Vancouver 2010 - megvan Szlovákia első aranyérme (videóval, fotóval)

Vancouver |

<p>A svájci Simon Amman nyerte a vancouveri XXI. téli olimpia első aranyérmét, miután szombaton győzni tudott a síugrók normálsáncon rendezett döntőjében. A sílövészet női 7,5 kilométeres sprintben a szlovákiai Anastazia Kuzmina vitte el a pálmát. A rövidpályás gyorskorcsolyázók révén bemutatkoztak a magyar versenyzők is.</p>

Az egyéni számokban, a férfiak 1500 méteren rendezett viadalán Knoch Viktor és Darázs Péter is rajthoz állt, előbbi a selejtezőben búcsúzni kényszerült, míg utóbbi bejutott az elődöntőbe, ott azonban az utolsó helyen zárta futamát, így végül a 19. pozícióban végzett. A négy évvel ezelőtti, torinói játékokon ebben a számban ötödik Knoch összesítésben 30. lett. Huszár Erika a nők 500 méteres versenyében a selejtezőben kiesett, a Huszár, Heidum Bernadett, Darázs Rózsa, Keszler Andrea összetételű váltó pedig az elődöntőben negyedik lett, így a február 25-i, magyar idő szerint csütörtök hajnali B döntőben küzdhet az 5-8. helyért.
A szombati versenynapon öt számban osztottak érmet, a női sílövők 7,5 km-es sprintversenyében Anastazia Kuzmina megszerezte Szlovákia első ötkarikás aranyérmét, Sven Kramer pedig a férfi gyorskorcsolyázók 5000 méteres viadalában nyert aranyat Hollandiának. A női síakrobatáknál mogulban amerikai győzelem született Hannah Kearney "jóvoltából", míg a Koreai Köztársaság rövidpályás gyorskorcsolyázója, Li Jung Szu a férfiak 1500 méteres számában diadalmaskodott.
A női jégkorongtorna A csoportjának második mérkőzésén a házigazda és címvédő Kanada 18-0-ra győzte le Szlovákiát, ilyen nagy különbségű győzelemre pedig még nem volt példa a téli játékok történetében. Mint ahogyan arra sem, hogy egy versenyző három órán belül két különböző szakágban is elinduljon: a lett Haralds Silovs ugyanis a férfi gyorskorcsolyázók 5000 méteres számában 20. lett, majd annak rövidpályás változatában, az 1500 méteres viadalon a B döntőig jutott, s végül összesítésben a 10. pozícióban zárt.

A szombati győztesek és a magyarok eredményei
Győztesek:
síugrás, normálsánc: Simon Amman (Svájc)
gyorskorcsolya, férfi 5000 m: Sven Kramer (Hollandia)
sílövészet, női 7,5 km sprint: Anastazia Kuzmina (Szlovákia)
síakrobatika, női mogul: Hannah Kearney (Egyesült Államok)
rövidpályás gyorskorcsolya, férfi 1500 m: Li Jung Szu (Koreai Köztársaság)

A magyarok eredményei:
rövidpályás gyorskorcsolya, férfi 1500 m: Darázs Péter 19., Knoch Viktor 30.
női 500 m: Huszár Erika a selejtezőben kiesett, és nem jutott be a negyeddöntőbe
női váltó, 3000 m: Magyarország (Huszár Erika, Heidum Bernadett, Darázs Rózsa, Keszler Andrea) a B döntőben folytatja, s az 5-8. helyért küzdhet, miután elődöntős futamában a negyedik helyen végzett



Éremtáblázat - Szlovákia egyelőre a megosztott 3. helyen
A téli olimpia éremtáblázata a szombati versenynap - 86-ból 5 versenyszám - után:

1. Egyesült Államok - 1 arany,  1  ezüst, 2 bronz
2. Koreai Köztársaság  - 1 arany,  1 ezüst
3. Hollandia - 1  arany                -                  -       
Svájc - 1  arany               -                  -       
Szlovákia - 1  arany                 -                  -       
6. Németország -  1  ezüst               -       
Kanada -  1  ezüst                    -       
Lengyelország -  1  ezüst       
9. Franciaország -  1  bronz      
Ausztria -  1  bronz        
Oroszország -  1  bronz

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?