Szalon

Digitális emlékezet – Emlékképek a barsendrédi magyar iskoláról

Sorozatunkban a Fórum Kisebbségkutató Intézet digitalis­emlekezet.eu oldaláról közlünk egy-egy képet és a képhez írt szöveget. A projekt, a digitalisemlekezet.eu célja az, hogy archív fotók által mutassa be a felvidéki magyar közösség elmúlt 100 évét. Az oldalon jelenleg több mint 17 ezer fénykép található. Újabb fotókat az alábbi címen lehet felajánlani: info@digitalisemlekezet.eu.
ÚJ SZÓ ONLINE

2021. szeptember 12. 19:10

Digitális emlékezet – Emlékképek a barsendrédi magyar iskoláról

Emlékképek a barsendrédi magyar iskoláról

Luky János, a szülőfaluja történetét módszeresen feldolgozó, kiváló helytörténész 63 képet, köztük sok iskolai felvételt, osztályképet ajánlott fel a Fórum Intézet digitális gyűjteményébe. A két világháború között nem egészen 800 lelkes Barsendréd katolikus magyar iskolájában átlagosan 70-80 gyermek tanult. 1904–1945 között negyven éven át Beluch Imre volt a falu kántortanítója, aki az általa alapított helyi gazdasági kört, tejszövetkezetet, felnőtt férfi és vegyes kórust is vezette. Az 1907-ben felépült új iskolát igyekezett a legjobb tudása szerint berendezni. 1908-ban Budapesten feleségül vette az iskola tanítónőjét, Stróbentz Gizellát. 1911-ben filmvetítőgépet szerzett, s az endrédiek az elsők közt élvezhették a mozi áldásait. Végigharcolta az első világháborút. Aligha véletlen, hogy Beluch Imrét az 1935-ben Léván megalakult Szlovenszkói Magyar Tanítók Országos Énekkara alelnökének választották.

Stróbentz Gizella vitte az egybevont első két osztályt, Beluch Imre pedig a másik tanteremben a 3–8. osztályosokat tanította. A két világháború közt szinte minden magyar faluban működő énekkarról és színjátszó csoportról, valamint abban a korban még ritkaságnak számító osztálykirándulásokról készült képek azt jelzik, hogy a tanító házaspárnak sikerült az iskolát a korabeli Endréd katolikus magyar közösségének szolgálatába állítani. A kiválasztott kép az endrédi iskola 1926. évi garamszentbenedeki kirándulásán készült. A hét gyermeket felnevelő tanító házaspár az első sorban középen látható.

Jóllehet, a Slovenská liga 1928 és 1938 között szlovák iskolát működtetett a községben, a magyar iskola létszáma alig fogyott. A történeti Bars és Nyitra megyék határvidékén, félúton az elmúlt fél évszázadban egyaránt szlovák többségűvé vált Nagykálna és Nagysalló közt félúton található Barsendréd egyike a Garam menti nyelvváltó községeknek. A mai Nyitrai járás 89 falujának nagyobbik része második világháborút követő telepítések és a reszlovakizáció hatására veszítette el magyar többségét. Így például az 1946–1947-ben a teljes jog- és vagyonvesztés, illetve a kényszertelepítések fenyegetésének hatására az összes endrédi magyar család – akárcsak a korabeli szlovákiai magyarság kétharmada – a helyben maradás és a túlélés érdekében a kisebbik rosszat – a reszlovakizációt választotta.  

És bár négy évvel később, 1950-ben 67 jelentkezővel létrehozták a Csemadok helyi szervezetét, 1953 őszén pedig újra megnyílt az endrédi magyar iskola, a falu magyar közösségének erejét már nem sikerült helyreállítaniuk. Jóllehet, az 1961–1962-es utolsó osztályképen még huszonnyolc gyermek hunyorgott a fényképezőgép lencséjébe, 1963-ban a magyar nyelven folyó oktatást mégis végleg felszámolták. Közben a falu lélekszáma is a felére fogyott.

Száz évvel ezelőtt, az 1921/1922-es tanévben 727 szlovákiai magyar népiskolában 101 268 gyermek tanult. A 2020. szeptemberi hivatalos adatok szerint 115 teljes szervezettségű és 88 1–4. osztályos magyar, illetve 26 magyar–szlovák kétnyelvű iskolában 30 809 magyar nemzetiségű diák tanult. A digitális emlékezet iskolaképei mindenesetre jól tükrözik a nemzetiségi politika asszimilációs tendenciáinak és a magyar közösség térvesztésének az összefüggéseit. 

Szarka László

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Marek Krajčí Igor Matovič

Matovič: Lengvarský rosszabb miniszter Krajčínál, nem én választottam őt

Eduard Heger

Heger: Elképzelhetetlen, hogy ne valósuljanak meg a reformjaink

GALÉRIA: Perceken belül kezdődhet Orbán Viktor beszéde a Békemeneten
Frissítve

GALÉRIA: "Sok mindent kell megbeszélnünk ma délutánt" - kezdte beszédét Orbán Viktor

komárom

A csallóközi árterek „lényecskéi”

rendőrség

Halálos baleset: Vonat elé hajtott a 67 éves sofőr

matovic

Matovič komolyan feldühödött, és üzent Ficónak: Ez élethalálharc lesz!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.