Szövetség: A kormány a Sajó után az ország egyetlen alumíniumgyárát is eltemette, utat nyitva ezzel a „piszkos” alumínium előtt

A kormány nem volt hajlandó segítő kezet nyújtani Szlovákia egyetlen alumíniumgyárának, amely az ország felelőségteljesebb gyártói közé tartozik és a foglalkoztatás szempontjából is fontos szerepet tölt be a régióban.
Pártsajtó

2022. július 15. 13:33

slovalco
- TASR-felvétel

Az alumíniumgyártás leállítása Szlovákia számára klímavédelmi szempontból is kontraproduktív. A harmadik világ országaiban működő versenytárscégek gyakran még a klímavédelemre vonatkozó minimális követelményeket sem teljesítik. Az új autógyártó cég beindítása kapcsán az ország pedig épp az ilyen termékek importjára kényszerül majd.

Személy szerint nem vagyok híve annak, hogy az üvegházhatású gázkibocsátókat támogassuk, viszont abban is biztos vagyok, hogy a környezetvédelmi célok elérése során sem szabad elszakadnunk a valóságtól. A drasztikus áremelkedés idején indokoltnak tartom a közvetett költségek kárpótlását, ellensúlyozását” – jelentette ki Sólymos László, a Szövetség OT-elnöke.

A korábbi környezetvédelmi miniszter szerint a felelősség nem csak a gazdasági tárcát terheli, a környezetvédelmi minisztérium is kudarcot vallott, hiszen a zöld tárca kezében van a környezetvédelmi alap, amely az előre nem látható, közvetett költségek kompenzálását is szolgálja. A tárca a jelenleg érvényes jogszabályok és az uniós ajánlások szerint az alapból a gyártó által a kibocsátási engedélyekért kifizetett összeg 15 százalékának megfelelő kompenzációt biztosíthatott volna.

Az európai környezetvédelmi politika nem azt tűzte ki célul, hogy a termelést szorítsuk ki az EU-ból, hanem azt, hogy a gyártókat felelősségteljesebb hozzáállásra bírjuk. Sajnos a jelenlegi kormány ezen a területen is csődöt mondott. A támogatás elmaradt, a több mint 600 főt foglalkoztató gyár első körben 300 embert bocsát el, a beszállítók, vagyis további 2500 ember sorsa is bizonytalan" – jelentette ki Sólymos László.

A kormány a Szövetség elnöke szerint is kudarcot vallott.

Az, hogy az infláció, az egekbe szökő árak idején egy ilyen jelentős munkáltató cég 300 alkalmazottól kénytelen megválni, mindenkit rosszul érint. A gyárat, a várost, a régiót, és tulajdonképpen az egész országot. A garamszentkereszti üzem évente 75 millió eurót hoz az államkasszába. Az emberek a munkájukat, az ország pedig ezt a jelentős bevételét veszíti el. A kormánynak nem a koalíciót, hanem a bajba jutott alumíniumgyárat kellene mentenie” – jelentette ki Forró Krisztián.

Sólymos szerint az alumíniumgyárat mindenekelőtt a világjárvány és a háború miatt növekvő energiaárak kényszerítették térdre, a kormánynak, illetve a környezetvédelmi tárcának pedig lett volna lehetősége arra, hogy segítsen. A termelési kiadások növekedését a minisztériumnak a környezetvédelmi alapból kellett volna ellensúlyoznia.

A környezetvédelmi tárca számára korábban teljesen világos volt az, hogy a klímaváltozás elleni küzdelemnek is számos aspektusa van, ezeket figyelembe kell venni. Ezért a felelősségteljes vállalatok költségeinek egy részét az Európai Unió ajánlásai szerint kompenzálta. Most pedig mit látunk? Beengedjük a piacra a kibocsátási szabványokat megkerülő „piszkos” alumíniumgyártókat. Az adott régióban pedig több száz családot hozunk lehetetlen élethelyzetbe" – zárta gondolatait Sólymos László.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
pékek

Veszélyben az élelmiszer-ellátásunk

Ausztria határátkelőhely
Frissítve

AKTUÁLIS: Ausztria ellenőrzéseket vezet be Szlovákiával közös határain

lengvarský k

Lengvarský szerint 1500 orvos tervezi benyújtani a felmondását

d

Ukrán elnöki tanácsadó: Oroszország okozta a szivárgást az Északi Áramlat gázvezetékeken

infláció

Durván befékez a szlovák gazdaság

sport a tv-ben

Képernyőn a Veszprém kézilabdacsapatának BL-meccse

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.