Vlček: „Meg kell mutatnom, hogy helyem van a hajóban”

vlcek liker

Vlček Erik elnyűhetetlen sportember. Nem gyakori, hogy valaki húsz éven át a világ élvonalába tartozzon, de a komáromi kajakos 2001 óta folyamatosan ott van a vb-ken. Szegeden Samuel Balážzsal, Zalka Csabával és Botek Ádámmal az 500 méteres olimpiai távon bronzérmet és ezzel ötkarikás kvótát szerzett. A 37 éves versenyzővel közvetlenül a döntő után beszélgettünk.

Ez a 17. érme világbajnokságokról, tíz arany és három ezüst után a negyedik bronz. Hová sorolja a sikerei sorában?

Nagyon örülök ennek az éremnek. Minél tovább kajakozok, annál nehezebb érmet szerezni. Főleg most, K4 500-on. Ez iszonyú nehéz táv, nagyon kicsik a különbségek, egy hiba is nagyon sokba kerülhet. Boldog vagyok, hogy most a mi oldalunkon állt az a kis szerencse, és a hajó becsúszott a harmadik helyre.

Egyesben, párosban még lesz olimpiai pótkvalifikáció, de a négyeseknek csak a vb-n volt esélyük megszerezni az ötkarikás helyet. Mekkora nyomást jelentett ez?

Óriásit. Egy lehetőség, egy rajt, ahol tudjuk, hogy maximálisan koncentrálni kell, és mindennek össze kell jönnie. Ezen a távon pedig különösen fontos volt, hogy ésszel és lélekkel is ott legyünk, ne csússzunk szét, koncentráljunk, és mindegyik húzás olyan legyen, amilyennek lennie kell. Ez a négy század különbség, amivel megelőztük a negyedik helyezett oroszokat, annyira kicsi, hogy ha valaki rosszabbul húzna bele a rajtnál, vagy a hajrában korábban tenné le az evezőt, akkor ennyi volt.

Mekkora különbség ez a négy század? Két centi? Három? Négy?

500 méteren, ahol 25 km-es sebességgel lapátolunk, ez tényleg csak egy hajszál.

Már öt olimpián indult, a tokiói lehetne a hatodik, de a kvóta az országnak szól, nem konkrét kajakosoknak. Azzal pedig, hogy megszerezték a kvótát, gyakorlatilag máris megkezdődik a harc, hogy ki üljön a hajóban.

Persze, de ez mindig így volt a négyesben. Ha a legjobb egységet akarjuk összeállítani, akkor a legjobb négynek kell benne ülnie. Fejlődni kell, ezzel még nincs vége. A spanyolok is cseréltek idén egy embert a hajóban, ez benne van a pakliban. Senkinek sincs biztos helye, ez pedig mindenkinek nagy motiváció, hogy még keményebben dolgozzon.

Ha több a jó kajakos, mint ahányan ott ülhetnek a hajóban, az óhatatlanul konfliktusokkal jár. Hogyan lehet ezt mentálisan feldolgozni?

Nagyon jó társaság vagyunk. Nyolc jó kajakos készül együtt Komáromban, de mindenki tudja, hogy ha benne akar ülni a négyesben, akkor a többieknél jobbnak kell lennie. Meg kell mutatnom az első válogatón, a másodikon, edzéseken, mindig, hogy igenis, helyem van a hajóban. Ha így lesz, akkor a többiek bízni fognak bennem. Nincs veszekedés a csapatban, mert világosan meg voltak szabva a feltételek, előre meg lett mondva, hogy a legjobb négy kajakos fog ülni a négyesben. Az első válogatón így jöttünk be, a másodikon szintén, úgyhogy szerintem most nem lehetne jobb egységet összeállítani. Nem mondom, hogy jövőre nem jöhet változás, de idén biztosan ez a legjobb négyes. Örülnék, ha a fiúk tovább fejlődnének, és én is javulni tudnék. Nem akarok csak azért ott ülni a hajóban, mert én vagyok Vlček Erik, de ez az eredmény nagyon nagy motiváció.

Szlovákia öt olimpiai kvótát szerzett Szegeden, a négyes mellett Gelle Péter is K1 1000 méteren, aki eredetileg párosban próbálkozott volna Botek Ádámmal, de Botek végül átkerült a négyesbe.

Gratulálok Petinek, megmutatta, hogy egyedül is képes hatalmas eredményekre, sőt, neki pont ez felel meg, ha a kis csapatával tud készülni. Nyomás alatt tud igazán jól teljesíteni, le a kalappal előtte, hogy abból a rossz hangulatból ilyen eredményt tudott produkálni.

A Gelle–Botek-páros szétválasztása után hűvös volt a viszony Gelle és a komáromiak között. Most, hogy mindenkinek megvan a kvótája, enyhül a feszültség?

Én csak a saját csapatommal foglalkozom. Örülök Peti kvótájának, nem haragszom rá, ha ő haragszik, az az ő dolga. Nem érzem úgy, hogy ártottunk volna neki, nekem tiszta a lelkiismeretem.

 

Érdekes

Likérnek a legjobbak kellenek

Szlovákia két bronzot (K4 1000 m és K4 500 m) szerzett Szegeden, s mindkettőt Likér Péter komáromi kajakosai harcolták ki. „Azért ilyen harcos a csoport, mert senkivel nem kivételezek, mindenkire ugyanazok a szabályok vonatkoznak” – jegyezte meg Likér. A K2-es felbontásáról így fogalmazott: „Arra volt szükségem, hogy a négyes maximálisan erős legyen. Botek volt a legjobb egyesben, neki ott kellett lenni a hajóban. Sírhatnánk most, hogy a páros mondjuk hetedik, a négyes meg nyolcadik, és mindkét hajó lecsúszott az olimpiáról. A négyesben túl sok kvótát lehet szerezni ahhoz, hogy kockáztassunk.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?