Újabb világrekordok

Salt Lake City. A 19. téli olimpia tizenegyedik napján öt számban hirdettek győztest és két világrekord született. A magyarok közül a gyorskorcsolyázó Baló Zsolt országos csúcsot ért el 1500 méteren.

Derek Parra világcsúccsal lett aranyérmes 1500 méterenTASR/EPA-felvételAz amerikai Derek Parra 1:43,95 perces világcsúccsal nyerte a férfi gyorskorcsolyázók 1500 méteres számát. A második a verseny során szintén rekordot (1:44.57) futó holland Jochem Uytdehaage, harmadik a címvédő norvég Adne Söndral. A játékok előtt még 1:45,20 perccel rekorder dél-koreai Li Kju Hjuknak be kellett érnie a nyolcadik hellyel. A 31 éves Derek Parra ezzel visszavágott az 5000 méteren elszenvedett vereségért. Akkor először az amerikai ért el világcsúcsot, amelyet a holland megjavított.

A magyar Baló Zsolt 1:48,27-es országos csúccsal, saját, tavalyi 1:50,94 perces idejét adta át a múltnak és 30.-ként végzett. A magyar versenyző 500 és 1000 méter után a harmadik országos rekordját futotta.

Az olimpián most debütáló női bobosok versenyében az amerikai Jill Bakken, Vonetta Flowers duó győzött két német egység, a Sandra Prokoff, Ulrike Holzner, valamint a Susi-Lisa Erdmann, Nicole Herschmann páros előtt. A magyar Stréhli Ildikó, Kürti Éva kettős a 15 csapatot számláló mezőnyben a 13. lett.

Vonetta Flowers, a női kettes bobban győztes amerikai duó tolóembere az első színes bőrű, akinek téli játékokon sikerült az élen végeznie. „Áldás, hogy belekerültem ebbe a sportba és ilyen gyorsan olimpiai bajnok lettem – mondta a 28 éves alabamai versenyző. – A második futam során folyamatosan köszönetet mondtam Istennek.”

A 168 cm magas, 70 kilós sportoló két éve, egy újsághirdetésre jelentkezve kezdett el bobozni. Előzőleg atléta volt, s távolugrásban igyekezett bizonyítani tehetségét. Már éppen abba akarta hagyni a versenyzést, amikor meglátott egy felhívást, amelyben Bonny Warner, az amerikai női bobsport egyik úttörője robbanékony társat keresett. A tesztek sikerültek, így Flowers új kalandba vágott, ami azután több meglepetést is tartogatott a számára. „Senki sem figyelmeztetett arra, hogy mekkora centrifugális erőnek van kitéve az ember egy-egy lecsúszás alatt. Azt hiszem, a félelmem nem fog elmúlni sohasem. Mindig bízom abban, hogy sikerül célba érni, de azért rendszeresen imádkozom, hogy épen és egészségesen fejezzük be a futamokat” – fogalmazott Flowers.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?