszerű, a meg­csappant keresletet csak az akciós jegyekkel tudják valamelyest feltor­názni. Mivel az üzleti utasok jövőre még nem nagyon hoznak bevételt, így az indulás előtt, hirtelen meg­ugró jegyárakra sem kell számítani.

2. Olcsóbb szállások

Ahogy a légitársaságok­nál, úgy a szállodáknál is igaz lesz az, hogy jövőre szinte csak az egyéni, vagy kisebb csoportok­ban utazókra – azaz a turistákra – számíthatnak, így kénytelenek lesznek csökkenteni az árakat. Igaz ez az elsősorban tehetősebb és/vagy üzleti vendégrétegre specializáló­dott luxushotelekre is, várhatóan azok esetében még nagyobb lesz az árcsökkenés – így aki szeretne, az jövőre kipróbálhatja az ilyen szállá­sokat is – most baráti, vagy legalább megfizethető áron.

3. Rugalmasság

Már idén megjelent a ru­galmasság, az összes ho­tel, légitársaság, szolgáltató most, és várhatóan a következő év első felében is abszolút rugalmasságot kínál azoknak, akik jegyet, szál­lást, programot foglalnak – azaz a tervezett programot indoklás nélkül lemondhatják, a befizetett árat visszatéríthetik, vagy ha ezt nem is kapják meg, akkor ennek értékében egy utalványt kapnak, amelyet egy másik időpontban fel tudnak használni. Vannak légitár­saságok – pl. a fapadosok – ame­lyek szigorúbbak, a rugalmasságot is csak a következő egy vagy két hónapra kínálják, de olyan is akad, amely pont ellenkezőleg, kétéves időtartamot kínál a módosításra, lemondásra.

4. Érintésmentes utazás

Már ma is egyre több mindent meg tudunk ol­dani érintésmentesen, ám a trend tovább fejlődik a következő évben –eltűnhetnek a papíralapú megol­dások (nem kell a recepción kitöl­teni az adatainkat), mindent előre, és online fogunk intézni, ha kell, nyomtatni. A repülésnél pedig elő­térbe kerül az egyéni kezelés, azaz magunk csekkolunk be a járatra – ha lehet még otthon –, mi adjuk fel a csomagot, mi ragasztjuk rá a poggyászcímkét. Az önkiszolgáló pultok képernyője pedig megvál­tozik – már nem kell megérinteni a képernyőt, hiszen az a legújabb technológiának köszönhetően már az ujj közelségét is érzékeli, így gyakorlatilag a képernyő fölött, a levegőben mutogatva intézhetjük az összes teendőt.

5. Eltűnhetnek a vízumok

Nagyon sok ország van bajban, mindegyik abban reménykedik, hogy a járvány után a beinduló turizmus eljut hozzájuk is. Ezt pedig különböző támogatá­sokkal lehet elérni, az egyik legké­zenfekvőbb, hogy ha van, akkor el kell törölni a pluszkiadásokat és ügyintézést jelentő vízumkötele­zettséget. Ha ez nem megy, akkor legalább egy egyszerűbb, online regisztrációra lehet cserélni. Bizo­nyított tény ugyanis, hogy azok az országok, amelyek eltörölték a vízumot, sokkal népszerűbbek let­tek a turisták körében, sokszor két számjegyű növekedést hozott az in­tézkedés már az első évben.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
karácsonyi pénz

Már elkezdték a 13. járadék kifizetését

Párkány: hétfőtől működik a tesztelőállomás

Párkány: hétfőtől működik a tesztelőállomás

Gál Tamás

Adventi kalendárium: A mértéktelenség az emberiség veszte lehet

bíró k

Előzetes letartóztatásba kerül Jozef Rehák és Daniel Čech

Ursula von der Leyen
Frissítve

Brexit – Johnson és von der Leyen a tárgyalások folytatásáról állapodott meg

Igor Matovič

Matovič karácsonyról – két lehetőségünk van: tömeges tesztelés vagy a teljes lezárás

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.