Szalon

Digitális emlékezet – A rozsnyói zsidóság nyomainak eltüntetése

Sorozatunkban a Fórum Kisebbségkutató Intézet digitalis­emlekezet.eu oldaláról közlünk egy-egy képet és a képhez írt szöveget. A projekt, a digitalisemlekezet.eu célja az, hogy archív fotók által mutassa be a felvidéki magyar közösség elmúlt 100 évét. Az oldalon jelenleg több mint 17 ezer fénykép található. Újabb fotókat az alábbi címen lehet felajánlani: info@digitalisemlekezet.eu.
author
ÚJ SZÓ ONLINE

2021. szeptember 19. 18:05

01

A rozsnyói zsidóság nyomainak eltüntetése

A fényképen látható, 1893-ban épült rozsnyói klasszicista zsinagóga aránylag épségben átvészelte a második világháború pusztításait. Kisgyerekként, az 1960-as évek végén még volt szerencsém látni (akkor még állt a zsinagóga az akkori buszmegálló mellett), rögtön szemet szúrt ez az „érdekes” épület, s egyáltalán nem értettem, miért bontották le. (A zsinagógát egyébként hosszabb ideig raktárnak használták.) A hivatalos (ál)indok szerint kellett a hely a buszmegállónak, amit egyébként pár év múlva megszüntettek, s a város nyugati szélére, egy jóval nagyobb területre került. A lebontott zsinagóga helyén később takarékpénztár épült. Bár a zsidó temetőnek is sikerült átvészelnie a háborút, azonban később ez sem élte túl a hatalom ostoba, ideológiai szempontok által vezérelt pusztításait a városban. Ezt az egyébként antiszemitizmustól sem mentes városvezetés az 1970-es évek elején számolta fel. Az álindok az volt, hogy egy temető nem higiénikus a város területén. (Ezzel az átlátszó és felháborító indokkal rengeteg temetőt kellet volna felszámolni az országban!) A sírkövek egy részét bár a köztemetőbe vitték, ezek rövidesen mind eltűntek. Akiknek sikerült megkaparintaniuk és újra felhasználniuk a márvány és gránit síremlékeket, nagyon jól jártak a zsidó temető eltüntetésével. A városvezetés a legkegyetlenebb dolgot tette a holokauszt szörnyűségeit átélt maroknyi zsidó közösséggel (a holokauszt előtt 327 zsidó lakost tartottak nyilván), amit csak tenni lehetett. A túlélők még az elődeik sírjához se mehettek ki ezután. A zsinagóga lebontásával, s az 1868-ban létrehozott temető likvidálásával a rozsnyói zsidóság minden nyomát sikerült eltüntetni.  Azt is mondhatjuk, hogy a város akkori vezetői sírgyalázást követtek el, ugyanis miután felszámolták, parkosították a temetőt. Azok, akik ma keresztülhaladnak az egykori temetőn, sokan nem is tudják, hogy halottak fölött járnak. A rozsnyóiak és környékbeliek közül már csak nagyon kevesen emlékeznek rá, hogy a Csetneki út jobb oldalán, a Varga-domb szélén egykor zsidó temető volt, hiszen még egy emléktábla sem jelzi. A holokauszt során elpusztított rozsnyói zsidóság emlékét sem őrizte emlékjel 2002-ig, amikor két túlélő és egy rozsnyói helytörténész kezdeményezésének köszönhetően – és az ő finanszírozásukkal – a városháza bejáratánál egy kis méretű emléktáblát helyeztek el. 2005-ben készült el az a holokauszt­emlékjel, amelyet a köztemetőben állítottak fel „a gyászoló túlélők kezdeményezése és adakozása, valamint Rozsnyó város önkormányzata együttműködésével” – olvasható az emlékműn. 

L. Juhász Ilona

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Peter Visolajský

Eddig több mint 1900 orvos jelezte, hogy beadja felmondását

Klein Otokár

„Elsősorban a bizalom volt a fontos, amit kiharcoltunk és meg is kaptunk a lakosoktól”

s

A cukorért is lényegesen többet fizethetünk

Vlagyimir Putyin

Oroszország már holnap bejelenti az elfoglalt ukrajnai területek annektálását

forint k

Ilyen még nem volt: 422 forint felett az euró

gulyás gergely

Gulyás: Nem akarjuk, hogy Szlovákia csődbe menjen

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.