DOKUMÁNIA: Az anarchisták Acapulcóba mennek

Jeff Berwick

Az emberi manipulálhatóság és sok esetben naivitás elképesztő példáinak lehetünk szemtanúi, ha úgy döntünk, megnézzük az HBO Anarchisták című dokumentumfilm-sorozatát. A néhol szomorú, máshol pedig egyenesen hajmeresztő részletekkel teletűzdelt hatrészes széria súlyos tanulságokat hordoz a mai világunkban: egyebek mellett hit és hiszékenység ingatag határáról mesél.

Bár sokan azt hiszik, a szekták a buta, egyszerű emberekre vadásznak, ez egyáltalán nem igaz: felmérések is mutatják, hogy jól szituált középosztálybeliek, kiábrándult diplomások a kedvenc célpontjaik. Meg a pénz, amit magukkal hoznak. Persze, az Anarchisták, pontosabban az Anarchapulco konferencia és közösség, amelyről ez a sorozat szól, nem igazán szekta. A „tanítás” nem vallásos jellegű, és bár itt is van egy karizmatikus vezető, de nem gyűjti maga köré kommunába a követőit, elszigetelve őket a családjuktól. Bár a pénzükre nyilván ő is éhezik, de inkább tisztes távolságból manipulál, emellett elsősorban a számláját, s csak másodsorban az egóját hizlalja.

A rendező Tod Schramke hat éven át követte a közösség több tagját. Egyebek mellett ennek köszönhetően a munkája kiemelkedik a mai dokukínálatból, hiszen nemcsak egy adott időben felvett visszaemlékezéseket láthatunk, hanem pontosan végigkövethetjük a teljes evolúciót, pontosabban az egész felemelkedés- és bukástörténetet. Láthatjuk, ahogy emberek elhiszik, hogy az anarchia, illetve az, amit ők leegyszerűsítve annak neveznek – vagyis az államon kívüliség, a mindenféle állami szerv segítsége (vagy éppen akadályozása) és törvények nélküli élet, a teljes önrendelkezés – valóban elérhető. Az egész pedig úgy kezdődik, hogy el kell menni a mexikói Acapulco egyik legdrágább szállodájába, ahol a közösség agytrösztje a mozgalom konferenciáit szervezi...

Anarchisták

A bemutatott közösség tényleg egy vegyes felvágott, történeteik, hátterük, értékrendjük egy idő után robbanásveszélyes elegyet alkot. A vezető, Anarchapulco szülőatyja, a tőzsdéből kiábrándult Jeff Berwick a gazdasági hozzáértését dobja a kalapba: ő anarcho-kapitalistának nevezi magát; a társaság a kripto­valuták robbanásakor nagyot szakít – utóbb pedig, a csalások és az összeomlás idején nagyot bukik (de innen már szpoilerezés lenne folytatni a mesét).

Berwick mellett még két fontos szereplője van a történetnek. Az egyikük Lily Forester, akinek nem ez a valódi neve, és aki az amerikai hatóságok elől menekülve, barátjával együtt érkezik Acapulcóba: odahaza több évtizednyi börtönbüntetés várt volna rájuk marihuána birtoklásért, amit Lily fájdalomcsillapításra, terápiás céllal használt. Lily és párja tanult egyetemista, egyáltalán nem ostoba emberek, akik a jég hátán is megélnek. Lily párjáról, Johnról egyéb részletek is kiderülnek, Amerikában maradt édesanyja a sorozat vége felé nyilatkozik, Lily pedig a kezdeti elképzeléseinket a kapcsolatukról teljesen a feje tetejére állítja, ahogy haladnak az évek, és egyre több igazság kerül felszínre. A tényeket ugyanis nem lehet a szőnyeg alá söpörni, a sorozat forgatása alatt egy gyilkossági ügy is megrázza a közösséget, ami elindítja a lavinát.

A harmadik fontos szálat a Freeman család hozza, egy átlagos, amerikai középosztálybeli família. Mindenük megvolt az Egyesült Államokban, és tényleg ideológiai alapon döntöttek úgy, két gyerekkel felszámolják korábbi életüket és Acapulcóba költöznek. Nathan Freeman rengeteget segített az Anarchapulco konferencia szervezésében és színvonalas előadók meghívásában, a siker mégsem tartott sokáig. Hogy miért? A sorozatból ez is kiderül.

Az Anarchisták mindenképp olyan sorozat, amit érdemes megnézni. Ha végigkövetjük a hat epizód szövevényes történéseit, fontos kérdésekig jutunk el. Talán még fontos válaszokig is.

Herczeg Szonja

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?