SOROZATDARÁLÓ: Csajok csúcsközelben

Lányok a buszon

A Lányok a buszon főszereplői újságírónők, akik a demokrata előválasztási kampány jelöltjeit kísérik az országos kampány során. Négy generáció, négy hozzáállás, négy sors, fiktív elnökjelöltek, de egy nagyon is mai Amerika.

Amy Chozick újságíróként kétszer is elkísérte Hillary Clintont a kampányolás során, az élményeit pedig könyv formájában dolgozta fel. A könyv jogaira aztán az HBO Max csapott le, amely egy tízrészes sorozatban tervezte feldolgozni azt. A feldolgozás szót ez esetben igenis illik nagyon komolyan venni, ugyanis tényleg alaposan átdolgozták Chozick kötetét. A főszereplők fiktív, kitalált karakterek lettek (még akkor is, ha a főhős, Sadie McCarthy a tulajdonságaiban nagyban emlékeztet Chozickra), és elvonatkoztattak a Clinton-kampány érájától is.
A Lányok a buszon sztorija ugyan a mai Egyesült Államokban játszódik, de nem teljesen a valódi Egyesült Államokban. Az itt bemutatott, elnöki pozícióért küzdő jelöltek mind a fikció szülöttei, ugyanakkor kétségtelen tény, hogy többen közülük erősen emlékeztetnek valódi politikusokra, többek között a már említett Hillary Clintonra. Nem véletlen, hogy egyszer sem hangzik el a sorozatban, ki az USA épp regnáló elnöke. Vagyis a Lányok a buszon úgy lett egy erősen politikai töltetű sorozat az amerikai választás évében, hogy direktben sosem politizál: nincs Donald Trump, nincs Joe Biden, nincs FOX News, de ez a fiktív Egyesült Államok nagyjából ugyanazokkal a problémákkal küzd, mint a valódi: óriási a megosztottság a két tábor között, az alternatív igazságok egyre jobban eluralják a teret, emellett a nők számára az ország egyre élhetetlenebbé válik, mivel elveszik tőlük az abortuszhoz való jogot.
A sorozat azonban a politikai töltet ellenére nagyon vigyáz arra, hogy végig könnyed és fogyasztható maradjon, amit leginkább azzal ér el, hogy elsősorban a négy főszereplőjére és a közöttük kialakuló kollegialitásra és barátságra fókuszál. Egy fekete republikánus, egy feltörekvő influenszer, egy naiv világjobbító és egy tapasztalt, vén róka – ugyan első ránézésre semmi közös nincs bennük, a helyzetük, a nagy igazságérzetük és a magánéleti problémáik mégis összehozzák őket. A Lányok a buszon egyrészt óda a régimódi újságíráshoz és annak főbb céljaihoz, ugyanakkor egy már-már a Szex és New Yorkra emlékeztetően laza, könnyed és csacsogós sztori négy nő barátságáról és emberi kapcsolatairól, amibe akár egy dögös férfisztriptíz-fantázia is belefér.
A sorozatnak van szíve, ugyanakkor tagadhatatlan, hogy benne van az alkotók dühe is, amit a mai Egyesült Államok közhangulata és politikai valósága miatt éreznek, viszont szerencsére nem engedik, hogy a csalódottságuk kiábrándultsággá váljon. A történethez kiváló színészek egész sora (Carla Guginotól Melissa Benoiston át Griffin Dunne-ig) adta a nevét, akik élettel töltik meg a karaktereiket. Az HBO Maxon látható Lány a buszon furcsa hibrid, ami kissé megmagyarázhatatlan módon mégis működik.

Tóth Csaba

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?