Zavaró hiányérzet

Nehezen merül feledésbe, de nem olyan szép emlék, mint a korábbiak. Athéntól Sydneyig (1896–2000) tiszta a kép. Idén azonban zavaros emlékeim maradtak a görög fővárosban rendezett ötkarikás játékokról. A hellén színpad, a sportteljesítmények, az olimpia hangulata még mindig bennem vibrál, azzal nincs bajom.

Nehezen merül feledésbe, de nem olyan szép emlék, mint a korábbiak. Athéntól Sydneyig (1896–2000) tiszta a kép. Idén azonban zavaros emlékeim maradtak a görög fővárosban rendezett ötkarikás játékokról. A hellén színpad, a sportteljesítmények, az olimpia hangulata még mindig bennem vibrál, azzal nincs bajom. Zavaró hiányérzetem másból fakad. Nem tudok igazán örülni az elért sikereknek. A két szlovák elsőségnek, a nyolc magyar aranynak, a komáromi kajakosok bronzérmének, a versenypályákon látottaknak, s úgy érzem, sokunkban nyomokat hagyott a magyarokat is megfertőző doppingvétség, Fazekas és Annus győzelme és dicstelen letaszítása a legjobbaknak járó trónról, Martikán látott-nem látott kapuérintéséből eredő lesodrása a dobogó tetejéről.

Mert augusztus második felében az athéni olimpia a kimagasló teljesítmények, látványos tündöklések és bukások mellett jórészt a doppingesetekről, a bírói tévedésekről is szólt. Listát kellene böngésznem, ha közre akarnám adni, ki mindenki akadt fenn a tiltott szerek használata, vagy szabálytalan kezelése miatt, s vált a sportvilág szemében vétkessé. Azok sincsenek kevesen, akiktől valamilyen módon elvették a dicsősség örömét, mert a szabályok őrei nem álltak feladatuk magaslatán, s nem éppen az arra érdemesnek adták az aranyat. S ha emlékeim nem csalnak, még mindig akad az olimpia 301 versenyszáma közül néhány, amelynek végeredménye ismert, de nem kizárólagosan örökös, vagyis kikezdhető. A mai élsport, s vele együtt gazdag unokatestvére, az olimpia már nem teljesen a nemes versengés színtere.

A pénz vonzereje hatalmas dolgokra képes, emberi jellemeket tehet tönkre, életeket törhet derékba. És a siker egyre több olyan kísérletezőt vonz magához, aki nem tiszta eszközökkel közelít felé. Reménykedem, hogy számuk még mindig nem számottevő, és nem az érvényes, amit időnként már sarkalatosan megfogalmaznak: mindenki doppingol, de van, akit elkapnak, s van, aki szerencsésen megússza. Zavarba ejtő, mikor ezzel a megállapítással újból és újból szembesülni kényszerülök. Idén már olimpiai emlékeim közé is betolakodott.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?