Új korszak kezdődhet a műkorcsolyában

<p>Az olimpiai kvótákért is harcolnak a műkorcsolyázók és jégtáncosok a ma kezdődő világbajnokságon Helsinkiben.</p>

A finn főváros negyedszer ad otthont világbajnokságnak, első alkalommal, 1914-ben még az orosz birodalom részeként volt házigazda Helsinki, most pedig az ország függetlenségének századik évfordulóján a világbajnokság is a centenáriumi ünnepségsorozat része. 1983-ban és 1999-ben is itt rendezték a vb-t, legutóbb pedig 2009-ben volt a finn főváros világverseny házigazdája, azon az Eb-n a most címvédő világbajnokként Helsinkibe érkező Javier Fernández a 11. helyen zárt.

Út Pjongcsangba

Európában 2012 után rendeznek újra világbajnokságot, a helsinki viadalnak ráadásul különleges tétje van, mivel itt osztják szét az olimpiai kvóták számottevő hányadát. A férfiaknál és a nőknél 24, párosban 16, jégtáncban 19 kvóta kerül kiosztásra, egy ország helyezésétől függően több helyet is szerezhet, ezért azt, hogy hányadik hely lesz pontosan elég az olimpiai részvételre, teljes bizonyossággal csak a verseny után lehet majd megmondani. A fennmaradó helyeket (egyéniben összesen 30, párosban 20, jégtáncban 25 résztvevő lehet ott a pjongcsangi téli olimpián) a szeptemberi oberstdorfi versenyen töltik fel.

Ötkarikás álmokkal lépnek jégre Helsinkiben a magyar és a szlovák résztvevők is, a női mezőnyben az Eb-8. Tóth Ivettnek és a kontinensviadalon 6. helyen záró Nicole Rajičovának is reális esélye van a kvalifikáció kivívására.

A párosoknál Magyar Márk új partnerével, Daria Beklemisevával első vb-jére készül, a tavalyi Eb-n még Anna Marie Pearce oldalán vett részt, tőlük bravúrnak számítana a kvótaszerzés.

Több magyar vagy szlovák résztvevő nem lesz Helsinkiben, az Anna Janovszkaja, Lukács Ádám jégtánckettős nem tudta megszerezni a részvételhez szükséges technikai minimum pontszámot (csak decemberben álltak össze, ezért csak egy versenyen tudtak elindulni), a szlovák Lucie Myslivečková, Lukáš Csölley duó pedig Myslivečková vállsérülése miatt kénytelen kihagyni a vb-t. A férfiaknál egyik országnak sincs olyan versenyzője, aki teljesíteni tudta volna a technikai minimum pontszámot.

Medvegyeva a favorit

Az idei vb főleg a férfiaknál és a párosoknál kínál nyílt küzdelmet. A női mezőnyben bátran lehet fogadni az orosz Jevgenyija Medvegyeva győzelmére – a címvédő világbajnok és kétszeres Eb-győztes tini technikailag annyival a többiek előtt jár, hogy két-három rontás is belefér a programjába, így is toronymagas esélyes. Medvegyeva pedig az a típus, aki legfeljebb egyszer ront egy programban.

Jégtáncban a 2010-es olimpiai bajnokok, Tessa Virtue és Scott Moir sikere várható. A kanadai kettős ezt az idényt eredetileg amolyan bemelegítésnek szánta az olimpiai szezonra, de eddig minden versenyüket megnyerték (beleértve a Grand Prix-döntőt is, ahol a kétszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok francia Gabriella Papadakis, Guillaume Cizeron duót is lmaguk mögé utasították). Éppen a franciák lehetnek Virtue-ék legfőbb kihívói, de az olasz Capellini, Lanotte és az orosz Bobrova, Szolovjev duó, valamint az amerikai párok is odaérhetnek a dobogóra.

Négyfordulatosok orgiája

Párosban már nehezebb lenne megjósolni a győztest. A szezon legmagasabb pontszáma az Európa-bajnok Jevgenyija Taraszova, Vlagyimir Morozov duóé, de csak minimális az elmaradása a Négykontines-bajnokságot megnyerő kínai Ventying Szui, Kong Han kettősnek. Van keresnivalója a német Aljona Savchenkónak és Bruno Massot-nak, és nem szabad megfeledkezni a címvédő kanadai párosról, Meagan Duhamelről és Eric Radfordról sem, bár ők csak az ötödikek a szezon legmagasabb összpontszámait tartalmazó listán.

Sokat jelenthet, melyik párnak sikerül tökéletesen végrehajtania a legnehezebb elemeit: egy négyfordulatos pörgetett emelés, egy négyfordulatos dobott salchow vagy egy dobott tripla axel is dönthet az érmek sorsáról.

A férfiverseny biztosan négyfordulatosok orgiáját fogja hozni: a Négykontinens-bajnok amerikai Nathan Chen hat (!), az olimpiai bajnok japán Juzuru Hanju és a feltörekvő kínai Bojang Tyin négy, a címvédő spanyol Javier Fernández három négyfordulatost tervez a kűrjébe. Fernández két hónapja Ostravában simán nyert egy nagy eséssel is, ezzel ötödik Európa-bajnoki címét szerezte, Helsinkiben azonban a legkisebb megingást sem engedheti meg magának, és még egy tökéletesen végrehajtott program sem garantálja számára az aranyérmet. Nathan Chen esetleges győzelmével a műkorcsolyasport új korszaka kezdődne: egy olyan korszaké, ahol a legalább négyféle négyfordulatos már ugyanolyan természetes alapkövetelmény, mint egykor a tripla ugrások…

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?