5 dolog, amit tudnia kell, ha utazást foglal

Foglaljunk egyszer használatos kártyákkal.

Napjainkban már a legtöbb utazást, szállást, repülőjegyet online foglalunk, s mivel egyre nagyobb az interneten vásároló tábor, úgy mind több veszély is leselkedik az utazni vágyókra. Röviden összefoglaljuk, mire ügyeljünk az online foglalásoknál.

Az internetes, online világban nincs száz százalékos biztonság, ezért amint megadjuk egy ilyen felületen a bankkártyánk adatait, azzal azonnal fennáll annak veszélye, hogy illetéktelenek kezébe kerülnek azok, és visszaélnek vele, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy ellopják a kártyán található pénzt. Lássuk tippjeinket, amivel minimalizálni tudjuk annak esélyét, hogy ellopják a kártyaadatainkat.

1. Csak megbízható oldalakon foglalunk! Hiába lesz olcsóbb ugyanaz a termék, szállás, repülőjegy egy másik oldalon (mint amit közvetlenül a légitársaság, vagy más foglalóoldal kínál), mégis érdemesebb az ismert, biztonságosabb oldalhoz ragaszkodni. A csalók is sokszor így ejtik csapdába a legolcsóbb jegyre vadászókat – lényegesen olcsóbban kínálják az utazást, így aki ott foglal, megadva az adatait, se utazni nem fog, és még a pénzét is elveszt(het)i. Persze, előfordulnak valóban vonzó ajánlatok, nagyon olcsón a megbízható oldalakon is, azokra érdemes lecsapni.

2. Figyeljünk a biztonságra! Csak olyan oldalon foglaljunk, amely biztonságos. A megbízhatóság mellett nézzük meg, hogy a címsor bal oldalán megtalálható-e a lakat jel, és a cím https-sel kezdődik-e. Ha igen, nagy eséllyel biztonságban maradnak az adataink.

3. Foglaljunk egyszer használatos kártyákkal. A legtöbb szlovákiai banknál már megtalálható az a szolgáltatás, amely egyszer használatos kártyákat kínál az ügyfeleknek. Ez a mobilalkalmazásban kérhető, azonnal megjelenik, használható. A lényege, hogy egy bankkártyaszámot generál (lejátati idővel, CVV-kóddal), amely azonnal használható. Ám amint megtörténik a fizetés, abban a pillanatban érvényét is veszti a kártya, így, ha mégis illetéktelenek kezébe kerülnének az adataink, akkor sem tudnak kezdeni vele semmit, hiszen az már érvénytelen. Ez a legbiztonságosabb módja a fizetésnek, főleg az ismeretlen(ebb) oldalaknál. E sorok írójának is egy ellopták a kártyaadatait, miután az utazási iroda informatikai rendszerét feltörték, a tolvajok már vonták is volna le az összegeket a kártyáról (háromszor is próbálkoztak, különböző összegekkel), de szerencsére a bank azonnal kiszúrta, hogy gyanús a tranzakció, és elutasította azt, majd tiltotta a kártyát. De nincs mindenkinek ilyen szerencséje, aztán futhat a pénze után…

4. Telefonban se mindegy, hogy adjuk meg a kártyaadatokat. Ha telefonon foglalunk, akkor nem mindegy, hogy az ügyintéző, hogy kéri a bankkártyánk adatait. A biztonságra ügyelő cégeknél az alap, hogy a számok diktálásánál kikapcsolják a felvétel opciót, és nem mondják utánunk vissza a számokat (nehogy egy mellettük ülő kolléga felírja azokat). Előfordul olyan is, hogy az adatok megadásakor megszakad a kapcsolat, és egy automata kéri a számok megadását, a telefon billentyűinek segítségével. Ha nem így történne a foglalás, akkor kérjünk egyéb módot a fizetésre (pl. átutalás, vagy fizetési link megadása – erre kattintva egy banki oldalra jutunk, ahol biztonságosan fizethetünk), mivel minden más nem biztonságos.

5. Sose szkenneljük be a bankkártyát! Előfordul, hogy néhány szálloda, utazási szolgáltató arra kér, töltsük ki az adatlapot, a bankkártyaadatokkal, és aláírva szkenneljük be. Ezt minden esetben utasítsuk el, mivel rendkívül biztonságtalan. Szintén kérjünk más opciót a foglalás véglegesítésére – banki link, átutalás. Egy távoli hotelben a bejelentkezésnél a recepción hevertek az ilyen adatlapok, bárki lemásolhatta a számokat…

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?