Vettel beállította Ascari és Schumacher rekordját

<p>A már világbajnok Sebastian Vettel (Red Bull) győzelmével végződött a Forma–1-es Abu-Dzabi Nagydíj, zsinórban hetedszer nyert, s ezzel újabb rekordot állított be.</p>

GYÖRGY NORBERT

A második helyen az első rajtkockából induló csapattárs, Mark Webber végzett, míg a dobogó legalsó fokára a Mercedest navigáló Nico Rosberg állhatott fel. A pódiumon mindenki boldognak tűnt, bár a pezsgőben nem volt alkohol.

A múlt vasárnap megrendezett indiai futamon az idei Forma–1-es évad érdemi része befejeződött: Vettel és a Red Bull újra világbajnok lett. Abu-Dzabi előtt tehát egyenesen adódott a kérdés (természetesen csak az a költői), hogy van-e értelme tovább versenyezni. És itt elsősorban nem arról van szó, hogy ki lesz a második, a harmadik stb. (mert ez sem egy elhanyagolható szempont – a konstruktőri helyezésekért pl. komoly pénzek járnak), hanem arról, hogy egyáltalán: versenyezni. És, természetesen, senki nem gondolta, hogy Vettel csak úgy hátradől majd a vörös bikában, kényelmesen kocsikázik egy jót, és megnézi, nélküle mire mennek a többiek.

Nos, Abu-Dzabiban láttuk, amit láttunk: Vettel nem dőlt hátra a vörös bikában, mi több, simán lerajtolta a pole-ból induló csapattársát, Mark Webbert, fokozatosan növelte előnyét, végül simán nyert. Ilyen egyszerű az egész. Sebastian Vettel többek között ezért is négyszeres világbajnoka a sportágnak. Mellesleg: zsinórban hetedszer nyert, tehát a magyar futam utáni nyári szünet óta csak ő állhatott fel a dobogó tetejére, ami annyit jelent, hogy beállította Alberto Ascari és Michael Schumacher rekordját. Ha két hét múlva Austinban ismét nyer, már egyeduralkodó lesz.

Lehet utálni, lehet rajongani érte, vagy közömbösen szemlélni a munkásságát (ill. még csak nem is szemlélni, ergo: közömbösnek lenni az egész sportág iránt), azt azért el kell ismerni, hogy Vettel úgy vezet, mint egy álom. Unalmassá teszi az F1-et – ezt nem én mondom, hanem Lewis Hamilton twittelte ki végső elkeseredésében, de aztán gyorsan korrigált, hogy „Vettel nagy bajnok, kedves srác, és megdolgozott a sikerért”. Igen, pontosan erről van szó.

Amúgy Vettel még 2010-ben, itt, Abu-Dzabiban lett először világbajnok, s azóta meg sem állt. Ilyenkor persze mindig felmerül az az értelmetlen kérdés, hogy mi lett volna, ha pl. akkor azt a címet Mark Webber nyeri. Mert az ausztrálnak volt rá esélye, és nem is kevés…

„Köszönöm a csapatnak, és a Renault-nak is hálával tartozunk. Reméljük, hogy jövőre is olyan erős és megbízható motorunk lesz, mint idén. Rengeteget köszönhetek a szüleimnek is, akik ma kilátogattak a versenyre. Előttük versenyeztem gyerekkoromban is, most pedig ugyanezt teszem kicsit nagyobbként, kicsit nagyobb játékautóban, és egy olyan sportágban, amit egy kicsit többen néznek… Örülök, hogy itt voltak, nagyon különleges érzés ez számomra. Szeretem őket, és nekik ajánlom ezt a győzelmet. Nagyon sok dolgot tanultam tőlük, s remélem, egyszer mindezt átadhatom majd a gyermekeimnek” – nyilatkozta a jelenlegi Forma–1 legsikeresebb pilótája.

Két futam van még hátra, s én most (kedves napilapolvasó polgártárs) megmondom a tutit: két hét múlva, Austinban megint Vettel fog nyerni, és azzal a nyolcfutamos szériával egyeduralkodóvá válik az F1-ben, Webber pedig megnyeri majd az évadzáró brazil futamot, hogy győzelemmel búcsúzzon, mert az a pálya amúgy is fekszik neki, meg egyáltalán, Marc Webbernek jár még egy győzelem. Erre kell fogadni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?