Vége az angol futballhegemóniának?

<p>A szerda a német foci nagy napja és az angolok lebőgése volt a Bajnokok Ligájában.</p>

KISS TIBOR NOÉ

Kezdjük mindjárt azzal, hogy a Borussia Dortmund megverte a Real Madridot, a sárga-feketék 2:1-re győztek a blancók ellen. Örülhettek a szép foci szerelmesei, a Dortmund megérdemelten győzött, ahogy megérdemelte volna a győzelmet már a Manchester City ellen is az előző fordulóban. „Teljesült egy gyermekkori álmom” – mondta elérzékenyülve a meccs után a hazaiak győztes gólját szerző Marcel Schmelzer. Az álmodozás pedig folytatódhat, a Dortmund átvette a vezetést a csoportban, és fél lábbal már a legjobb tizenhat között érezheti magát.

Mondják, hogy az európai porondon a rutin számít a legjobban, és ez nagyon érvényes a dortmundiakra. A fiatal dortmundi csapat először 2008-ban indult Jürgen Klopp irányításával a nemzetközi porondon, de már az UEFA-kupa első fordulójában elbukott az Udinesével szemben. A következő idényben legalább az EL-csoportkör megvolt, de a továbbjutás onnan már nem sikerült. Mint ahogy tavaly sem: a Klopp-éra első BL-szereplése során a Dortmund (noha a német bajnokságban egyeduralkodóvá vált) csoportutolsóként búcsúzott a sorozattól. A fejlődés azonban évről évre látszik, az elbukott UEFA-kupa-meccs után négy évvel már Real Madrid-verést ünnepelhettek a drukkerek. S hol van még a vége?

A Manchester City viszont mintha visszafejlődne. Az angolok tavaly az utolsó pillanatig versenyben voltak a BL-továbbjutást illetően, idén azonban hamar elszállhatnak. A City 3:1-re kikapott az Ajaxtól, ezzel továbbra is csak 1 pontja van a D csoportban – édeskevés. „Az Ajax jobban játszott, és ez az én hibám. Nem készítettem fel jól a játékosokat erre a mérkőzésre” – ismerte el a vereség után önkritikusan Roberto Mancini, az angolok olasz menedzsere. Szokatlan, hogy a játékosok is kritizálták az edzőt, a lefújás után Micah Richards, a City jobbhátvédje panaszkodott arról, hogy a meccs közben nem kellett volna 3-5-2-es felállásra váltania Mancininek – a védők ugyanis nem gyakorolták a játékot ebben a szisztémában. A találkozó kínos utózöngéje: Amszterdam vigalmi negyedében összecsapott egymással a két együttes szurkolótábora. Az eredmény: 25 letartóztatás.

A német csapatok sikerszériája és az angolok kudarcsorozata az Arsenal–Schalke mérkőzéssel vált teljessé. A vendégek két holland (Huntelaar, Afellay) góllal Londonban győzték le az angol csapatot, és ezzel át is vették a vezetést a B csoportban. Az Arsenalnak a bajnokságban sem megy a játék (9. hely), és a szezon elején még biztos lábakon álló védelem sem emlékeztet önmagára. Arról nem beszélve, hogy hazai pályán az Arsenal a legritkább esetben szokott kikapni a Bajnokok Ligájában – az ágyúsok 2003 óta először veszítettek hazai pályán csoportmeccset, az Arsenal Stadiumból pedig először távozott győzelemmel nem angol csapat. Úgy tűnik, vége azoknak az időknek, amikor a BL elődöntőjében szereplő négy csapat közül három angol volt.

Lábjegyzet: tovább tart a Milan mély krízise. A rossonerók ezúttal Málagában kaptak ki 1:0-ra a BL újoncától. „A döntetlen igazságosabb lett volna” – kezdte szokásos zsolozsmáját Massimiliano Allegri, de már nem sokan hisznek neki. A Milan az idei tizenegy tétmérkőzése közül hatot elveszített, és örülhet, ha valahogy megéri a tavaszt a BL-ben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?