Vélemény

Szabályokon átgázolva

Az egész arra épül, hogy lelkiismeret-furdalást keltsenek a nőkben.
author
Bolemant Lilla

2019. október 15. 09:14

Az SNS törvénybe foglalná, hogy az abortuszt kérvényező nőknek megmutassák a magzat ultrahangfelvételeit, és ha lehet, meghallgattassák velük a magzat szívhangját (TASR-felvétel)
(TASR-felvétel)

Szeptemberben a parlamenti képviselők nem szavazták meg az abortusz szigorítására tett négy törvénymódosítási javaslatot, részben azért, mert egymás ellenében is szavaztak – szerencsére. Viszont az egész nevetségesnek, szégyenletesnek is nevezhető, és tisztán láttatja azt, hogy a nők testi épségét és sorsát megint a politika akarja felhasználni, és nem az a cél, hogy egy ügyet vagy témát felvállaljanak, hanem, hogy a lehetséges választókat megszólítsák. Ugyanis ha a képviselőknek lenne bármilyen erkölcsi vagy akár jogi meggyőződésük az abortusszal kapcsolatban, akkor értelemszerűen és természetesen egymást támogatva kellene a közös cél érdekében fellépniük, esetleg Uram bocsá´ egyeztetni, hogy a módosító javaslatok összhangban legyenek egymással. Példát vehetnének az általuk is támogatott Élet Fóruma civil szervezetről, amely sokkal komplexebb, rafináltabb és átgondoltabb módon dolgozik.

Ők azok, akik a 2015-ös népszavazáskor ugyan leszerepeltek, mert csak a lakosság 20 százaléka tartotta fontosnak, hogy véleményt nyilvánítson a kérdéseikkel kapcsolatban, illetve sokan úgy nyilvánítottak véleményt, hogy nem mentek el szavazni, és így hozzájárultak ahhoz, hogy érvénytelen legyen a referendum. Ez a szervezet viszont működtet egy tanácsadó szolgáltatást, amely azt hirdeti, hogy minden nőnek segít, aki nem kívánt terhességével kapcsolatban fordul hozzá, de természetesen abban segít, hogy megtartsa a gyermeket. Ez nagyon szép gondolat, csak a valóság sajnos az, hogy óriási felelőtlenség és lelkiismeretlenség a nőt élete egyik érzelmileg legsebezhetőbb időszakában azzal ámítani, hogy az egyetlen helyes választás, ha megszüli a gyermekét, akkor is, ha az apa nem vállalja vagy bántalmazza, vagy anyagi vagy szociális okokból (de ezer más ok is lehet) nem tudja majd eltartani. Főként ha az egész mozgalom arra épül, hogy lelkiismeret-furdalást keltsen a nőben filmekkel, szórólapokkal, sőt egy olyan folyóirattal, amelyet 230 ezres példányszámban nyomtattak ki és eljuttattak az ország minden pontjára, nőgyógyászati rendelőkbe is. A folyóirat címe Nová žena. Ugyanezzel a címmel a 20.
század elején a szlovák nőjogi mozgalom indított lapot, a cél az volt, hogy kivívja a nők függetlenségét, egyenrangúságát, hogy szabadon dönthessenek sorsukról, életükről.

Nem tudom, hogy a címadáskor az „életvédelmezőket” befolyásolta-e ez a momentum, tudtak-e a névazonosságról. Mindenesetre nagyon szomorú, ha az új nő fogalmát száz évvel később a biológiai alávetettségben határozzák meg. Ezt teszik az elvakult politikusok, akik életeken gázolnának át a hatalomért. Javaslataik azonban a parlamenti szabályokba ütköznek, állítja a parlament elnökének, Andrej Dankónak írt nyílt levelében a Možnost voľby és az Aspekt civil szervezet.

A parlament tárgyalási rendjéről szóló törvény kimondja, hogy „Ha a nemzeti tanács nem hagyott jóvá egy törvényjavaslatot, ugyanebben a tárgyban leghamarabb 6 hónap múlva nyújtható be legközelebb törvénymódosítási javaslat”. Ugyanezt mondja ki az alkotmányjogi bizottság szabályzata is. A képviselők viszont a javaslat címét megváltoztatva, illetve egy másik törvényen keresztül próbálják meg elérni ugyanazt a módosítást. A nyílt levél megfogalmazói tehát arra szólították fel Dankót, hogy a szavazási rend értelmében ne sorolja be a programba, és szólítsa fel a javaslat beterjesztőit annak megváltoztatására. Kíváncsian várjuk a folytatást!

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Rastislav Káčer

Nincs egyetértés a Beneš-dekrétumok kérdésében – nem írták alá a szlovák-magyar vegyesbizottság ülésének jegyzőkönyvét

Figyelmeztetnek a meteorológusok!

Csökkent az orosz olaj- és gáztermelés márciusban

Megállapodás született az EU-ban az orosz olaj árplafonjáról

Szlovák Posta

Az elmúlt időszakban nem érkezett gyanús küldemény a nagykövetségre

Kikapcsolta szobatársa lélegeztetőgépét, mert zavarta a hangja

Kikapcsolta szobatársa lélegeztetőgépét, mert zavarta a hangja

d

KVÍZ: Tudod, mekkora büntetés jár a következő kihágásokért?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.