Exfőszerkesztői köszöntő Szalay Zoltántól

Szalay Zoltán 2016 júliusától idén májusig volt lapunk főszerkesztője. A jubileum alkalmából így köszöntötte az Új Szót.
Szalay Zoltán

2018. december 17. 08:29

szalzo

Van egy álmom

Hetven évvel ezelőtt egy bestiális rezsim adta vissza az életet a magyar nyelvű napi sajtónak Szlovákiában. Nem önkéntes gesztusként, sokkal inkább politikai kényszerből – a közép-kelet-európai népek új „barátságát” kellett megalapozni. Nemcsak az Új Szó nőtt ki ebből a bizarr gottwaldi–rákosista televényből – ezekben az években rakják le a Csemadok, az újjáépülő szlovákiai magyar iskolahálózat, az irodalmi sajtó alapjait is (szenteljünk e helyütt egy zárójeles megjegyzést a tíz évvel fiatalabb, most hatvanadik születésnapját ünneplő Irodalmi Szemlének is!). A nevek sok esetben – mint például az Új Szóéban – maradtak, nagyjából minden egyéb átalakult az elmúlt évtizedekben. Új nyelveket kellett megtanulnunk, és fogalmunk sincs, a jelenlegi társadalmi–technológiai–ökológiai forrongások katlanja hogyan munkálja meg a világunkat. De legalább, ahogy mondani szokták, van miről írnia a sajtónak.

Ami többé-kevésbé világos, hogy az Új Szó egy olyan pillanatban ünnepli hetvenedik születésnapját, amikor a polgári hagyományokra épülő, a hatalom ellenőrzésére és a pozitív társadalmi folyamatok előmozdítására kitalált sajtó rég nem látott válságban van, nem csak a mi térségünkben. A súlyos társadalmi megosztottságok, a gyors iramú oligarchizálódás és a közösségi média ellenőrizhetetlen burjánzása zavarba hozta a hagyományos média képviselőit, és számos esetben jól bevált szakmai és etikai szabályok feladásához vezetett. Térségünk országaiban mindenütt újraosztják a lapokat: régi, jól ismert márkák szűnnek meg vagy alakulnak át, és új, alulról építkező vállalkozások tűnnek fel.

Két és fél évvel ezelőtt, amikor megkaptam a lehetőséget, hogy átvegyem az Új Szó szerkesztőségének irányítását, még nem voltam vele egészen tisztában, hogy a fent vázolt folyamatok milyen közelről érintik az egyetlen szlovákiai magyar napilapot is. Az elején vállalt célkitűzéseimet az egy hónap híján kétéves főszerkesztői tevékenységem alatt igyekeztem úgy megvalósítani, hogy a legaktuálisabb kihívásokhoz igazodjunk velük. A fontos tartalmi fejlesztések (átalakított és új rovatok vagy az olyan műfajoknak az újjáélesztése, mint a tárca vagy a riport), az olvasóval való viszony megújítása (végigturnéztuk a déli országrészt a különböző rovatokban dolgozó kollégákkal, és minden szlovákiai magyar olvasóhoz szólni próbáltunk – szívügyemnek tekintettem például a nemzeti ünnepekre kiadott újszerű mellékleteket) és az elkerülhetetlen technikai átalakítások (megújult portál, újraindult Új Szó Stúdió) mellett a leghangsúlyosabbnak a következetes kritikai hozzáállást tartottam. Azt, hogy a szlovákiai magyar olvasók úgy érezhessék, történik valami jelentős ezeken az újságlapokon, és mi is az alakítói vagyunk egy olyan párbeszédnek és küzdelemnek, amely alapvető értékekért folyik. Láthassák, hogy önmagunkra is ugyanazon szigorú szabályok alapján tekintünk, ahogy másokra, és nem zárjuk magunkat szellemi gettóba, önkéntes rezervátumba, és nem szolgáltatjuk ki magunkat rövidtávú illúzióknak.

Az az álmom, hogy a szlovákiai magyarok ténylegesen és hatékonyan, a demokrácia legkiválóbb eszközeivel és a polgári felvilágosodás legmagasabb rendű kritikai hagyományait követve és továbbgondolva a saját kezükbe veszik a dolgaikat. A sajtójukat is! Kiemelt társadalmi pozíciót adnak a szabadon, keményen, kreatívan dolgozó és az igazságot kompromisszumok nélkül kereső újságíróiknak. Nem fogadják el, hogy a politikai és/vagy a gazdasági hatalom rátelepedhessen a szabad médiára. Úgy vélem, az Új Szó alapvető felelőssége támogatni, hogy ez egyszer megvalósuljon. A hetvenedik születésnapot ünneplő szerkesztőségnek ehhez a nagy feladathoz szakmai tisztánlátást és megingathatatlan erkölcsi tartást kívánok.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič

Hétfőn újabb lazításokról dönthetnek

A Nemzeti Összetartozás Emlékhelye (Fotók: Steindl Imre Program, Facebook)

Soknyelvű ország – egynyelvű álom és emlék(mű)

Derzsi Réka

Prágai lakos, öt nyelven játszik

SpaceX

Sikeresen dokkolt a Nemzetközi Űrállomáson a SpaceX űrhajója

gygy

Gyógyüdülés járvány idején

Etrekarcsa

Áldásosztó Jézus szobra az etrekarcsai parkban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.