Szalon

Digitális emlékezet – Emlékképek a barsendrédi magyar iskoláról

Sorozatunkban a Fórum Kisebbségkutató Intézet digitalis­emlekezet.eu oldaláról közlünk egy-egy képet és a képhez írt szöveget. A projekt, a digitalisemlekezet.eu célja az, hogy archív fotók által mutassa be a felvidéki magyar közösség elmúlt 100 évét. Az oldalon jelenleg több mint 17 ezer fénykép található. Újabb fotókat az alábbi címen lehet felajánlani: info@digitalisemlekezet.eu.
ÚJ SZÓ ONLINE

2021. szeptember 12. 19:10

Digitális emlékezet – Emlékképek a barsendrédi magyar iskoláról

Emlékképek a barsendrédi magyar iskoláról

Luky János, a szülőfaluja történetét módszeresen feldolgozó, kiváló helytörténész 63 képet, köztük sok iskolai felvételt, osztályképet ajánlott fel a Fórum Intézet digitális gyűjteményébe. A két világháború között nem egészen 800 lelkes Barsendréd katolikus magyar iskolájában átlagosan 70-80 gyermek tanult. 1904–1945 között negyven éven át Beluch Imre volt a falu kántortanítója, aki az általa alapított helyi gazdasági kört, tejszövetkezetet, felnőtt férfi és vegyes kórust is vezette. Az 1907-ben felépült új iskolát igyekezett a legjobb tudása szerint berendezni. 1908-ban Budapesten feleségül vette az iskola tanítónőjét, Stróbentz Gizellát. 1911-ben filmvetítőgépet szerzett, s az endrédiek az elsők közt élvezhették a mozi áldásait. Végigharcolta az első világháborút. Aligha véletlen, hogy Beluch Imrét az 1935-ben Léván megalakult Szlovenszkói Magyar Tanítók Országos Énekkara alelnökének választották.

Stróbentz Gizella vitte az egybevont első két osztályt, Beluch Imre pedig a másik tanteremben a 3–8. osztályosokat tanította. A két világháború közt szinte minden magyar faluban működő énekkarról és színjátszó csoportról, valamint abban a korban még ritkaságnak számító osztálykirándulásokról készült képek azt jelzik, hogy a tanító házaspárnak sikerült az iskolát a korabeli Endréd katolikus magyar közösségének szolgálatába állítani. A kiválasztott kép az endrédi iskola 1926. évi garamszentbenedeki kirándulásán készült. A hét gyermeket felnevelő tanító házaspár az első sorban középen látható.

Jóllehet, a Slovenská liga 1928 és 1938 között szlovák iskolát működtetett a községben, a magyar iskola létszáma alig fogyott. A történeti Bars és Nyitra megyék határvidékén, félúton az elmúlt fél évszázadban egyaránt szlovák többségűvé vált Nagykálna és Nagysalló közt félúton található Barsendréd egyike a Garam menti nyelvváltó községeknek. A mai Nyitrai járás 89 falujának nagyobbik része második világháborút követő telepítések és a reszlovakizáció hatására veszítette el magyar többségét. Így például az 1946–1947-ben a teljes jog- és vagyonvesztés, illetve a kényszertelepítések fenyegetésének hatására az összes endrédi magyar család – akárcsak a korabeli szlovákiai magyarság kétharmada – a helyben maradás és a túlélés érdekében a kisebbik rosszat – a reszlovakizációt választotta.  

És bár négy évvel később, 1950-ben 67 jelentkezővel létrehozták a Csemadok helyi szervezetét, 1953 őszén pedig újra megnyílt az endrédi magyar iskola, a falu magyar közösségének erejét már nem sikerült helyreállítaniuk. Jóllehet, az 1961–1962-es utolsó osztályképen még huszonnyolc gyermek hunyorgott a fényképezőgép lencséjébe, 1963-ban a magyar nyelven folyó oktatást mégis végleg felszámolták. Közben a falu lélekszáma is a felére fogyott.

Száz évvel ezelőtt, az 1921/1922-es tanévben 727 szlovákiai magyar népiskolában 101 268 gyermek tanult. A 2020. szeptemberi hivatalos adatok szerint 115 teljes szervezettségű és 88 1–4. osztályos magyar, illetve 26 magyar–szlovák kétnyelvű iskolában 30 809 magyar nemzetiségű diák tanult. A digitális emlékezet iskolaképei mindenesetre jól tükrözik a nemzetiségi politika asszimilációs tendenciáinak és a magyar közösség térvesztésének az összefüggéseit. 

Szarka László

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
kijárási tilalom

Jogi gondok a kijárási tilalommal

Zuzana Čaputová

Čaputová a traumák évének nevezte az elmúlt évet

Orvos válaszol az Új Szó Stúdióban – Ami a beszélgetésből kimaradt

Orvos válaszol az Új Szó Stúdióban – Ami a beszélgetésből kimaradt

koronavírus

Akinek tünetei vannak, ingyen mehet PCR-tesztre

koronavírus

Augusztusban a tizenkettedik leggyakoribb halálok volt a koronavírus-fertőzés

koronavírus

Koronavírus – Ismét ezer felett az egy nap alatt regisztrált fertőzöttek száma, tízen elhunytak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.