Vb-döntőben a magyarok

Manhercz.Fukuoka2023

A magyar férfivízilabda-válogatott az utolsó másodpercben szerzett góllal 12:11-re győzte le Spanyolországot a fukuokai vizes-világbajnokság elődöntőjében, így bejutott a fináléba, és olimpiai kvótát is szerzett.

Varga Zsolt szövetségi kapitány a meccsre azt a mindössze 20 éves Vigvári Vincét is nevezte, aki eddig csak az argentinok elleni csoportmeccsen kapott lehetőséget, de most góllal hálálta meg a bizalmat. A meccs elején rendre a tavalyi budapesti vb-t az olaszok ellen büntetőkkel megnyerő spanyolok vezettek, de a magyar csapat nem engedte, hogy ellépjenek. Először a második negyed közepén, Varga Dénes látványos csavargólja után 4:3-nál vezettek a magyarok, de utána a harmadik játékrész közepéig támadásban elfogyott a lendület.

Nagy Ádámék 4:7 után azonban szebbnél szebb gólokkal zárkóztak. Angyal emberfórból remek húzással, Német akcióból a kapu előteréből, Jansik (Német pazar passza után) a labdát az egyik kezéből a másikba áttéve, Zalánki három-négy blokkoló kéz között, Vámos pedig távolról hatalmas erővel talált a kapuba. Ez utóbbi gól két perccel a vége előtt az egyenlítést jelentette, 11:11.

Az utolsó percben a vezetésért támadhatott Magyarország, de a játékvezetők elvették tőlük a labdát, majd Zalánkit ki is állították, de a spanyol válogatott elhibázta az emberelőnyt, így Varga Zsolt azonnal időt kért. A szövetségi kapitány két centert küldött be a remekül védő Aguirre elé az utolsó 16 másodpercre. Végül a bal oldalról, kiszorított szögből, egy másodperccel a vége előtt az a Manhercz Krisztián lőtte el a labdát, akinek korábban egy lövése után mind a két kapufát érintette, de onnan kifelé pattant a labda. A legfontosabb pillanatban viszont a kapus hóna alatt, néhány centiméterrel a gólvonal mögé csúszott a labda, és a szépségdíjas találatok után egy apró gól jelentette a győzelmet, a világbajnoki döntőt és az olimpiai kvalifickációt Magyarország számára.

„Egy ilyen forgatókönyvvel meccset nyerni még a csoportkörben is jó lenne, nemhogy az elődöntőben, amely olimpiai kvalifikációt ér – kezdte az értékelést Varga Dénes. – Nagyon fárasztónak éreztem, ami a vb ezen fázisában teljesen normális, de mégis tudtunk újabb és újabb dolgokat előhúzni a végén. Zalánki és Vámos átlövésgólja vagy ez itt a végén mind olyan egyéni pluszok, amik egy ilyen mérkőzéshez kellenek. Nagyon boldog vagyok, hogy meg tudtuk ezt lépni. Aranyesély, kvóta, megyünk tovább” – nyilatkozta a tévékamerák előtt a 36 éves klasszis.

Egyetértett vele a csapatkapitány, Jansik Szilárd is, aki azt mondta, hogy még beszélni is alig maradt ereje, és ezt a fáradtságot már a medencében is érezte az utolsó negyedben. „Óriási dolog ez, talán az elején vezettünk egyszer, de utána végig ők uralták a meccset. De azt mondják, hogy elég a végén előnyben lenni. Nem adtuk fel mínusz háromnál sem, betartottuk a taktikát, és iszonyú fegyelmezetten játszottunk. Ahogy megbeszéltük, sokat blokkoltunk. A végén volt egy kis szerencsénk, de ez abból fakadt, hogy végig higgadtak voltunk és küzdöttünk. Ma nyertünk egy érmet, de szombaton ki fogjuk színezni” – tekintett előre a görögök elleni fináléra Jansik. Görögország 13:7-re győzte le az olimpiai bajnok szerbeket a másik elődöntőben. A finálé szombaton 11 órakor kezdődik.

Jegyzőkönyv

Vizes-vb, férfi vízilabda, elődöntők

Magyarország–Spanyolország 12:11 (3:3, 1:3, 3:2, 5:3),
magyar gólszerzők: Manhercz 3, Zalánki, Jansik Sz. 2-2, Vigvári Vi., Varga D., Angyal, Német, Vámos 1-1; 

Görögország–Szerbia 13:7 (3:2, 3:0, 3:3, 4:2).

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?