Újra egy klubban a gútai karatékák

Kedves születésnapi ajándékkal lepték meg önmagukat a gútai karatékák. A klubalapítás huszadik évfordulójára rendezett decemberi ünnepségen jelentették be, hogy újra egy mederben folytatják a sportág helyi hódolói.

Kedves születésnapi ajándékkal lepték meg önmagukat a gútai karatékák. A klubalapítás huszadik évfordulójára rendezett decemberi ünnepségen jelentették be, hogy újra egy mederben folytatják a sportág helyi hódolói. Kiss Tiborral, a Taiyó klubelnökével a múltról, a jelenről és a változásokról beszélgettem.

Hogyan kezdődött a húszéves gútai karatetörténet?

Klubunk 1996-ban alakult, elejétől kezdve a shito-ryu stílust képviseljük. Ennek előzménye az volt, hogy 1993-ban Naszvadon kezdtem karatézni Kollár Bandi edzőnél. Eleinte biciklivel, majd százas Škodával jártam a heti három edzésre. Mikor meguntam az utazást, azt javasoltam mesteremnek, alakítsunk nálunk is klubot. A szabadidőközpontban fogadtak be bennünket, ma is a védőszárnyuk alatt vagyunk. Körként kezdtünk, komikus nevünk volt: Napocska.

Kik voltak ott a bölcsőnél?

Rajtam kívül mesterem, Ondrej Kollár, Antal Renáta és Miloš Cais volt alapító tag. 1999-ben vettük fel a Taiyó nevet, ami az eredeti név japán változata, csak másképpen cseng. Három évig Bandi bácsi volt a vezetőnk, 2002-ben elment, és én vettem át a klubot feketeöves edzőként.

Hogyan lett ebből két klub?

Samu István tanítványom volt, ambiciózus emberként próbált felülkerekedni, de a karatehierarchia nem engedte. Visszament Naszvadra edzeni, majd Negyeden alapított egyesületet. Hét év után jött újra Gútára, és Samu Lóránttal létrehozták a Corvin HE klubot. Ekkortól egészséges versengés volt köztünk. Együtt versenyeztek, sportoltak védenceink, de mikor egymás ellen kellett harcolni, volt egy kis tüske köztünk. Egyszer felkerestem Samu Istvánt, hogy nem lehetne-e együtt folytatni. Ő azt válaszolta: „Tibi, mindenkinek könynyebb volna.” Innen indultunk. A fúzió tavaly tavasszal kezdődött, nyáron közös edzőtáborunk volt, ősztől együtt edzünk, és újévtől új klubként létezünk. Rövidesen közgyűlést hívunk össze, és új vezetőséget választunk.

Mi lett a nevük?

Maradt a Taiyó. Több név is felvetődött, de végül az egyszerűbb utat választottuk. Bő egy évtized különlét után mindenkinek könnyebb egy klubban folytatni. Miután olimpiai sportág lett a karate, nagyobbak a szövetség követelményei is felénk, így a leendő klubvezetésre is komolyabb kihívások várnak.

December tizenhetedekén ünnepelték a jubileumot. Felidézték a múltat is? Felsorolná a két évtized legnagyobb alakjait?

Októberben volt a kerek évforduló, decemberben sikerült megünnepelni. Karatemúltunk méltatása közben kiemeltem legnagyobb egyéniségeinket is. Szövetségünk Európa-bajnokságán lett első Bagita Roland, Bagita Dániel, Bogár Dominika, Jóba Attila, Varga Tünde Emese, Angyal Zoltán és Kiss Tibor. Közülük Jóba Attila, Bogár Dominika, Bagita Dániel, akárcsak Szabó Tünde és Balázs Zoltán többszörös szlovák bajnok. Szlovák bajnoki címe van még Gőgh Ákosnak, Bagita Rolandnak, Bogár Jánosnak, Nagy Viktornak, Lakatos Erikának és Kurucz Rékának. Kiemeltem azt is, hogy neveltjeink a tengerentúlon is bizonyítottak: a Las Vegas-i US Openről Forró Réka Dorina két aranyat, Bogár János egy ezüstöt hozott Gútára. Legelső válogatott versenyzőnk Bagita Roland volt, őt Balázs Zoltán, Jóba Attila, Bogár János, Bogár Dominika és Kósa Zoltán követte a sorban. Mindannyian bemutatkoztak a világversenyeken. A világbajnokságon Bogár Dominika ötödik helye a legjobb eredmény. Ugyancsak az ő nevéhez fűződik megosztva a legjobb Eb-helyezés: Bogár Dominika és Kósa Tamás tavaly egyaránt ötödikként zárt a kontinensviadalon. Már mindketten a besztercebányai Dukla élsportközpont versenyzői. Húsz év alatt a gútai Taiyó karatékái 2351 érmet gyűjtöttek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?