Szövetség: A kormány tanácstalansága az energiaválság kapcsán elképesztő

Szövetség k

Alább változtatás nélkül közöljük a Szövetség sajtónyilatkozatát.

A kormány tanácstalansága az energiaválság kapcsán elképesztő. Ma arra sem képes, hogy szükségállapotot hirdessen ki

A mai orosz mobilizáció egyértelműsítette, hogy hosszú háborúra kell készülnünk. A hosszú háború egyben azt is jelenti, hogy az energetikai válság Szlovákiában sem fog magától megoldódni, kiváltképp akkor, amikor Moszkva továbbra is Európa elleni fegyverként tekint az energiahordozókra. A kormány pedig ma sem fogadott el semmi konkrétumot, addig jutottak, hogy arról döntöttek, hogy egyáltalán majd dönthessenek. 

Február 16-án, még a háború kirobbanása előtt elmondtuk, hogy az energiaválság tarthatatlan helyzetbe hozza a kisvállalkozókat és a társadalmilag gyengébb csoportokat. Akkor a vállalkozók számára az ún. szuperelvonás bevezetését javasoltuk, amely az energiaszámlák kétszeres beszámításával jelentős adókedvezményhez juttatná a vállalkozókat. Az emberek számára pedig egy Energetikai Kompenzációs Alapot javasoltunk létrehozni, amelyből gáz- és villanyáram támogatáshoz juthattak volna. 

A kormány sem a mi javaslatainkat, sem más szakértők javaslatát nem fogadta meg. A helyzet pedig hatványozottan rosszabb lett azóta. Így oda jutottunk, hogy ma már egyetemek, kórházak, intézmények, községi hivatalok  beszélnek bezárásról, hiszen a fennmaradó három hónapban még ha akarnák sem tudnák a közbeszerzési eljárásokat lefolytatni a hiányzó szabályozás hiányában.  Mindeközben a cégek, önkormányzatok és civil szervezetek is már januártól háromszoros energiaszámlákat fizetnek, az állam a semmittevéssel pedig még nyerészkedik is ezen, hiszen az áfából többszörös bevételei vannak. 

„Ha csak arra gondolunk, hogy jelen állás szerint 60 ezer bérlakásban élő 200 ezer kevés pénzből élő ember piaci áron kapja majd az energiát, ami tízszer többe kerülhet mint tavaly, akkor mindenki számára világos, hogy ennek a kormánynak mennie kell. Nem kell feltalálni a kereket, itt jövőre el kell engedni a ÁFA-t, 80%-os extra adót kell kivetni a kereskedőkre, akik a piac felborulásával extrém profithoz jutottak és ebből létre kell hozni végre az Energetikai kompenzációs alapot, amiből az emberek terheit valósan csökkenteni lehet” – mondta Sólymos László, az OT elnöke. 

„A kormány továbbra sem tudja, hogy a 61 eurós villanyt hogyan juttatja el az emberekhez, senki nem tudja, hogy jövőre  kinél kell megrendelni a villanyt, hogy ne a csillagászati piaci árat kelljen érte kifizetni. A kormánynak be kell biztosítania, hogy a háztartások elérhető áron kapják meg jövőre is a gázt és a villanyt, ha szükséges, akár ársapka bevezetésével. Törvényeink és szabályaink alapján két szerv tehet itt rendet. A hálózatokat szabályozó regulációs hivatal (ÚRSO)  vagy a kormány. Teljesen egyértelmű, hogy 3 hónappal év vége előtt a kormánynak kell lépni és rendeleteket, szabályozást, ha kell, készenléti helyzetet kihirdetni. A lényeg, hogy egy napot sem lehet várni. Azonnal cselekedni kell, mert ebben a pillanatban E.Heger kormánya még erre sem képes, hogy készenléti helyzetet hirdessen” – mondta Mózes Szabolcs, alelnök.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!