Váratlan vereség

Salt Lake City. Csalódást okozott a szlovák jégkorong-válogatott az olimpiai selejtező első fordulójában: közép-európai idő szerint vasárnap hajnalban nem kis meglepetésre sima, 3:0-ás vereséget szenvedett az erősen megfiatalított német együttestől, s igencsak nehéz helyzetbe került. A szlovákok ma hajnalban a lettek ellen mérkőztek.

Schubert Rybár kapuja előtt. Ebből nem lett gól a szlovák-német összecsapásonTASR-felvétel Bátran kezdtek a németek, szinte percenként alakították ki a helyzeteket. Szerencséjük volt a szlovákoknak, mert Rybár kapus mindent hárított. Pedig nem sokkal a nyitótalálkozó előtt még úgy tűnt, hogy Lašáknak szavaz bizalmat Ján Filc vezetőedző. A német rohamokat követően kiegyenlítődött a játék, s az 5. percben előbb Smrek, majd pedig Pardavý veszélyeztette a német kaput. A másik oldalon a német színekben hokizó cseh Martin Reichel közeli bombáját védte nagy bravúrral a Slovan portása. Az első harmad hajrájában kétszer is vezetést szerezhettek volna a szlovákok: előbb Šatan, majd pedig Smrek puskázott el egy ziccert. Az utóbbi lövése a jobb kapufán csattant. Az első szünetet követően emberelőnyben hokiztak a szlovákok, ám olyan figyelmetlenül játszottak, hogy gólt kaptak. Majeský elveszítette a korongot, s a szemfüles Rumrich kihasználta a lehetőséget. Hét perccel később újabb gólt kapott a Filc-legénység, Benda távoli lövése meglepte Rybárt. A második játékrész közepén kettős emberfórba kerültek a szlovákok, ám ezt sem tudták kihasználni. Ezt követően jégre lépett Žigmund Pálffy is, ám neki sem sikerült a hálóba találnia. Hiába egykapuzott a szlovák csapat, a szenzációsan védő Seliger azonban mindent hárított. Egy perccel a befejezés előtt Ján Filc vezetőedző lehívta Rybár kapust, s nem sokkal ezután a németek növelték előnyüket. A szlovák válogatott kezdettől fogva körülményesen, sok hibával hokizott, játékosai a kapu előtt nem tudtak mit kezdeni a koronggal. A németek hatalmas lelkesedéssel küzdöttek, minden tekintetben felülmúlták a favoritot.

Gólütők: Rumrich (21.), Benda (28.), Kathan (60.). Játékvezető: Acheson (kanadai), 8500 néző. Kiállítások 5:4, gól emberelőnyből 1:0; -hátrányból 1:0. Kapura tartó lövések 17:29. NÉMETORSZÁG: Seliger–Mayr, Goldmann, Ehrhoff, Kunce, Schubert, Kreutzer, Renz, Seidenberg–Rumrich, M. Reichel, Ustorf–Soccio, Kathan, Morczinietz–Sturm, Benda, Abstreiter–Hynes, Loth, MacKay. SZLOVÁKIA: Rybár–Smrek, Majeský, Lintner, Obšut, Richard Pavlikovský, Višňovský–Rastislav Pavlikovský, Kapuš, Petrovický–Pardavý, Šechný, Török–Šatan, Handzuš, Bartečko–Pálffy.

Az A–CSOPORT másik mérkőzésén: Lettország–Ausztria 4:2 (2:1, 2:1, 0:0). Gólütők: Fanduls (2.), Bondarevs (8.), Pantalejevs (25.), Vitolins (29.), ill. Setzinger (19.), Trattnig (22.). Játékvezető: Kurmann (svájci), 6000 néző. Kiállítások 8:4, gól emberelőnyből 1:1. Kapura tartó lövések 19:28. LETTORSZÁG: Naumovs–Tribuncovs, Maticins, Lavins, Sorokins, Ignatievs, Bondarevs, Asztasenko–Fanduls, Belavskis, Kercssz–Macijevskis, Nizivijs, Cipruss–Pantelejevs, Tambijevs, Vitolins–Senins, Semionovs. AUSZTRIA: Divis–Lavoie, Searrle, Ulrich, Kasper, Unterluggauer, Lakos, Lukas, Hohenberger–Brandner, Wheeldon, Kalt– Ressmann, Trattnig, Perthaler– Setzinger, Pock, Salfi–Schaden, Lanzinger, Kromp.

B–CSOPORT: Fehéroroszország– Ukrajna 1:0 (0:0, 0:0, 1:0). Gólütő: Mikulcsik. Játékvezető: Mihálik (szlovák), 6000 néző. Kiállítások 8:8, gól emberelőnyből 1:0. Kapura tartó lövések 30:17.

Svájc–Franciaország 3:3 (1:1, 0:1, 2:1). Gólütők: Aeschlimann (11.), Rotheli (44.), Streit (56.), ill. M. Rozenthal (3., 53.), Bozon (35.). Játékvezető: Savolainen (finn), 8500 néző. Kiállítások 5:7, gól emberelőnyből 2:2. Kapura tartó lövések 33:21.

VÉLEMÉNYEK – Ján Filc, a szlovák válogatott vezetőedzője: „Nagyon nehéz nyilatkozni ezután a váratlan vereség után. Elbuktunk azon a találkozón, amelyre hónapokon át szorgalmasan készültünk. Remélem, a továbbiakban még beleszólhatunk a továbbjutás sorsába. Azért kaptunk ki, mert meglepően lassan hokiztunk, semmivel sem tudtuk meglepni az elenfelet. Úgy tűnt, mintha az ellenfél jobban akart volna nyerni. Kár, hogy Ronald Petrovickýt nem engedte el a Calgary, vele mindenképpen erősebbek lettünk volna.”

Hans Zach, a németek trénere: „Szenzációs teljesítményt nyújtott a kapusunk, sokat köszönhetünk neki. Nagyon jól védekeztünk, s az ellentámadásaink is gólveszélyesek voltak. Mindent összevetve, hibátlan teljesítményt nyújtottunk. Ez a bravúros győzelem még korántsem jelenti azt, hogy ott vagyunk a legjobb nyolc között, ha az osztrákokat legyőzzük, reménykedhetünk.”

Róbert Petrovický, a szlovákok csapatkapitánya: „A küzdeni akarással nem volt baj, sajnos, gólt nem sikerült ütnünk. Jobban játszottunk, mint az ellenfél, csak sajnos hadilábon álltunk a szerencsével.”

Žigmund Pálffy: „Kikaptunk, éppen ezért gyorsan felejtsük el ezt a meccset, a hátralévő kettőt pedig feltétlenül meg kell nyernünk. Már a meccs elején megállapodtam a szakvezetéssel, hogy szükség esetén a találkozó hajrájában lépek csak jégre.”

Miroslav Šatan: „Nagyon nehéz hibátlan teljesítményt nyújtani akkor, ha az ember csak pár órával a mérkőzés előtt érkezik meg. Sajnos, többre nem voltunk képesek. A németek remekül védekeztek, s ügyesen használták ki a hibáinkat. Biztos vagyok benne, hogy a hátralévő két meccset megnyerjük,s én is visszatérhetek Salt Lake Citybe, a hokitorna második felvonására.”

Július Šupler, a szlovák válogatott volt edzője, a junior csapat jelenlegi trénere: „A németek szoros emberfogásos taktikája őrületbe kergette játékosainkat. Már régen láttam ilyen fegyelmezetten hokizni a német csapatot. Szerintem az utolsó harmadban más taktikával kellett volna jégre lépnünk, ugyanis az előrevágott korongokat könnyen hárították a jól korcsolyázó német hátvédek. A selejtezőtorna előtt szinte mindenki azt hitte, ha két-három NHL-es hokis jégre lép, akkor nem érhet minket meglepetés...”

Marc Seliger, a németek szenzációs teljesítményt nyújtó kapusa: „Mindenki kitűnően hokizott, éppen ezért sikerült legyőznünk a nagy esélyes szlovákokat. Tartottunk az ellenféltől, ezért választottuk a védekező taktikát. Életem egyik legsikersebb mérkőzése volt ez.”

Martin Reichel, a német válogatott egyik legjobbja: „A gyors kontrákra építettünk, s abban bíztunk, ha megszerezzük a vezetést, ez megzavarja az ellenfelet. Azért győztük le a szlovákokat, mert elhittük, hogy nyerhetünk.”

Jan Benda, a német csapat csatára: „Azt már az olimpia előtt tudtuk, hogy ha hibátlanul fogunk védekezni, akkor sikeresek lehetünk. Ezen az estén fantasztikus formában védett a kapusunk.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?