Transzferpiac: a PSG-bohózattól a Szalai-váltásig

Neymar

Amíg az angol Premier League és Championship augusztus 8-án lezárta az átigazolási időszakot, Európa topligái szeptember 2-án teszik meg ugyanezt. Az utóbbi hetek fontos történéseit szedtük össze.

Ha valamit nagyon unhatott újságíró és szurkoló, az a Neymar-ügy: a Paris Saint-Germain brazil klasszisáról annyi híresztelés látott napvilágot és annyi cikk született, amelyek ki is oltották egymást, így csak valami igazán extrém lépés válhatna igazán hírértékké. A brazil válogatott csatár 2017-ben döbbenetes összeért, 222 millió euróért szerződött Barcelonából a Paris Saint-Germainbe, ahol hiába vásárolták össze a legnagyobbakat, semmi extra nem jött össze.

Mert a bajnoki aranyérem az alap, de a nagy álom, a Bajnokok Ligája trófeája még reményt keltő közelségbe sem került, a klub a legutóbbi két kiírás alkalmával csoportelsőként jutott tovább, de előbb a Real Madrid, majd a Manchester United ellen már a nyolcaddöntőben elvérzett.
Ilyen körülmények után persze, hogy megfordult Neymar fejében a távozás gondolata, ugyan márciusban még a szerződéshosszabbításról írt a sajtó, de a szezon vége felé egyre-másra úgy látszott, az is csoda, ha egyáltalán marad. A klub ugyanis sorra kapta a pofonokat, Thomas Tuchel és Lőw Zsolt nem lehetett boldog, hogy a 2017–18-as triplázás után ezúttal a Ligakupában már a legjobb nyolc között kiesett a csapat a Guingamp ellen, majd elbukta a Rennes elleni Francia Kupa-döntőt is.

Barca vagy Real? Marad a PSG!

Neymar május elején állítólag összeverekedett az öltözőben Julian Draxlerral, feszült volt a viszonya Kylian Mbappéval, nem véletlenül nyilatkozott úgy három hónapja Tuchel, hogy „azt szeretném, ha mind a ketten a klubnál maradnának, de nem vagyok naiv, a futballban bármi megtörténhet, őrült átigazolási időszak vár ránk.”

A L’Équipe június közepén azt írta, a PSG elengedné sztárját, de legalább annyit szeretne kapni érte, amennyiért két éve megvásárolta. Ezzel elszabadult a pokol, csak kapkodtuk a fejünket, mert a hírek szerint Neymar házat nézett Barcelonában, öt évre megállapodott, Lionel Messi visszavárja, az ügylet részeként Philippe Coutinho vagy Ousmane Dembélé Párizsba megy, a Real Madrid is hívja… és folytathatnánk a sort.
Közben elrajtolt a bajnokság, a szurkolók durva nótákkal szidalmazták a játékost, Tuchel viszont augusztus közepe óta próbált kompenzálni azzal, hogy szerinte elképzelhető az elképzelhetetlen is, azaz Neymar marad. „Ha nem lesz semmi megoldás, akkor maradni fog. Az én játékosom, és amikor egy erős csapatra gondolok, akkor rá is számítok. Nagyon érzékeny ember, tehát mindig meg fogom védeni” –mondta a német edző. Egy szeptember 1-i hír szerint a helyzet úgy oldódott meg, mintha nem is lett volna Neymar-ügy: a L’Équipe címlapján hozta, hogy a klasszis marad a PSG-nél, és a mostani idényt a francia fővárosban tölti. Ahogy a Forbes fogalmazott, ez a saga volt az átigazolási piac utóbbi éveinek legelnyújtottabb, legunalmasabb és legsikertelenebb próbálkozása.

Icardi Párizsban folytatja

Hosszúra nyúlt Mauro Icardi ügye is, de végül megoldódni látszik: olasz sajtóhírek szerint Mauro Icardi elhagyja az Internazionalét és egy évre kölcsönbe a Paris Saint-Germainhez kerül. A 26 éves argentin csatár már úton is van Párizsba, ahol ha átmegy az orvosi vizsgálaton, aláírja új szerződését. Sajtóhírek szerint a PSG-nek opciós joga lesz a futballista megszerzésére. 
Az olaszok úgy tudják, Icardi a pereskedés helyett elfogadta azt a kompromisszumos megoldást, hogy az Inter meghosszabbítja a szerződését, cserébe pedig egy évre a PSG-hez kerül kölcsönbe. A francia csapatnak az idény végén opciós joga is lesz a megszerzésére, 70 millió euróért cserébe. 

Icardi viszonya az előző idényben romlott meg a klubbal, miután februárban tisztázatlan körülmények között megfosztották a csapatkapitányi karszalagtól. Állítólagos sérülése miatt hetekig nem volt a csapattal, majd miután az idény végén visszatért, nyáron az új vezetőedző, Antonio Conte közölte, nem számol a csatárral.

Icardi felesége és ügynöke, Wanda Nara többször is elmondta, hogy a labdarúgó több ajánlatot is visszautasított a nyáron, mert a milánói klubnál akar maradni, de Beppe Marotta ügyvezető és Javier Zanetti alelnök leszögezte, hogy nem számolnak Icardival. Korábban az Inter is a bírósághoz akart fordulni, hogy valahogy megszüntesse Icardi élő szerződését, de ebből eddig nem lett semmi. Csütörtök este az Inter kerete közös vacsorán vett részt, a Manchester Unitedtól kölcsönvett Alexis Sánchez is ott volt, csak Icardi nem.

A nagy torinói védővadászat

Az olaszoknál három nagy csapat, a Juventus, a Napoli és az Inter vitte a prímet az átigazolás időszakban. A csúcsigazolás a milánóiaké lett, akik 80 millió euróért megszerezték Romelu Lukakut a Manchester Unitedtől, aki eddig két bajnokin játszott, és mindkétszer gólt szerzett.

Az Inter egyébként is nagy forgalmat bonyolított le az utolsó héten, eladta Joao Máriót a Lokomotiv Moszkvának és Dalbertet a Fiorentinának, de közben kölcsönbe érkezett Cristiano Biraghi a Fiorentinától és Alexis Sánchez a Manchester Unitedtől.

A Napoli 128 millió euróért erősített, de ennek nagy részét négy játékosra költötte. Az északmacedón védő, Eljif Elmas a Fenerbahcétől (16 millió), az olasz kapus, Alex Meret az Udinesétől (22 millió), a görög középső védő, Konsztantinosz Manolasz az AS Romától (36 millió) érkezett, a csúcsot pedig másfél hete a mexikói balszélső, Hirving Lozano megszerzése jelentette, akiért 38 millió eurót fizetett a klub a PSV Eindhovennek. Hétfőn aztán jött még egy sztár: a klub bejelentette, hogy ott folytatja pályafutását Fernando Llorente, akinek szerződése lejárt a Tottenhamnél, ingyen sikerült megszerezni.

A Juventus az átigazolási időszak végére kényszerhelyzetbe került, múlt pénteken ugyanis súlyos térdsérülést szenvedett a válogatott védő Giorgio Chiellini. A 35 éves klasszis csak jövőre térhet vissza, így a helyére muszáj lenne szerződtetni valaki. A nyáron egy másik veterán védő, Andrea Barzagli visszavonult, az ő pótlására érkezett az Ajaxból Matthijs de Ligt, illetve a Sassuolóból Merih Demiral. 

A hétvégi, Napoli elleni 4–3-as rangadón Leonardo Bonucci és De Ligt állt a védelem tengelyében, de a hosszú szezon előtt kellene még rutinos védő. A hírek szerint erre a legnagyobb esélye a Bayern München válogatott védőjének, Jérome Boatengnek van, akinek nem sok lehetőség jutott idén Benjamin Pavard és Lucas Hernández mellett a bajoroknál. Ha nem jönne össze az ügylet, a Juve még a liverpooli Dejan Lovrent vagy a januárban a katari al-Duhailnak eladott Medhi Benatiát is szívesen látná. (És ha még a Barcelonával az Ivan Rakitic–Federico Bernadeschi csere is létrejönne…)

Építkezik az Atlético, tömegével igazolt a Sevilla

A spanyoloknál három forduló után egyedül az Atlético Madrid százszázalékos, úgy látszik, Diego Simeonét nem kell félteni, tud ő új csapatot építeni, ha arra van szükség. A csapatból kulcsemberek távoztak, volt, aki ingyen (Diego Godín, Filipe Luís, Juanfran), volt, aki nagyon sok pénzért. A klub 300 millió eurónál is többet kaszált, ebből Antione Griezmann (Barcelona) 120, Lucas Hernandez (Bayern München) 80 és Rodri (Manchester City) 70 millióval vette ki részét.

Ekkora bevételből már költekezni is lehetett, 261 milliót el is tapsolt a vezetés, többek között érkezett Joao Félix (Benfica, 126 millió), Marcos Llorente (Real Madrid, 40 millió) vagy éppen Kieran Trippier (Tottenham, 22 millió).  
A Barcelona Griezmann mellett megvette az Ajax középpályást, Frenkie de Jongot 75 millió euróért, mellettük már csak igazán aprópénznek számító beruházásokat tett, ilyen volt például a Valencia brazil kapusának, Netónak a leigazolása 26 millióért. Így aztán nyugodt szívvel átengedhette a holland kapust, Jesper Cillessent a Valenciának, André Gomest az Evertonnak vagy Malcomot a Zenitnek. A sikertelen Neymar-visszacsábítás mellett még Rakiticért aggódhatnak a szurkolók, meg azért, hogyan lehetett az első három forduló alatt kikapni Bilbaóban, és 2-2-t játszani az Osasuna vendégeként. 

A Real Madrid is csupán öt pontnál jár, de legalább megvan az érzés, hogy a csapat még veretlen. Eden Hazardért 100, Luka Jovicsért 60 millió eurót fizetett a klub, más kérdés, hogy egyelőre még mindig Karim Benzema és Gareth Bale rugdossa a gólokat. A hírek szerint a klub még egy nagy fogással próbálkozik, de hogy a francia Paul Pogba (Manchester United) vagy a portugál Bruno Fernandes (Sporting) érkezik, egyelőre nem tudni. Az angol sajtó szerint Pogba szeretne a Realban futballozni, ezért nem hosszabbít klubjával, de a váltásra csak egy év múlva kerülhet sor, míg a spanyolok arról cikkeznek, hogy Fernandes ügyében a klubok már mindenben megegyeztek.
Az átigazolási időszak talán legnagyobb forgalmát a Sevilla bonyolította le, ahová visszatért a zseniális sportigazgató, Monchi. Vele a klub korábban tizenegy trófeát szerzett, majd távozott az AS Romához, ahonnan áprilisban tért haza. A klub az utolsó napig tizenhárom új játékost szerződtetett 149 millió euróért, ehhez jött még a West Ham Unitedtől elcsábított mexikói válogatott csatár, Javier Hernández.
Szalai átigazolása volt a Bundesliga-hajrá nagy eseménye

A német élvonalban már nem történtek világmegváltó dolgok, így fordulhatott elő, hogy az elmúlt héten talán Szalai Ádám váltása volt az egyik legütősebb hír. A magyar válogatott csatárát hírbe hozták a török Besiktassal, a Galatasarayjal, a Trabzonsporral, illetve a holland Feyenoorddal, ehhez képest ő nem váltott bajnokságot, egyszerűen visszament a Mainzhoz, ahol 2010 és 2013 között már szerepelt. 

Amióta elkezdtem a felkészülést az idényre, sok mindent át kellett gondolnom, legfőképpen azt, mi a legjobb nekem. Amíg egészséges vagyok, feltett szándékom, hogy a lehető legmagasabb szinten futballozom, márpedig a Bundesliga ez a szint – ez vezérelt. Úgy érzem, a Mainz a lehető legjobb választás volt, száz százalékig biztos vagyok benne, hogy jó döntést hoztam

– mondta a Nemzeti Sportnak. A bemutatkozása nem a legjobban sikerült, az 56. percben csereként állt be a Bayern München ellen, így testközelből érezhette, milyen, amikor csapata 6–1-es vereséget szenved.

Érdekes

Élet a topligákon kívül

A topligákon kívülre tekintve a legnagyobb pénzt a Zenit áldozta játékosra, az orosz bajnokság 3. helyén álló szentpétervári klub 40 millió eurót adott a Barcelona csatáráért, Malcomért. A 22 éves játékos eddigi csúcsa 12 találat volt egy bajnoki idényben, még 2017–18-ban, a francia Bordeaux színeiben. Barcelonában tavaly mindössze 15 meccsen kapott lehetőséget (csupán hatszor a kezdőcsapat tagjaként), és egy gólig jutott. A Zenitben már kétszer becserélték, de 63 perc alatt nem volt eredményes.

Az osztrák Marko Arnautovicért a kínai élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban szereplő Sanghaj SIPG 25 millió eurót fizetett a West Hamnek, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig Raúl de Tomás állhatott fel, akiért a portugál Benfica 20 millió eurót adott a Real Madridnak. És egy adalék ahhoz, hogy múlik el a világ dicsősége: 2013-ban még 60 millió eurót fizetett Radamel Falcaóért az AS Monaco, azonban súlyos térdsérülése miatt hosszú ideig csak árnyéka volt önmagának. 2016 óta aztán ismét beindult, 21, 18, legutóbb 15 gólt ért el a francia élvonalban, de immáron egy olyan gyenge Monacóban, amely tavaly éppen csak kiharcolta a bennmaradást, jelenleg pedig kiesőhelyen áll. Ez a Falcao pedig immáron csupán hárommillió eurót ért meg a török Galatasaraynak.

Szalai helyére a Hoffenheim a holland Jürgen Locadiát vette kölcsön a Brightontól.

A Bayern Münchenben annyi változás történt az elmúlt egy hétben, hogy sikerült eladni a portugálok Európa-bajnok középpályását, Renato Sanchezt a Lille-nek, és ugye a már fentebb említett Boateng-kérdés is nyitott, lehet, a Juventusban folytatja.
Nagy fogás lehet Bas Dost is, akit a Frankfurt szerződtetett. A 18-szoros holland válogatott csatár volt holland (2011–12, Heerenveen, 32 találat) és portugál gólkirály (2016–17, Sporting, 34), 2012 és 2017 között szerepelt a Wolfsburgban, azaz nem lesz számára ismeretlen a Bundesliga. Így is nyitott, vasárnap első meccsén mindjárt fontos gólt szerzett a Düsseldorf ellen.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?