Zajlik az élet a kajakosoknál: Botek a négyest választotta

gelle botek

A kajakosoknál mindig zajlik az élet, de az olimpia előtti évben kiváltképp. A szegedi világbajnokság előtt alig másfél hónappal eldőlt, hogy a négyes Baláž, Vlček, Zalka, Botek összeállításban indul majd az olimpiai kvalifikációs vb-n, de ez egyúttal azt is jelenti, hogy Gelle Péter pár nélkül maradt.

A Gelle Péter, Botek Ádám kettős ezer méteren 2017-ben ezüstérmes volt a račicei világbajnokságon, és sokan máris tokiói éremesélyest láttak bennük. Azóta viszont nem álltak dobogón a világversenyeken, bár általában ott voltak a legjobb hat hajó között.

Eközben a négyesben – amely számára a korábbi ötkarikás játékoktól eltérően nem az ezer, hanem az ötszáz méter az olimpiai szám – ment a kísérletezgetés, különböző összetételű hajók álltak rajthoz.

Duisburg és Minszk

Az alapelv, hogy a négyesbe a négy legjobb kajakosnak kell ülnie, idén a minszki európai játékokon érvényesült először, amikor már az első válogatón egyesben a leggyorsabb (de egy apróság miatt diszkvalifikált, így papíron nem győztes) Botek Ádám is az egység tagja volt. 
Előtte a duisburgi Vk-n Samuel Baláž, Vlček Erik, Zalka Csaba, Jakubík Gábor összetételben szálltak vízre, és a második helyet szerezték meg. Minszkben Jakubík helyett Botekkel bronzérmesek lettek, miközben a Gelle, Botek kettős K2 1000 méteren ötödik lett.

A múlt hét végi második válogatón viszont már nem volt együtt ez a kettős – a szövetség az edzőkkel együtt úgy döntött, Botek a négyesben üljön, és mivel a szegedi program nem teszi lehetővé, hogy mind a négyest, mind a párost abszolválja, Gelle hoppon maradt. A párkányi születésű versenyző így K1-ben próbálja majd meg kiharcolni a kvótát Szegeden, de csalódott az események alakulása miatt.

Gelle már érezte

„Már Minszk előtt sejtettem, hogy ez lesz, utána meg már szinte biztosra vettem. Nagyon rosszul esik, hogy nem is adtak lehetőséget másra” – mondta lapunknak a 34 éves kajakos, aki Londonban négyesben és párosban, Rióban pedig egyesben állt rajthoz.

Gelle szerint ugyanis a szlovákiai hajónak Jakubíkkal is lett volna esélye a kvótaszerzésre, ahogy nekik is Botekkel párosban. „A szövetség viszont úgy döntött, a biztos négy kvótára mennek, nem akarnak hatot. Ezt még meg is értettem volna, ha Jakubíkkal gyengélkedett volna a négyes. De így csak azért vették el Ádámot, mert megtehették, nem azért, mert szükségük volt rá” – fogalmazott Gelle.

Érdekes

Az előzetes vb-nevezés

K1 500 m: Gelle Péter
K4 500 m: Samuel Baláž, Vlček Erik, Zalka Csaba, Botek Ádám
K1 1000 m: Gelle Péter
K2 1000 m: Gacsal Ákos, Jakubík Gábor
K4 1000 m: Denis Myšák, Gacsal Ákos, Jakubík Gábor, Tarr György

*félkövérrel az olimpiai számok

A legnagyobb esély

Likér Péter, a kajak négyes edzője nem titkolja, elege van már abból, hogy mindenkinek magyaráznia kell a döntését. „Persze, Jakubíkkal is lett volna esélye a négyesnek. De nekem a legnagyobb esély kell. A kvótaszerzés nem egyszerű dolog, lehet, hogy hatból végül zéró jött volna össze” – magyarázta a keménységéről ismert tréner. 

Ő is elismeri, volt feszültség a döntés miatt, de sosincs jó pillanat egy páros szétválasztására. Ha év elején történik, azt mondják, nem adott elég esélyt, ha év végén, akkor azért bírálják, hogy túl sokat várt. „A négy legjobb kajakost akarom a négyesbe – szögezte le Likér. – Sajnálom Gelle Petit, de a profi sport kemény dolog, nem lehet érzelmi alapon dönteni. A párosuk nem volt elég stabil.”

Likér szerint a Gelle, Botek kettősnél féltávnál sosem lehetett „hátradőlni a fotelben”, mert kiszámíthatatlanul versenyeztek. A mostani négyest ezzel szemben nyugodtabban nézheti, tudja, hogy 250 méter után a 4–5. helyen állnak, de innen előre törnek, mert két azonos 250-re képesek.

Cél az első hat

Nyolc éve éppen Szegeden, a londoni olimpia előtti kvalifikációs vb-n Vlček Erik mind a két számban rajthoz állt. A négyesben a két Riszdorfer fivérrel és Tarr Györggyel negyedikek lettek, párosban pedig Gellével megnyerték a vb-t.

„Akkor szerencsésebb volt a program, bár volt egy kemény nap, amikor háromszor kellett ezer métert mennem, délelőtt a K4 elő- és középfutamában, délután-estefelé pedig K2-ben. De ez így mégiscsak hosszabb szünet volt, lehetett közben pihenni” – emlékezett vissza Vlček Erik.

A háromszoros olimpiai érmes szlovákiai kajakkirály szerint jó döntés született. „Rizikó lett volna nem a legerősebb hajóval rajthoz állni Szegeden. Mindent megteszünk a kvótáért, most egy hatodik helynek is úgy örülnék, mint máskor egy vb-címnek. A tokiói szerepléshez az első hatban kell lennünk, és sok az erős hajó, de sikerülhet” – fogalmazott Vlček, aki 37 évével az egység korelnöke. 

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a négyesben van két olyan kajakos, Baláž és Botek, akik K2 1000-en is elindulhatnának az olimpián, vagyis a négy kvótával is megoldható lehet akár a páros szereplés is Tokióban.

Küzdjenek meg!

A kajak négyesben viszont senki sem mehet biztosra, és jövő nyárig még akár változhat is az egység összetétele. „Még Tokió sincs a zsebünkben – figyelmeztetett Likér Péter. – De sok a jó kajakos. Meglátjuk, jövőre összeszedi-e magát Tarr Gyuri, akinek az idei szezonja nem sikerült a legjobban. Jakubík is nagyon elszántan edz, jónak mutatkozik Gacsal Ákos. Aztán én majd összeengedem ezeket az állatokat, és küzdjenek meg egymással a négyesért!”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?