Sport

Ünnep és gyász a Forma–1-es szezonnyitón – helyszíni riport Melbourne-ből

Melbourne | A hétvégén Melbourne-ben indul a Forma–1 jubileumi, 70. kiírása, a pénteki szabadedzéseken a Mercedesek voltak a leggyorsabbak. Az idénynyitó fesztiválhangulatát azonban beárnyékolja Charlie Whiting versenyigazgató váratlan halála.
Kulcsár Gabriella

2019. március 15. 17:30

Sárgaláz Melbourne-ben. A helyi kedvenc Daniel Ricciardo új csapatában, a Renault-ban is változatlanul népszerű. (Ollé Iván felvétele)

A csapatok már a hét elején megérkeztek a városba, sőt, mindenki döbbenetére a legnagyobb sztárok is hagyományos, menetrend szerinti járaton repültek. Többek között így érkezett az ötszörös világbajnok Lewis Hamilton is, aki az ezt megelőző hétvégén Katarban áldozott az új, bár kicsit sem kevésbé veszélyes hobbijának, az ejtőernyőzésnek.

A szervezők mindent megtettek, hogy látványos és emlékezetes szezonnyitót varázsoljanak Melbourne szívébe. Igazi fesztiválhangulatot teremtettek a város központjában, ahol mind a 10 csapat pilótája és csapatfőnöke színpadra állt. Fontos pillanat volt ez a nézőknek, hisz a helyi kedvencük, Ricciardo idén először lépett a szurkolók elé új csapatszínében. Ez visszatükröződött a helyi utcákon, tereken is, hiszen Melbourne a hazai pilótáért sárgába borult, elsőként az új Renault-szurkolómezek fogytak el.

Viszont nem ez volt az egyetlen fontos pillanata a szerda esti fesztiválnak. Bemutatkozott Ferrari-színekben az új csapatfőnök is, Mattia Binotto, aki idén Maurizio Arrivabenét váltotta. Megtudtuk azt is, hogy Vettel az új autójának a Lina nevet adta.

merci
A pénteki szabadedzéseken a Mercedes volt a leggyorsabb (Ollé Iván felvétele)

Sajnos, az önfeledt szórakozásnak hamar vége szakadt, amikor csütörtök reggel érkezett a rövid, de annál sokkolóbb hír Charlie Whiting haláláról. A döbbenet minden arcról olvasható volt, a paddock hangulatára azonnal rányomta a bélyegét a gyászhír. Jean Todt helyi idő szerint este hatkor érkezett a helyszínre – elmondása szerint egyenesen Tasmániából érkezett, ott kapta a lesújtó hírt a versenyigazgató haláláról –, majd azonnal az FIA motorhome-jába tartott. A tisztségviselők egyperces néma csenddel adóztak Whiting emlékének a rendkívüli tanácskozáson. De hiába a gyász és sokk, a verseny versenyigazgató nélkül nem maradhat, ezért a FIA fél napon belül döntött, ki veszi át Whiting helyét. Az ausztrál Michael Masi elődje mindhárom funkcióját átveszi, vagyis versenyigazgató, rajtfelelős és a biztonsági küldöttség első embere lesz egy személyben.

A gyászhír sokkolta a versenyzőket is. „2007 óta ismerem, mióta a sportág részese vagyok. Sokkolt a hír. Rengeteget tett ezért a sportért, nyugodjon békében. Gondolataimban és imáimban vele és családjával vagyok” – mondta a Forma–1 egyik alappillérének számító tisztségviselőről Hamilton.

„Sokkolt a hír, hisz tegnap még beszéltünk, pályabejáráson voltunk. Csak ismételni tudom, amit Lewis mondott, régóta ismertük már, és tudtuk, bármikor, bármiről kérdezhetjük. Igazi versenyző és egyben nagyon kedves ember volt” – fogalmazott Sebastian Vettel.

A hazai kedvenc Daniel Ricciardo is megdöbbent a hír hallatán: „Rengeteg munkát adtunk neki, és sokszor nehéz pillanatokat is okoztunk, mégis mindig nyitott volt felénk. Az idő gyorsan múlik, úgyhogy egy fontos dolog maradt, hogy szívből-lélekből versenyezzünk a hétvégén.”

A 2019-es versenynaptár

Március 17.          Ausztrál Nagydíj

Március 31.          Bahreini Nagydíj

Április 14.            Kínai Nagydíj

Április 28.            Azeri Nagydíj

Május 12.             Spanyol Nagydíj

Május 26.             Monacói Nagydíj

Június 9.               Kanadai Nagydíj

Június 23.             Francia Nagydíj

Június 30.             Osztrák Nagydíj

Július 14.              Brit Nagydíj

Július 28.              Német Nagydíj

Augusztus 4.         Magyar Nagydíj

Szeptember 1.       Belga Nagydíj

Szeptember 8.       Olasz Nagydíj

Szeptember 22.     Szingapúri Nagydíj

Szeptember 29.     Orosz Nagydíj

Október 13.           Japán Nagydíj

Október 27.          Mexikói Nagydíj

November 3.         Amerikai Nagydíj

November 17.       Brazil Nagydíj

December 1.         Abu-dzabi Nagydíj

A szomorú hangulat ellenére sikerült pár mosolyt csalogató pillanatot is kicsikarni a versenyzőkből, amikor arról kérdezgették őket, ki mit csinált, kinek hogy telt a hosszú téli pihenő. A kérdést először a Forma–1-be visszatérő Robert Kubica kapta, aki csak annyit tudott válaszolni, bonyolult téli pihenőn van túl. Sebastian Vettel rögtön rákontrázott: „A te téli szüneted picit hosszabb volt, igaz?” A pici csipkelődéseken túl viszont a sajtótájékoztató legemberibb pillanata az volt, mikor Kubicát, a nagy visszatérőt megtapsolták társai.

vettel kubi
Vettel Kubicának: „A te téli szüneted picit hosszabb volt, igaz?” (Ollé Iván felvétele)

A pénteki szabadedzésen a Mercedes volt a leggyorsabb, csapaton belül szoros küzdelem alakult ki. Lewis Hamilton végzett az élen, őt 38 ezredmásodperc lemaradással csapattársa, Valtteri Bottas követi. Joggal kérdezhetjük, a Mercedes gyengébb barcelonai tesztje csak porhintés volt? Két dolgon gondolkodhatunk el, vagy tényleg nagyon gyorsak az idei Mercedesek, vagy csak annak akarnak látszani? A hétvégén remélhetőleg választ kapunk mindenre.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Adótúlfizetés visszaigénylése

Szlovákia–Magyarország a tv-ben

Diákok adóbevallása

Szlovákia továbbra is ellenőrzi a lengyel húsbehozatalt

Újabb állami támogatás 
a napkollektorokra

Az aktivisták betiltanák a prémtenyésztést

Legfrissebb galériák
Olvasta már?