10 lélegzetelállító látvány a nagyvilágból

<p>A Tripadvisor utazási portál összeállított egy újabb fantasztikus listát, amelyben tíz, rendkívül látványos helyre kalauzol el bennünket. A képeket látva az lehet az érzésünk, mintha a felvételek nem is a Földön készültek volna.</p>

1. Haleakala (Hawaii, USA)

A világ legnagyobb kialudt vulkánja, a Haleakala Maui keleti részén, 3055 méteres magasságával egy km-rel a sziget többi hegye fölé magasodik. A lábánál egy sor szállóhelyet és szörfözésre, úszásra alkalmas strandot találunk. A vulkán utoljára 1790-ben tört ki.

2. Pamukkale (Törökország)

Pamukkale, mely szó szerinti fordításban „gyapotvárat” jelent, a világ egyik ritka csodája, és az UNESCO világörökség része. A természeti képződmény Törökországban található, 20 kilométerre Denizli városától. A hófehér mészkőmedencéket a földfelszín alól feltörő, kalciumhidrogén-karbonátban és széndioxidban gazdag, körülbelül 35 fokos forrásvíz hozta létre, amikor lezúdult a domboldalon. A helyet már az ókorban is látogatták mint gyógyfürdőt. Pamukkale környezetében több melegvízű forrás is található, melyet az újonnan épült gyógyfürdők és szállodák is használnak. Pamukkale emiatt a modern gyógyturizmus egyik célpontja lett.

3. Salar de Uyuni (Bolívia)

A föld legnagyobb tükreként emlegetett sósivatag a világ egyik legkülönlegesebb természeti jelensége. Sós mocsárként illetve sós sivatagként is meghatározható, mivel általában száraz, viszont időszakosan néhány cm-es vízréteg borítja. Bolíviában, az ország délnyugati részén, az Andok hegyvonulatai közötti medencében fekszik 10 582 négyzetkilométernyi területen, 3656 m-es tengerszint feletti magasságon. A Salar de Uyuni a világ legnagyobb kiterjedésű, és egyben a legmagasabban fekvő sómezője.

4. Antilop-kanyon (Arizona, USA)

Az Antilop-kanyon az amerikai délnyugat legnépszerűbb, legtöbbet fényképezett, keskeny, vízvájta kanyonja. A navahók földjén található, az Arizona állambeli Page város közelében. Két szakasza vált a fotózók közt híressé: a Felső Antilop-kanyon (vagy Hasadék) és az Alsó Antilop-kanyon (vagy Dugóhúzó).

5. Grand Prismatic Spring (USA)

Amerika legnagyobb hőforrása – mely a világon a harmadik legnagyobb – a Grand Prismatic Spring (magyarul kb.: nagy prizmaszerű forrás). A Yellowstone Nemzeti Parkban található hatalmas forrás, egy 91 méter átmérőjű, 50 méter mély üreg, amelyből 70 fokos víz tör fel. Változatos színvilága a thermofi l baktériumoknak köszönhető, amelyek az őszi és tavaszi idényben mások, így a tó is folyton változtatja a színét. A szivárványos színben pompázó tóban hol narancsos-vöröses árnyalatok dominálnak, hol a smaragdzöld, vagy a türkiz.

6. Uluru (Ausztrália)

Az Ayers Rock, más néven Uluru egy óriási homokkő sziklatömb Ausztrália közepén, az északi területen. A legközelebbi nagyváros az innen északkeletre fekvő Alice Springs. Az Uluru és a Kata Tjuta (az Olgák) az Uluru – Kata Tjuta Nemzeti Park két legfontosabb látnivalója. Az Uluru az itteni őslakos pitjantjatjara és yankunytjatjara törzsbeliek szent helye. Több forrás, vízgyűjtő, sziklabarlang és ősi rajz található itt. Az Uluru, egyike a világ legszentebb helyeinek, a világörökség része.

7.Szentjánosbogárbarlang (Új-Zéland)

Új-Zélandon, Hamiltontól délnyugat felé található a Waitomo-mészkőbarlang, ahol cseppkőformációkat is láthatunk. Egy ilyen földalatti képződmény már önmagában is lenyűgöző élményt nyújt, érdekes mészkőképződményei azonban még érdekesebb élővilágnak adnak otthont. A Waitomo-barlang alatt található egy másik barlang, ahová csak egy föld alatti folyón keresztül lehet eljutni körülbelül 20 fős csónakokkal. Az egyedülálló termet, melybe lejutunk, Glowworm-barlangnak vagyis Szentjánosbogár-barlangnak hívják. Az elnevezés megtévesztő módon szentjánosbogarak jelenlétére utal. A csillagos égboltnak tűnő világítást azonban egy Arachnocampa luminosa nevű légyfaj ragadozó lárvája adja, amely a kékes fény kibocsátásával próbálja odacsalogatni a zsákmányt, vagyis a barlangba tévedt rovarokat.

8. Namafj all (Izland)

Izlandon számos gejzírt, természeti látványosságot találunk, a Tripadvisor most a Namafjall képződményt emelte ki a sok-sok látnivaló közül. A Mývatntó melletti képződmény egy nagy bazaltos lávakitörés következtében jött létre 2300 évvel ezelőtt, és a környező tájat vulkáni eredetű alakzatok – például lávaoszlopok és pszeudokráterek – uralják.

9. Danakil Depression (Etiópia)

Az etiópiai látványosság nevét a geológiai depresszióból kapta, melynek nyomán keletkezett ez a színes képződmény. Ez a hely a világ legforróbb helye is, itt a legmagasabb az átlaghőmérséklet az egész évben.

10. Danxia szivárványos hegyek (Kína)

Délkelet-Kína több helyszínén gyönyörű, színpompás vidék magasodik. Az eróziónak köszönhető alakult ki a vöröses homokkő sziklák mai alakja. A Danxia földforma névre hallgató terület szikláin és alakzatain a homokkőrétegek jól elkülönülnek egymástól. Kína és talán a Föld egyik legszínesebb, egyedülálló természeti képződménye a Danxia, melyet 2010-ben nyilvánították a világörökség részévé. A „danxia” kifejezés alatt egy különleges, minden mástól eltérő, vöröses felszínformát értünk; „rózsaszínű felhő” vagy „vörös napsugár” a jelentése.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?