DOKUMÁNIA : A fejszés, akit az internet népe felemelt

fejszés

Virális tartalom. Mindenki találkozott már ezzel a kifejezéssel. Hétköznapi hős. Ezzel is. Amióta csak létezik közösségi média, mindannyian megtapasztaltuk, hogy az újságírás, a hírcsinálás már nem csak szakemberek kezében van. A tartalom felhígult, szinte bárkiből lehet valaki. Kérdés persze, hogy kiből.

A Netflix új dokumentumfilmje, A fejszés stoppos (The Hatchet Wielding Hitchhiker) ennek a felhígulásnak egy eklatáns példája. Hogyan csinált az internet népe valakiből hírességet, hőst, és hogyan lovagolták meg ezt a hirtelen jött népszerűséget a médiumok még akkor is, amikor már tudható volt, hogy a srác egyáltalán nem az, akinek elsőre látszik (bár itt jegyezném meg: volt olyasmi is, ami elsőre látszott – de erről később).
A történet Kairól (valódi nevén Caleb McGillivary) szól, aki 2013 februárjában vált netes hőssé, miután bizarr körülmények között megmentette egy nő életét. A hajléktalanként stoppoló Kai egy autóban ült egy idősebb férfival, aki kocsijával nekihajtott egy úton dolgozó munkásnak, és rasszista kifejezéseket ordibált felé. A sérült férfi megsegítésére sietett egy nő, a kocsi vezetője őt is megtámadta. Kai ekkor lépett közbe, és a nála lévő fejszével háromszor, tiszta erőből fejbe vágta a támadót.
A virálissá vált videóban Kai egy riporternek nyilatkozik, és elmeséli, mi történt: alapos részletességgel, a smash (zúzás) szót használja háromszor is, amikor arról beszél, hogyan törte be a támadó koponyáját. „Bezúztam, bezúztam, bezúztam” – mondja hangosan, miközben a mozdulatot imitálja.
A jelenetből mémek tucatjai születtek, és mindenki Kait ünnepelte. A sajtónál pedig mindenki elsőzni akart, hogy elmesélhesse, ki is ez a srác. A többi között maga Jimmy Kimmel, az amerikai talkshow-k egyik legnagyobb neve hívta meg a műsorába. Az is felmerült – mint a dokumentumfilmből kiderül –, hogy saját valóságshow-t kapjon: az ötlet a Kardashianek realityjét jegyző producer fejéből pattant ki.
Hogy mennyire bizarr, hogy a mai világban egy 3 perces videó alapján valakivel  milliós szerződéseket akar kötni egy jó nevű gyártócég, önmagában is megérne egy dokut. De a történetmesélés nem ezen a nyomon halad. Nem árulok el nagy titkot, hiszen a trailerben is szerepel, hogy Kairól menet közben elég sok minden kiderül. Nem telik el 3 hónap a virális videótól számítva, és Kai már börtönben ül emberölésért. Állítása szerint önvédelemből ölt meg egy idős férfit, aki bedrogozta és megerőszakolta őt.
A filmben megszólal Kai unokatestvére és édesanyja is. Kiderül, hogy a srác kanadai, és az is, hogy anyja intézetbe adta 13 éves korában. Kai elég sok brutalitásról számol be az interjúkban (a dokumentumfilmben nem szólal meg személyesen, csak korábbi felvételeken látható), gyerekkorát pokolinak élte meg, de az elhangzottakat nagyjából annyiban is hagyják a true crime készítői. Nem kérdeznek rá az anyánál fontosnak tűnő részletekre (például arra, miért adta intézetbe a fiát), és azt sem próbálja meg kibogozni senki, hogy Kai egyetlen olyan állításával kapcsolatban, amire rákérdez a riporter, miért ad más választ a fiú anyja és unokatestvére.
Ugyanúgy nyitva marad az a kérdés is, hogy Kai valóban sorozatosan pedofilok áldozatává vált, vagy ez csak egy megbomlott elme magyarázata agresszív dühkitöréseire. A film egy pillanatra megvillant egy Facebook-bejegyzést is, ami arra enged következtetni, hogy a srác talán pedofilokra vadászott egyfajta önjelölt igazságosztóként, de ezt a szálat is csak elkezdi, majd félbe hagyja a film.
A történet érzésem szerint több háttérkutatást érdemelt volna, de azért szolgál tanulságokkal: például eszünkbe juttatja, hogy a mai, gyakran szűretlen információdömpingben fogalmunk nincs arról, kik azok, akiket követünk és akiket felemelünk. Ahogy elgondolkodhatunk azon is, hol van a média felelőssége.

Herczeg Szonja

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!