Zalkáék célja a top 6

kajak-kenu

Szegeden szerdától vasárnapig rendezik a kajak-kenu Európa-bajnokságot, amelyen az 1–6. hely valamelyikét célozza meg a Botek Ádámmal és Zalka Csabával felálló szlovákiai férfi kajaknégyes. 

Olimpiai részvétel híján az Európa-bajnokság vált az idény egyik csúcspontjává a hazai K4-es hajó számára. Samuel Baláž, Denis Myšák, Botek Ádám és Zalka Csaba pár hete a poznani világkupán egy bronzéremmel melegített 500 méteren, de messzemenő következtetéseket nem vontak le a lengyelországi sikerből.

„Nem számoltunk vele, hogy érmet szerzünk, hiszen csak két közös edzésünk volt az akkori verseny előtt. Az előfutam után viszont már láttuk, hogy lehet belőle egy dobogós helyezés. Biztos, hogy jólesett újra ott lenni az eredményhirdetésen, mert már majdnem el is felejtettük, milyen az – utalt az elmúlt időszakukra Zalka Csaba. – Annak örültünk igazán, hogy az ukrán és a lengyel hajót megelőztük. Azt azonban tudtuk, hogy egy teljes mezőnyben nem az érem lenne a realitás.

A ma kezdődő szegedi Európa-bajnokságon már veretesebb az indulók névsora, az esélyesek közül csak az ukránok hiányoznak. Igaz, a spanyolok és a németek nem az olimpiai egységüket indítják, de az Eb-re összerakott négyeseik is nagyon erősek. 

„Úgy gondolom, az 1–6. helyet megcélozhatjuk. Tavaly talán túl sokat is négyeseztünk edzséseken, néha az volt az érzésem, hogy túlgondoljuk a dolgokat. Most heti 2-3 közös edzésre álltunk be, és ezek alapján jobban is megy a hajónk. Inkább a taktikai felkészülésre helyezzük a hangsúly, a négyes ugyanis csapatjáték. Az utóbbi másfél-két évben most vagyunk a legjobb formában” – mondta lapunknak Zalka, akinél arra is rákérdeztünk, ki felel a szakmai munkáért, tekintve, hogy a komáromi és a pozsonyi szakemberek viszonya eléggé feszült. „Rasťo Kužel, a szövetség sportigazgatójának kezében van az irányítás, csak ő lesz velünk Szegeden, sem Likér Péter, sem a pozsonyiak edzője nem utazik az Eb-re.”

A somorjai kajakos hozzátette, a jövőre való tekintettel Botek Ádámmal szerettek volna párosban is indulni, mint ahogy Samuel Baláž is rajthoz állt volna K1-ben. A szövetség vezetése azonban nem értett ezzel egyet, mivel pluszterhelés nélkül szeretné felmérni, hol tart a K4-es egység európai viszonylatban.

K2 1000 és 500 méteren a komáromi Gacsal Ákos Milan Dörnerrel indul.

Hüttner Csaba magyar szövetségi kapitány – aki a legutóbbi, 22 évvel ezelőtti szegedi Eb-n még versenyzőként vett részt – elmondta, férfi és női kenuban már lezárult az olimpiai válogatás, a kajakosoknál azonban befolyásolja a párizsi névsort az Eb. „A kenusoknál a Kiss Ágnes, Nagy Bianka páros szintet lépett, reményeim szerint az Eb-n is megmutatják, hogy éremesélyesek lehetnek az olimpián. Az Adolf Balázs, Hajdu Jonatán páros érmet szerezhet Párizsban is, és Adolf egyesben is a mezőny első felében végezhet” – fogalmazott Hüttner, aki a várható kajakosérmek számát nem konkretizálta.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?