Szalon

Digitális emlékezet – A rozsnyói zsidóság nyomainak eltüntetése

Sorozatunkban a Fórum Kisebbségkutató Intézet digitalis­emlekezet.eu oldaláról közlünk egy-egy képet és a képhez írt szöveget. A projekt, a digitalisemlekezet.eu célja az, hogy archív fotók által mutassa be a felvidéki magyar közösség elmúlt 100 évét. Az oldalon jelenleg több mint 17 ezer fénykép található. Újabb fotókat az alábbi címen lehet felajánlani: info@digitalisemlekezet.eu.
author
ÚJ SZÓ ONLINE

2021. szeptember 19. 18:05

01

A rozsnyói zsidóság nyomainak eltüntetése

A fényképen látható, 1893-ban épült rozsnyói klasszicista zsinagóga aránylag épségben átvészelte a második világháború pusztításait. Kisgyerekként, az 1960-as évek végén még volt szerencsém látni (akkor még állt a zsinagóga az akkori buszmegálló mellett), rögtön szemet szúrt ez az „érdekes” épület, s egyáltalán nem értettem, miért bontották le. (A zsinagógát egyébként hosszabb ideig raktárnak használták.) A hivatalos (ál)indok szerint kellett a hely a buszmegállónak, amit egyébként pár év múlva megszüntettek, s a város nyugati szélére, egy jóval nagyobb területre került. A lebontott zsinagóga helyén később takarékpénztár épült. Bár a zsidó temetőnek is sikerült átvészelnie a háborút, azonban később ez sem élte túl a hatalom ostoba, ideológiai szempontok által vezérelt pusztításait a városban. Ezt az egyébként antiszemitizmustól sem mentes városvezetés az 1970-es évek elején számolta fel. Az álindok az volt, hogy egy temető nem higiénikus a város területén. (Ezzel az átlátszó és felháborító indokkal rengeteg temetőt kellet volna felszámolni az országban!) A sírkövek egy részét bár a köztemetőbe vitték, ezek rövidesen mind eltűntek. Akiknek sikerült megkaparintaniuk és újra felhasználniuk a márvány és gránit síremlékeket, nagyon jól jártak a zsidó temető eltüntetésével. A városvezetés a legkegyetlenebb dolgot tette a holokauszt szörnyűségeit átélt maroknyi zsidó közösséggel (a holokauszt előtt 327 zsidó lakost tartottak nyilván), amit csak tenni lehetett. A túlélők még az elődeik sírjához se mehettek ki ezután. A zsinagóga lebontásával, s az 1868-ban létrehozott temető likvidálásával a rozsnyói zsidóság minden nyomát sikerült eltüntetni.  Azt is mondhatjuk, hogy a város akkori vezetői sírgyalázást követtek el, ugyanis miután felszámolták, parkosították a temetőt. Azok, akik ma keresztülhaladnak az egykori temetőn, sokan nem is tudják, hogy halottak fölött járnak. A rozsnyóiak és környékbeliek közül már csak nagyon kevesen emlékeznek rá, hogy a Csetneki út jobb oldalán, a Varga-domb szélén egykor zsidó temető volt, hiszen még egy emléktábla sem jelzi. A holokauszt során elpusztított rozsnyói zsidóság emlékét sem őrizte emlékjel 2002-ig, amikor két túlélő és egy rozsnyói helytörténész kezdeményezésének köszönhetően – és az ő finanszírozásukkal – a városháza bejáratánál egy kis méretű emléktáblát helyeztek el. 2005-ben készült el az a holokauszt­emlékjel, amelyet a köztemetőben állítottak fel „a gyászoló túlélők kezdeményezése és adakozása, valamint Rozsnyó város önkormányzata együttműködésével” – olvasható az emlékműn. 

L. Juhász Ilona

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Hodossy Gyula

Ma senki nem lehet kívülálló

majomhimlő

Eddig tizenegy országban észleltek majomhimlős megbetegedéseket

időjárás nyár

Felhős, de kellemesen meleg időnk lesz vasárnap

Zelenszkij

Zelenszkij hálás Joe Bidennek, amiért fegyverekkel támogatja Ukrajnát

koronavírus-vakcina

Jön a majomhimlő elleni vakcina, az Egyesült Államok már bevásárolt belőle

sándor pál

Minden filmjéhez az életét adja

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.