Vb-2010 - félmillióan ünnepelték Berlinben a német győzelmet

Berlin |

<p>A német főváros szívében, a Brandenburgi kapunál, valamint az Olimpiai Stadionnál felállított hatalmas kivetítők előtt több mint félmillióan ünnepelték az Anglia felett aratott, fölényes győzelmet.</p>

Angela Merkel kancellár a mérkőzés lefújása után szinte azonnal gratulált a válogatottnak Torontóból, a legfejlettebb országok csúcstalálkozójáról.

A gólzáporos, 4-1-es diadallal Németország történelmet írt, ilyen arányban ugyanis még soha nem fektette két vállra az örök ellenfélnek tartott angolokat. A két ország válogatottja a világ-, illetve az Európa-bajnokságok történetében sokadszor mérte össze erejét, és szinte mindegyik találkozó rendkívül izgalmas párbajt hozott.
A szurkolók szerint egyszerűen hihetetlen mindaz, ami történt, de a szakértők is vitathatatlan és teljesen megérdemelt győzelemről beszéltek. Mindezen nem változtat az sem, hogy  Joachim Löw szövetségi kapitánnyal és Theo Zwanzigerrel, a német szövetség elnökével az élen - közvetve vagy közvetlenül - mindenki elismerte, hogy a 38. percben Frank Lampard lövése jóval a  gólvonalon túl jutott, azaz az uruguayi játékvezető egy szabályos gólt nem adott meg az angoloknak, és 2-2-es állásnál másként alakulhatott volna a mérkőzés. Mindez azonban egybehangzó vélemények szerint semmit nem von le a kiválóan és szemet gyönyörködtetően játszó németek győzelmének értékéből. Amúgy pedig nem ez volt az első hasonló bírói tévedés a német-angol találkozók történetében, igaz, 1966-ban a játékvezető hibás döntése - Geoff Hurst gólnak ítélt kapufája - a Wembleyben az angolokat segítette az ezáltal elért 3-2-es győzelemhez.
Az idézett szakértők, köztük az edző Joachim Löw szerint a  német csapat lényegében az ausztrálok elleni szép és lelkes játékot ismételte meg, ezúttal azonban egy valódi "futballnemzet", Anglia ellen bizonyított. A válogatott minden csapatrészében felülmúlta az ellenfelet, a fiatal, mindössze 20 esztendős Thomas Müller azonban mindenki közül kimagaslott. A Bayern München másfél évvel ezelőtt még a  harmadik ligában játszó futballistája - akit a hetvenes évek sztárja, Gerd Müller méltó utódjának tekintenek - két csodálatos gólt szerzett, egyet pedig előkészített. De kimagasló teljesítményt nyújtott a 21 esztendős, török származású, de Németországban született Mesut Özil is, továbbá a csapat legfőbb erősségének tartott Bastian Schweinsteiger is, noha játéka egy izomhúzódás miatt az utolsó percig kérdéses volt. Az elmúlt hónapokban formán kívül lévő Miroslav Klose és Lukas Podolski ugyancsak jó játékkal és egyaránt góllal hálálta meg Löw edző bizalmát.
A negyeddöntőbe jutással a német válogatott - amelyik egyébként a világbajnokság legfiatalabb csapata - teljesítette a házi feladatot. 1954 óta ugyanis még nem fordult elő, hogy a Nationalelf ne lett volna ott a legjobb nyolc között. A szakértők szerint az eddigi jó szereplés ugyanakkor Joachim Löw érdeme is, és egyre erősebbek azok a hangok, amelyek Löw és stábja számára minden további eredménytől függetlenül szerződéshosszabbítást sürgetnek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?