Zsinórban negyedszer nyertek Hamšíkék

A szlovák futballválogatott 2:1-re nyert Litvánia ellen a vilniusi vb-selejtezőn.

A szlovák futballválogatott 2:1-re nyert Litvánia ellen a vilniusi vb-selejtezőn. Zsinórban negyedszer győzött a Kozák-legénység (Skócia 3:0, Litvánia 4:0, Málta 3:1), amely továbbra is a pótselejtezőt érő második helyen áll az F csoportban.

Az eltiltott Adam Nemec és Juraj Kucka nélkül léptek pályára a szlovákok. Ján Kozák tipikus éket nem jelölt a csapatba, a Herthában középpályásként szereplő Ondrej Duda játszott előretoltan. A sérült Kozáčik helyett Dúbravka állt a kapuban.

Jobban kezdtek a hazaiak, Valskis nem sokkal fejelt mellé, majd Sernas lövését Dúbravka hárította. Slavickij 25 méteres próbálkozása a kapufát érintve ment mellé. Közel húsz percet kellett várni az első szlovák lehetőségre, egy szöglet után Greguš közeli fejese célt tévesztett. A túloldalon Sernas bombája csak centikkel kerülte el a kaput. A 32. percben megszületett a vendégek vezető gólja: Hamšík mesterien Weisshez passzolt, aki ügyesen lefordult a védőjéről, 6 méterről a jobb sarokba lőtt – 0:1. Szép találat volt. Ezután megélénkült a szlovák csapat játéka, beszorította ellenfelét, de a szünetig újabb gól nem született.

Elszántan kezdték a második félidőt a litvánok – Novikovas lövését Dúbravka védte –, ám Hamšík gyorsan lehűtötte őket. Az 58. percben előretört az ezúttal védekező középpályásként szereplő Škriniar, csak szabálytalanul tudták megállítani. Marek Hamšík 22 méteres szabadrúgása védhetetlenül vágódott a hálóba – 0:2. Parádés gól volt. A Napoli karmestere 97. válogatott meccsén huszonegyedszer volt eredményes. De ez volt az első szabadrúgásból elért gólja. Ezt követően a remekül játszó Hamšík vezérletével uralta a játékot a vendégcsapat, Škriniar és Mak növelhette volna az előnyt, ám Zubas kapus a helyén volt. A meccs hajrájában újoncként lehetőséget kapott a 19 éves Bénes László, a Mönchengladbach légiósa egyáltalán nem tűnt megilletődöttnek.

„Nagyon örülök, hogy ilyen fiatalon debütálhattam a felnőtt válogatottban. A kapitány azzal küldött pályára, hogy egyszerűen focizzak, és kérjem a labdát. Három percet kaptam, ez alatt sokat nem tudtam mutatni. Boldog vagyok, hogy győztünk. Hatalmas motiváció számomra, hogy ilyen neves játékosokkal focizhatok együtt” – nyilatkozta a találkozó után Bénes a sportnapilapnak.

Amikor már mindenki elkönyvelte a kétgólos vendégsikert, a háromperces hosszabbítás végén Sernas beállította az 1:2-es végeredményt.

Megérdemelten nyertek a szlovákok, akik maximálisan effektívek voltak: két kapura tartó lövésből két gólt szereztek. Kozák öröme csak azért nem volt felhőtlen, mert mindkét tapasztalt középső védő, Martin Škrtel és Ján Ďurica is begyűjtötte második sárga lapját, így nem játszhatnak a szeptember elsejei, pozsonyi szlovénok elleni rendkívül fontos vb-selejtezőn.

„Rászolgáltunk a három pontra, nagyon elégedett vagyok a csapattal. A meccs elején a hazaiak jól lezárták a területeket, de ezután átvettük a kezdeményezést, és formás akciókat vezettünk. Kár a sárga lapokért, szerintem Škrtel túl szigorúan kapott, hiszen az volt az első szabálytalansága. Ďuricáé viszont jogos és felesleges volt” – értékelt az RTVS-nek Ján Kozák.

Nézzük az egyéni teljesítményeket. Egyértelműen Marek Hamšík volt a meccs legjobbja, remekül, igazi játékmesterként mozgatta a csapatot. Sokat futott, állandóan változtatta a helyét, és parádés gólt lőtt. Vladimír Weiss is nagy kedvvel focizott, gyorsaságával és cseleivel gyakran nem tudtak mit kezdeni a litvánok. Tanítani lehetne azt, ahogy a gólja előtt lefordult az őrzőjéről.

Martin Dúbravka kapus magabiztos volt, a gólról nem tehetett. Peter Pekarík megszokott formáját hozta, csakúgy, mint a védelem tengelyében Martin Škrtel és Ján Ďurica. Tomáš Hubočan játékán nem érződött, hogy Marseille-ben kevés lehetőséget kapott. Sérülése után Norbert Gyömbér lett a balhátvéd, aki jól ellátta feladatát. Kellemes meglepetés volt Milan Škriniar játéka, a Sampdoria középhátvédje, ezúttal középpályásként jeleskedett. A Dániában légióskodó Ján Greguš egyre magabiztosabban focizik. Róbert Mak a szokásosnál halványabb volt, a Zenit szélsőjének a formáján meglátszott, hogy csak epizódszerepeket kap klubcsapatában. A csereként beállt Albert Rusnák sem okozott csalódást. Ondrej Duda helytállt a számára idegen csatár poszton, hasznosan játszott.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?