Több ember halt meg tavaly az utakon

Tavaly összesen 250 ember veszítette életét közúti balesetben az országban, nyolccal többen, mint 2016-ban. A rendőrség szerint ehhez leginkább hat rendkívül súlyos karambol járult hozzá, melyek 25 emberáldozatot követeltek.
Demecs Péter

2018. január 4. 17:27

baleset
Az év legtragikusabb balesete: ápolónőket szállító furgon ütközött kamionnal, a furgonban utazó nyolc személy belehalt sérüléseibe - Somogyi Tibor felvétele

Közlekedésbiztonsági szempontból nem romlott jelentősen a helyzet az országban, változatlanul az alkohol és a sofőrök figyelmetlensége okozza a legnagyobb problémát az utakon – közölte mai sajtótájékoztatóján Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány. „Az viszont komoly gond, hogy egyre több baleset történik azért, mert a sofőrök vezetés közben SMS-eznek. Idén ezért főként ezen sofőröket akarjuk minden eddiginél szigorúbban ellenőrizni” – mondta Gašpar.

Több sofőr és autó

A közlekedésbiztonsági helyzet az elmúlt években radikálisan nem javult, ám nem is romlott, annak ellenére, hogy évről évre több a sofőr és a gépkocsi az utakon. 2017-ben 3 069 484 gépjármű volt bejegyezve az országban, ami éves szinten 120 ezer autóval több. „Ez azt jelenti, hogy az elmúlt tíz év alatt kerek egymillióval nőtt az ország útjain közlekedő gépkocsik száma” – mondta Robert Kaliňák belügyminiszter. 3 504 985 személynek volt jogosítványa.

Továbbra is érvényes, hogy a legbiztonságosabbak az autópályák, a közúti balesetek során elhunyt személyek több mint fele, 152 az első- és másodrendű utakon vesztette életét. Ennek ellenére sem gyorsul fel az országban az autópályák és gyorsforgalmi utak hálózatának bővítése, például idén egyetlen egy kilométer új sztrádaszakaszt sem adnak át. Gašpar szerint az egyik legfontosabb intézkedés idén az lesz, hogy több kamerát helyeznek ki a balesetveszélyes útszakaszokra. Így hatékonyabban tudnak fellépni a szabálysértő sofőrökkel szemben.

Kockázatos éjszaka

Az Országos Rendőr-főkapitányság statisztikai adatai szerint az év legkockázatosabb időszaka az utakon a tanév kezdete, ekkor történik a legtöbb tragikus baleset. „Ennek egyik oka, hogy ősszel romlanak a látási viszonyok és talán az, hogy nyár után a sofőrök mintha kevésbé lennének figyelmesek” – közölte Robert Kaliňák belügyminiszter.

A rendőrség idén is folytatja a Láss és lássanak kampányt, melynek keretében láthatósági elemeket, hátizsákokat osztanak szét az ország alapiskoláiban. Kaliňák szerint még mindig sok olyan felnőtt van, aki nem tudatosítja, milyen veszélyes éjjel fekete öltözékben sétálni az út szélén. „A statisztikák is igazolták, hogy a gyalogosok számára a legrosszabb a lakott terület és éjszaka kombinációja, tehát az az időszak, amikor az utakon a legrosszabbak a látási viszonyok” – fűzte hozzá a belügyminiszter. Tavaly éves szinten kevesebb gyalogost gázoltak el, 2016-ban 71-et, tavaly 49-et.

Ittas vezetés

Bár még mindig gondot jelent a sofőröknél az alkohol, nagy valószínűséggel idén sem fognak szigorodni az ittas vezetésért járó büntetések. A belügyminiszter ugyanis nem tud megegyezni az országos rendőrfőkapitánnyal abban, hogy szigorítani kell-e a büntetéseket vagy sem. Kaliňák meggyőződése, hogy a börtön nem fogja elrettenteni a sofőröket attól, hogy ittasan üljenek volán mögé. Ráadásul abszurdnak tartja azokat a javaslatokat, melyek szerint rács mögé kellene küldeni azokat a sofőröket, akiket ittas vezetésen érnek. Mindezt annak ellenére, hogy az egy ezrelék feletti véralkoholszint bűncselekmény.

Elképzelhetetlen, hogy valaki úgy menjen börtönbe ittas vezetésért, hogy nem okozott közúti balesetet. Ez a bíróságokon sem menne át

 – mondta Kaliňák azzal, hogy az egyetlen dolog, amiről hajlandó lenne tárgyalni, az a jogosítványok elkobozása bizonyos időre.

Gašpar szerint viszont sokkal szigorúbban kellene büntetni már csak azért, hogy valaki részegen elindult az autójával, függetlenül attól, hogy okozott-e balesetet vagy sem. „Rendkívül szigorú büntetéseket javasolnék. Arról is tárgyalunk, hogy ezeknek a sofőröknek lefoglalnánk a gépkocsijukat, vagy rövid időre, egy-két napra rács mögé kerülnének” – közölte Gašpar. Azt, hogy mikorra tudnak megegyezni a büntetések szigorításában, már nem tudta megmondani.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
plusk

Az áruházak figyelmeztetik a vásárlókat a PET palackokra vonatkozó betétdíjas rendszer miatt. Erre figyeljenek!

sdf

Balesetet szenvedett Eduard Heger kormányfő

maszk

Miért is kell a reszpirátort hordanunk kültéren? A virológus válaszolt!

depresszió

Egy évtizedre visszatekintve 2020-ban történt a legkevesebb öngyilkosság

Mária Kolíková

A foglalkozásra és az életkorra is kitér a kötelező oltásról szóló elemzés

tarko

Tarkovič marad a szlovákok kapitánya, ezt a feladatot kapta a szövetségtől

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.