Végre kilépett Herminátor árnyékából

Remek formában várja az olimpiát a 32 éves osztrák Stephan Eberharter, aki fölényesen vezeti az alpesisí Világ Kupa összetett pontversenyét.

Stephan Eberharter útban a győzelem felé Reuters-felvételRemek formában várja az olimpiát a 32 éves osztrák Stephan Eberharter, aki fölényesen vezeti az alpesisí Világ Kupa összetett pontversenyét. Lesiklásban és szuper-óriásműlesiklásban egyértelműen a legnagyobb favoritnak számít, hiszen a 13 VK-verseny közül kilencet megnyert, és csak egy alkalommal nem került az első három közé.

Fantasztikusan indult pályafutása, 21 esztendősen, az 1991-es vb-n üstökösként robbant a legjobbak közé, két aranyérmet nyert, a szuper-óriásműlesiklás után a kombinációban sem talált legyőzőre. Ezután sorozatos sérülések hátráltatták. Kilencvenkettőben izomszakadást és kulcscsonttörést szenvedett. Felépülését követően a Val Gardenában rendezett lesiklóviadalon hatalmasat bukott, s újabb kényszerpihenő következett. Műtét műtétet követett, s úgy tűnt, már csak emlékezhet korábbi győzelmeire. Két és fél évig hiányzott a VK-viadalokról.

„Az igazat megvallva, nem hittem volna, hogy a hosszú kényszerpihenő után ilyen sikeres leszek. Keményen edzettem, s ennek meg is lett az eredménye” – mondta Eberharter. Kilencvenhatban Hans Pum, az osztrák csapat edzője újra bizalmat szavazott neki, de nem a Világ Kupa-, hanem az Európa Kupa-viadalokra nevezte. Stephan bebizonyította, ha egészséges, akkor nem lehet őt leírni, fölényesen nyerte az összetettet, emellett lesiklásban, szuper-óriásműlesiklásban és óriásműlesiklásban is az első helyen végzett. A következő szezonban már ismét a legjobbak között állt rajthoz, s ott is igazolta kivételes klasszisát. A naganói ötkarikás játékokon óriásműlesiklásban ezüstérmes lett. Azóta rendszeresen az élmezőnyben zárt, de olyan sikeres idénye még nem volt, mint a jelenlegi.

Eberharter egészen más típusú sportember, mint Hermann Maier. Nem szereti a nagy felhajtást, nincsenek botrányai, ezért vetélytársánál lényegesen kevesebbet szerepel a lapok címoldalán. Amikor ő már kétszeres világbajnok volt, a három esztendővel fiatalabb Maier még kőművesként kereste a kenyerét. Aztán villámgyorsan Ausztria Herminátorává vált, négy idényen át ő bizonyult a legjobbnak. A sérülések elkerülték, de aztán a nyári motorbalesete félbeszakította pazar pályafutását.

Eberharter gyakran másodikként végzett az elsőszámú kedvenc mögött, aki nem titkoltan lebecsülte csapattársait. Majdnem mindig lekezelően nyilatkozott róluk. Persze, ez nem tetszett a többieknek, s a rangidősnek számító Eberharter szóvá is tette a nagyszájú sztárnak. A tavalyi világbajnokságon lesiklásban megelőzte Maiert, s úgy tűnt, övé lesz az aranyérem, aztán váratlanul az amerikai Rahvles még nála is jobb időt ért el. Ezután a Herminátor a kamerák kereszttüzében kárörvendően mosolygott. Látszott rajta, hogy megkönnyebbült, azt tartotta: ha már ő nem nyert, akkor honfitársa se legyen az első.

Mostanra változott a helyzet, Stephanban bíznak az osztrákok, Maierről keveset írnak. Meglepetésre, sikereit követően telefonon gratulált neki Maier, ennek ellenére Eberharter neheztel rá. „Évekig csak Maiert istenítették a tollforgatók, a keret többi tagját szinte teljesen ignorálták. Most, hogy harcképtelen, már mi is jók vagyunk” – nyilatkozta Eberharter.

A királyi számnak számító lesiklásban nyolc futam közül ötöt megnyert. Természetesen legfőbb vágya az olimpiai bajnoki cím és az összetett Világ Kupa-győzelem. Elmondása szerint még két esztendeig szeretne aktívan versenyezni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?