Sport

Varga Erik megszenvedett a sikerért

Több mint másfél éve szenvedett súlyos sérülést, de még mindig nyögi a következményeit Varga Erik sportlövő, aki a közelmúltban trap egyéniben negyedik lett, mixben pedig Zuzana Rehák Štefečekovával az oldalán ezüstérmet nyert a Leobersdorfban rendezett Európa-bajnokságon.
Bőd Titanilla

2018. augusztus 15. 09:47

- Somogyi Tibor felvétele

„Figyelembe véve, milyen terhelést jelentett az Eb, ez óriási eredmény. Maratoni Eb volt, először jött az egyéni verseny, aztán a csapat, majd a mix, ami 250 korongot jelent összesen. Én még nem állok úgy, hogy kibírjam ezt, de valahogy mégis sikerült” – mondta lapunknak Varga Erik, aki 2016 utolsó napján sérült meg. Egy edzőtábor során megcsúszott a jégen, kitette maga elé a kinyújtott kezét, és pont egy buckára tenyerelt, aminek következtében kiugrott hátra az egész válla és eltört a lapockája. Az orvos, amikor meglátta, azt kérdezte tőle, vonatból ugrott-e ki, hogy ennyire összetörte magát.

Vargának a tavalyi szezont teljesen ki kellett hagynia, idén azonban már indult a Világkupákon. „Már úgy-ahogy rendbejött a vállam, működik a rotáció, de még problémáim vannak az izmokkal. Ha leterhelem a vállam, összehúzódnak az izmok, ezzel gátolják a mozgásomat. Húz a bal vállam, olyan érzés, mintha ki lenne ugorva a nyakcsigolyám, és szúr a lapockám alatt” – magyarázta a 42 éves versenyző, akinek a rehabilitációban, regenerációban a felesége és fizioterapeuta is segít. Az Eb előtti olaszországi felkészülési versenyen találtak egy módszert, amelynek segítségével valahogy kibírja a nagy versenyek sorozatterhelését is. „Az Eb-n egyéniben sikerült bejutnom a döntőbe, ahol a 4. helyet jó eredménynek tartom. Mixben is sikerült jól összerakni a dolgokat, és ezüstérmesek lettünk. De szeretném hangsúlyozni, hogy óriási munka volt mögötte” – mondta Varga Erik.

Saját bevallása szerint még nincs 100%-os állapotban, mert a vállában még működik a védekező mechanizmus, és terhelés alatt összeugranak, összekapódnak az izmok. „Nincs előtte figyelmeztetés, egyszerre csak beáll ez az állapot. Mindig vigyáznom kell, hogy mennyit edzek és hogyan. Korábban az ember ahhoz volt szokva, hogy megcsinálta a maga dolgát, most viszont nincs teljesen a kezemben az egész folyamat. Örülök, hogy azért így is sikerült megmutatnom, mire vagyok képes, ha nagy nyögéssel is” – fogalmazott a Diószegen élő sportlövő, de hozzátette, ugyan az Eb előtt rájöttek, hogyan lehet ideig-óráig megoldani a helyzetet, a pohár már kezd túlcsordulni, amit az is mutat, hogy beállt a háta.

Mindezek ellenére Varga a szeptemberben, a koreai Csangvonban esedékes vb-n is tervez indulni, mert tudja, a 2020-as tokiói olimpiáig nincs sok idő. „Ha elalszunk, akkor nem jutok sehová” – hangsúlyozta a korábbi kétszeres világbajnok sportlövő, akinek a célja az idei vb-n is a döntőbe jutás. A program annyival lesz könnyebb, hogy a csapatversenyben most nem lesz külön szétlövés, mint az Eb-n, ami ott plusz egy versenynapot jelentett a traplövőknek. Varga a mixet sem akarja kihagyni: „Ez is pluszterhelés, de ha van eredmény, akkor örül neki az ember. Zuzka Štefečekovával jól ismerjük egymást, mindenki lövi a magáét, verseny közben mindenki csak magára figyel, de az eredménynek együtt örülünk. Szerintem a vb-n is csak sikerülni fog valahogy.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

„Megalázták az alkotmánybíró-jelölteket”

A kórházban lesz az új endokrinológiai szakrendelő Komáromban

GALÉRIA: Elindultak a traktorok, Pozsonyba tartanak

Feloldják a jegesmedve-invázió miatt elrendelt szükségállapotot Novaja Zemlján

Újabb forgalomkorlátozások a D4-es és R7-es út építése miatt

Komárom már nem külső végrehajtókon keresztül fogja behajtani az adósságokat

Legfrissebb galériák
Olvasta már?