Tour de France – Pogacar sárga trikóban nyert és növelte előnyét

Tadej Pogacar

A címvédő Tadej Pogacar nyerte a Tour de France országúti kerékpáros körverseny 17., hegyi befutós szakaszát szerdán, ezzel növelte előnyét összetettben.

A Muret-ból induló 178,5 kilométeres táv nagy része viszonylag sík tereppel várta a bringásokat. Az utolsó bő ötven kilométeren aztán előbb két első kategóriás emelkedő, a Col de Peyresourde (1569 méter magas, 13,2 kilométer hosszú, 7 százalék átlagmeredekségű) és a Col de Val Louron-Azet (1580 m, 7,4 km, 8,3 százalék) megmászása nehezítette a kerékpárosok dolgát, majd következett 2215 méteres magasságban hegyi befutó a kiemelt kategóriás Col du Portet-n 16 kilométernyi, 8,7 százalékos emelkedő végén.

A nap nehezen kialakult szökésébe hatan kerültek be, nyolc perc felett tetőző előnyük ellenére azonban az utolsó hegyen az esélyesek UAE vezette csoportja folyamatosan közelített az élbolyhoz. Legtovább a hazai közönség előtt szereplő Anthony Perez tartott ki a franciák nemzeti ünnepén, a Bastille ostromának évfordulóján, őt 8,5 kilométerrel a cél előtt Pogacar megindulása után fogták be az esélyesek. Az összetett első négy helyezettje maradt elöl a záró nyolc kilométerre, majd rövidesen a második helyen álló kolumbiai Rigoberto Urán szakadt le.

Pogacar több ritmusváltással és támadással próbálta meg leszakítani a dán Jonas Vingegaard-t és a 2019-es Giro d'Italián győztes ecuadori Richard Carapazt, azonban ez nem sikerült neki a felhőben megtett utolsó kilométereken. Másfél kilométernél támadott az addig vezetni sem akaró Carapaz, Vingegaard meg is úszott, ám az utolsó kétszáz méterre mégis utolérte Pogacarékat. A szlovén címvédő 120 méterrel a rendkívül meredek befutó előtt indult meg ismét, ezzel pedig már nem tudtak lépést tartani a riválisok, így Pogacar növelte előnyét összetettben. Másodikként Vingegaard, harmadikként Carapaz ért célba. Az 1:49 percet kapó Urán kilencedik lett, ezzel hét perc fölé nőtt a hátránya, akárcsak a másfél perc lemaradással célba érő ausztrál Ben O'Connornak.

Csütörtökön a Pau és Luz Ardiden közötti 130 kilométer megtétele és újabb hegyi befutó vár a mezőnyre a 108. Tour de France-on, amelyen a kerékpárosok összesen 3414 kilométert tekernek, amíg vasárnap célba érnek a párizsi Champs-Élysées-n.

Érdekes

Eredmények:

17. szakasz, Muret-Col de Portet (Saint-Lary-Soulan), 178,5 km hegyi befutó:  

1. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 5:03:31 óra
2. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) 3 másodperc hátrány
3. Richard Carapaz (ecuadori, Ineos Grenadiers) 4 mp h.
.5. Ben O'Connor (ausztrál, AG2R Citroën) 1:26 perc hátrány
...9. Rigoberto Urán (kolumbiai, EF) 1:49 p h.
 

Érdekes

Az összetett élcsoportja:

1. Pogacar 71:26:27 óra
2. Vingegaard 5:39 perc hátrány
3. Carapaz 5:43 p h.
4. Urán 7:17 p h.
5. O'Connor 7:34 p h.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?