Utolsó lehetoség

Kuala Lumpur. Újabb lehetoséget kapott a vívótársadalom, hogy saját berkein belül döntsön az athéni olimpia programjáról.

Kuala Lumpur. Újabb lehetoséget kapott a vívótársadalom, hogy saját berkein belül döntsön az athéni olimpia programjáról. A NOB végrehajtó bizottsága Kuala Lumpurban ugyanis úgy határozott, hogy nem fogadja el a Nemzetközi Vívó Szövetség (FIE) antalyai állásfoglalását, és a sportág 2004-es ötkarikás musorát csak augusztusban véglegesíti.

A FIE április 7-i kongresszusán sorsolást követoen az a határozat született, hogy a noi kardozók versengése szerepelhet az athéni játékokon, a férfi kard-, illetve a noi torcsapatok küzdelmei azonban kikerülnek a programból. Ezt követoen a sportágban legnagyobb hagyományokkal rendelkezo országok képviseloi – magyar kezdeményezésre – petíciót juttattak el a NOB-hoz, amelyben azt kérték, hogy a végrehajtó bizottság ne fogadja el a nemzetközi szövetség határozatát, hanem a sydneyi musort hagyja jóvá, illetve – ha teheti – eggyel növelje a versenyek számát. A tiltakozásban maguk a versenyzok is részt vettek: több Világ Kupa-viadalt bojkottáltak.

Noha a NOB vb Kuala Lumpurban nem járult hozzá a vívóprogram bovítéséhez és nem játszotta el a döntobíró szerepét, azzal, hogy elutasította a FIE döntését, egyértelmuen kifejezésre juttatta: más megoldást tart elfogadhatónak.

Kamuti Jeno, az európai szövetség elnöke – aki hetek óta szervezte a tiltakozást – azt mondta, hogy a NOB vezetoinek a körében visszatetszést keltett az antalyai kongresszus, elsosorban az, hogy sorsolással határoztak két tradicionális fegyvernem kiiktatásáról. – A NOB a mostani döntéssel egy utolsó lehetoséget adott a sportágnak. A tiltakozási hullám számukra is egyértelmuvé tette, hogy Törökországban rossz határozat született -– fogalmazott Kamuti, aki egyúttal elárulta, hogy az ötkarikás szervezet irányítói most már leginkább a sydneyi programot tartanák elfogadhatónak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?