Vereség Svájctól, siker Ausztria ellen

Vasárnap este 2:0-ra kikaptak Svájctól, tegnap azonban 4:2-re legyőzték Ausztriát a szlovák hokisok a dániai világbajnokságon.A Ramsay-éra eddigi talán leggyengébb teljesítményével rukkolt elő a szlovák jégkorong-válogatott a dániai világbajnokság vasárnap esti, svájciak elleni (0:2) mérkőzésén.Tény

Vasárnap este 2:0-ra kikaptak Svájctól, tegnap azonban 4:2-re legyőzték Ausztriát a szlovák hokisok a dániai világbajnokságon.

A Ramsay-éra eddigi talán leggyengébb teljesítményével rukkolt elő a szlovák jégkorong-válogatott a dániai világbajnokság vasárnap esti, svájciak elleni (0:2) mérkőzésén.

Tény, hogy a csehek ellen hosszabbításra kényszerülő szlovák hokisok jóval kevesebbet pihenhettek ellenfelüknél, de ezzel együtt a svájciak frissessége, dinamizmusa osztályokkal múlta felül a szlovákokét. A kapus Marek Čiliaknak kezdettől fogva sok dolga volt, míg a túloldalon nem alakult ki komolyabb helyzet. Nagyékra nézve hízelgő volt, hogy az első harmad után a svájciak csak 1:0-ra vezettek. A második húsz percet pedig emberelőnyben várhatták a szlovákok, de az egyenlítésért való nagy roham helyett ők kaptak gólt: négyen (!) támadták meg a saját harmadukban a korongot birtokló svájci játékost, aki az üresen érkező Marco Müllerhez passzolt, s ő egy az egyben megverte Čiliakot. „Segíteni mentem a palánkhoz, de feleslegesen. A fiúk létszámfölényben voltak a játékhelyzetben, de mégsem volt még náluk a korong, én pedig nem vettem észre, hogy mögöttem már ott van egy másik svájci hokis” – ismerte el hibáját Martin Bakoš, akinek ilyen esetekben a kapu előtt kell helyezkednie.

A szlovákok csak a harmad vége felé tértek észhez a sokkból, s az utolsó húsz percben néha már kapuja elé tudták szorítani az ellenfelet. A svájciak azonban taktikusan, a védekezésre összpontosítva játszottak, és nem adtak lehetőséget a szlovákoknak a szépítésre sem, maradt a 2:0.

„Jó, hogy a végén beindultunk, de már késő volt. Az elejétől kezdve így kell hokiznunk. nem tudom, mire várunk mindig, mert aztán csak futunk a szekér után” – tette hozzá önkritikusan Bakoš. „Veszélyesebbnek kell lennünk. Az öt az öt elleni játékban is el kell kezdenünk gólokat szerezni” – szögezte le Tomáš Marcinko, utalva arra, hogy a csehek elleni két találatuk emberelőnyből született.

A legrutinosabb, 38 éves Ladislav Nagy is kritikus hangot ütött meg értékelésében. „Nem beszélhetjük ki magunkat a fáradtságra. Mindenkinek száz százalékra fel kell készülnie a meccsekre. Mi az első harmadban vesztettük el a találkozót, amikor abszolút lendület nélkül játszottunk, szinte nem is korcsolyáztunk. A svájciak előnyük tudatában lezárták a harmadukat, és csak ütögették ki onnan a korongot” – mondta a kassaiak támadója.

A szövetségi kapitány Craig Ramsay is „két mérkőzést” látott, és az elsővel nagyon elégedetlen volt. „Hátul csak álldogáltunk és óvatoskodtunk, pedig nem így akarunk játszani. Úgy nézett ki, mintha félnénk attól, mit gondolnak ki a svájciak, és csak erre akarunk reagálni, ahelyett, hogy próbáltuk volna rájuk kényszeríteni a mi akaratunkat – vélekedett Ramsay. – A másik harminc percben már küzdöttünk, egyetlen gólra lett volna szükségünk, hogy igazán belelendüljünk. A svájciak kapusa viszont nagyon jól védett, csapattársai sok lövést blokkoltak, és a kipattanókból sem tudtunk betalálni.”

Hogy felrázza a csapatát, a kanadai szakember változtatott a csapaton a tegnapi, osztrákok elleni meccs előtt. Čiliak helyett Patrik Rybárnak szavazott bizalmat a kapuban, a Pavol Skalický–Juraj Mikúš-duót pedig az eddig a lelátóra szoruló Marek Hovorka és Andrej Kudrna váltotta az összeállításban. A szlovákok abban is reménykedtek, hogy az NHL rájátszásából kiesett bostoni Zdeno Chára csatlakozik hozzájuk, ám Miroslav Šatan főmenedzser elmondta, a playoffban összeszedett kézcsontrepedése miatt a rutinos hátvéd nem vesz részt a vb-n. Így az eddig szabadon hagyott helyeket a korábban nevezett Denis Godla kapussal és a védő Mário Grmannal töltötte fel a szakvezetés.

Az osztrákok elleni meccset sem kezdték azonban túl jól a szlovákok, már a 2. percben hátrányba kerültek. A gólt Leblernek írták jóvá, de az osztrák játékos lövését Sekera ütötte be a saját kapujába. Az egyenlítésre viszont nem kellett sokat várni, az 5. percben Haščák talált be. A harmad vége előtt még mindkét oldalon voltak próbálkozások, de az eredmény nem változott.

A második játékrész elején Nagy és Jurčo remek összjátékának köszönhetően újabb gólt szereztek a szlovákok, a 29. percben pedig növelték is előnyüket, Jaroš volt eredményes. Távoli lövése után a korong megpattant az osztrák kapus vállán, de bepörgött a kapuba. Még a második játékrész vége előtt szépíthetett volna Lebler, ám Rybár nagyot védett, a 42. percben viszont Schneider lövését már nem tudta hárítani, így az osztrákok ismét feljöttek egy gólra. Az utolsó percekig próbálkoztak az egyenlítéssel, de a szlovákoknak sikerült kivédekezniük a nyomást, sőt, az utolsó percben az üres kapuba ütött góllal végleg bebiztosították győzelmüket.

Craig Ramsay védencei így harmadik meccsükön megszerezték első győzelmüket a vb-n. (TASR, SITA)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?