Zlínben legyőzte a világbajnokot

<p>Bukor Ádám idén már a nemzetközi porondon is a hangadók közé ékelődött. A 14 éves galántai gimnazista előbb a sczecini junior Európa-bajnokságon lett ezüstérmes a 800 méteres felszíni úszásban, majd Genfben megnyerte a junior uszonyos úszók Világkupa-döntőjét.</p>

J. MÉSZÁROS KÁROLY

Mivel telnek a november végi-december eleji hétköznapjai? Ilyenkor többet tanul? Nincs teljesen így. „Szeptembertől egyéni tanterv szerint készülök, de ugyanúgy telnek a napjaim, mint máskor, mint azelőtt. Reggel edzés, aztán iskola, délután megint edzés, és este tanulás – sorolja a Kodály Zoltán Gimnázium nyolcéves tagozatának negyedikese. – Néha péntekenként nem járok suliba, néha hétfő és kedd is kimarad, ha nehezebb versenyzői hétvégém volt. A tanáraim sokkal elnézőbbek, kicsit felfigyeltek rám a többiek is.”

Sportsikerei után sem romlottak a jegyei. „Januárban biológiából és informatikából fogok vizsgázni. Kedvenc tantárgyam a biológia, most éppen az első óra, így arra nem járok, mert edzésem van. Másik kedvencem a történelem. Nemigen szeretem a nyelveket, de igyekszem angolul is megtanulni, szükségem van rá a külföldi versenyeken. Az orosz is érdekelne, de nem kedvelem a matematikát. Távol áll tőlem – vezet be diákvilágába. – Felelni sokkal jobban szeretek, mint az írásbelivel bajlódni. Mindig egyesre vagy kettesre mondom el a leckét. De ha választhatnék, hogy mi tud jobban lázba hozni: egy írásbeli, esetleg felelés vagy egy jó mezőnyű nemzetközi verseny, akkor inkább az utóbbit választanám.”

Ebből már az is kiderült, hogy a medence az igazi világa. Genfi Világkupa-diadala után picit megnőtt az önbizalma. Sokan gratuláltak neki, egy csomó új barátja lett egyszeriben. „Nem is tudom, mi maradt meg bennem. Talán az az érzés, hogy boldog voltam, örültem első nagy sikeremnek – kalandozik vissza nyári sikerére. – Az oroszok azonban már hadat üzentek. Apu még ott beszélt velük, nagyon kedvesen figyelmeztettek, hogy vigyázzunk, készüljünk, mert a világbajnokságon visszavágnak. Mi tőlük függetlenül is készülnénk. Idei éremfogásaim után még szigorúbb a napirendem. Apu, aki az edzőm is egyben, jobban odafigyel rám, mikor mit teszek, mit eszek. Tavaly az Eb előtt hét–nyolc kilométert úsztam naponta, szeptembertől már nem megyünk nyolc alá, inkább kilenc–tíz kilométer az átlag. Ma is 9,75 kilométernél fejeztem be.”

Ádám a kupáit a szobájában tartja, érmei apjánál vannak biztonságban. Melyik idei sikere a becsesebb? „Laikus szemmel nézve a Világkupa-győzelemnek nagyobb értéke van, de én úgy tartom, hogy a lengyelországi Eb-érmem különlegesebb, az a legfontosabb” – tesz különbséget két idei nagy sikere között.

Nemrégen Zlínben a Nemo Trophy viadalon indult. Négy számban ugrott vízbe, s abból hármat megnyert a korhatár nélküli versenyben. Négyszáz méteres felszíni úszásban megverte az idei világbajnokot, a cseh Petr Španihelt, kétszázon pedig mögötte végzett, de ő négy évvel idősebb versenyző. „Csak a rajt előtt derült ki, kivel van dolgom. Meglepődtem, megijedtem, de nem estem pánikba. Ideje csak valamivel volt jobb, mint az enyém. Mikor a vízbe ugrottunk, már megnyugodtam. Megpróbáltam megnyerni a versenyt. Lesz, ami lesz gondoltam, s győzelem lett belőle – eleveníti fel a világbajnok megelőzését. – Legtöbbször már a felnőttekkel versenyzek, hazai medencében korosztályomban nincs nagyon ellenfelem. Ezért úszok olyanokkal, akiktől elleshetek valamit. Félszemmel figyelem őket versenyzés közben, magabiztosabbak, tapasztaltabbak, s abból mindig lehet tanulni. Azt is észrevettem, hogy négyszázon a táv feléig nyugodtan úsznak, aztán nyomják meg. Közben figyelni lehet őket a fordulóknál, meg azt is, hogyan osztják be az erejüket. A zlíni négyszázas döntőben is a világbajnok háromszáznál lehagyott, aztán én is megnyomtam, és nyertem.”

Itthoni versenyei felérnek egy jó edzéssel. Ha teheti, mégis elindul, hiszen klubját, a vágsellyei KŠP Tritónt is képviselnie kell. Néha a kis győzelmeknek is örülni tud. Múltkor a vágsellyei ifiligás versenyen szlovák csúccsal megnyerte az 50 méteres búvárúszást. Nagyon tetszett neki ez a diadala, mert egy évvel idősebb és rövidtávra szakosodó ellenfelének visszavágott a korábbi vereségért. Már várja a besztercebányai idényzárót is. „Mikor nincs stressz, és nyugodtan úszhatok, akkor a technikára összpontosítok – meséli. – Ezt is lehet élvezni, akárcsak az olyan helyzeteket, amit Zlínben éltem át. Előbb nyugodtan úsztunk a világbajnokkal, aztán észrevettem, hogy kezd megelőzni, rákapcsoltam, most megmutatom neked, gondoltam. Mert azt is lehet élvezni, ahogyan elhúzok az ellenfelemtől, és nyerek.”

Ebből a nézőnek annyi marad, hogy csak azt látja, megint Bukor Ádám csapott elsőként a célba.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?