Új név kerül a díszes trófeára

Nagy érdeklődés előzi meg a mai sevillai UEFA Kupa-finálét, amely után új név kerül a serlegre. Mind a Celtic, mind az FC Porto korábban már elhódította a BEK-et (a BL elődje), a skótok 1967-ben, a portugálok 1987-ben diadalmaskodtak. A szakemberek szerint a technikás dél-európaiak valamivel esélyesebbek.

A svéd Henrik Larssontól (középen) gól(oka)t várnak a skót szurkolókTASR/AP-felvéteNyugodtan készülhetett a mérkő-zésre az FC Porto, mert már régebben bebiztosította bajnoki címét, s június közepén a Portugál Kupában is diadalmaskodhat, hiszen az ellenfele az alsóházban tanyázó Leiria lesz. Tehát könnyen elképzelhető, hogy az idén három trófeát is begyűjt a gárda. „Nem állítom, hogy verhetetlenek vagyunk, de ha jó napot fogunk, bárkit képesek vagyunk legyőzni.” – mondta José Mourinho vezetőedző, aki tavaly februártól rendkívül eredményesen irányítja az együttest. A csapat elsőszámú kulcsemberének a honosított brazil irányító, Deco számít (a világbajnok ellen sikeresen mutatkozott be a portugál válogatottban). A tréner szerint a játékmester posztján a földkerekség egyik legjobbja. Mourinho annyira bízik védenceiben, hogy már a Szuper Kupára gondol, ahol az UEFA Kupa-győztes a BL nyertesével találkozik...

Hétfőn a portóiak még hazai környezetben gyakoroltak, de tegnap már kipróbálták a sevillai gyepszőnyeget. Megkönnyebbült a szakvezetés, mert a sérüléssel bajlódó középpályás, Francisco Costinha és a védő Nuno Valente vállalta a játékot, így csupán a csatár, Helder Postiga (eltiltás miatt) hiányzik majd. A tágabb keretben a magyar Buzsáky Ákos (korábban MTK) is szerepel, de őt nem nevezték a döntőre.

Martin O’Neill, a Celtic 51 éves mestere is nagyon áhítozik a nemzetközi kupasikerre. „Már az is óriási fegyverténynek számít, hogy eljutottunk a döntőig. Azonban bravúros teljesítményünkkel rászolgáltunk arra, hogy megküzdjünk a trófeáért. Tartunk, de nem félünk a portugáloktól, akik rendkívül erős játékosállománnyal rendelkeznek. Egyáltalán nem zavar, hogy ellenfelünk szinte már előre elkönyveli a győzelmet, hiszen az elődöntő visszavágója előtt a Boavista vezetői már kész ténynek tartották a portói házifinálét. Aztán minden másként alakult.” O’Neill sérülés miatt nem számíthat az erőszakos John Hartson játékára, de Robert Douglas kapus már rendbejött, és a bolgár Sztilian Petrov törött kézzel is pályára lép.

A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK – CELTIC: Douglas–Valgaeren, Balde, Mjällby, Agathe–Lennon, Lambert, Petrov, Thompson–Sutton, Larsson. FC PORTO: Vitor Baia–Ferreira, Jorge Costa, Carvalho, Nuno Valente–Costinha, Alejnyicsev, Deco Souza, Maniche Ribeiro–Jankauskas, Derlei Silva.

Az UEFA szabályai értelmében a stadion 52 000 ülőhelyéből 15 700-15 700 a két résztvevő csapat szurkolóinak jár, a maradékot a helybeli futballrajongók kapták. Már valamennyi jegy napokkal ezelőtt gazdára talált. Eddig nem is lenne semmi baj, csakhogy a sevillai hatóságok számításai szerint húszezer, belépővel nem rendelkező Celtic-drukker érkezik Sevillába, továbbá mintegy ötezer, kontingensen felüli portói szurkoló is. A biztonságra kétezer rendőr vigyáz, s lovasrendőröket és civil ruhás ügynököket is vezényeltek az egymilliós nagyvárosba.

Ha döntetlennel zárul a rendes játékidő, 2x15 perces hosszabbítás következik, ha ez sem hoz eredményt, 11-es rúgások döntenek. Mint ismeretes, a mérkőzést a 35 éves Ľuboš Micheľ vezeti (segítői: Martin Balko és Igor Šramka), Vojtech Christov (1980, KEK) és Dušan Krchňák (1988, UEFA Kupa) után ő harmadik szlovák bíró, aki ilyen megtisztelő feladatot kapott. A finálét élőben közvetíti az mtv és az STV 2. (sz. z.)

Az utóbbi tíz év döntői

1993: Juventus–Dortmund 3:1 és 3:0

1994: Internazionale–SV Salzburg 1:0 és 1:0

1995: Parma–Juventus 1:0 és 1:1

1996: Bayern–Bordeaux 2:0 és 3:1

1997: Schalke–Internazionale 1:0 és 0:1, 11-esekkel 4:1

1998 (Párizs): Internazionale–Lazio 3:0

1999 (Moszkva): Parma–Marseille 3:0

2000 (Koppenhága): Galatasary–Arsenal 0:0, 11-esekkel 4:1

2001 (Dortmund): Liverpool–Alavés 5:4, hosszabbítás után

2002 (Rotterdam): Feyenoord–Dortmund 3:2

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?