Tour de France – Kwiatkowski sikere a Colombier-n, Pogacar újabb nyolc másodpercet faragott hátrányából

Michal Kwiatkowski

Michal Kwiatkowski nyerte hegyi befutóban pénteken a Tour de France országúti kerékpáros körverseny 13. szakaszát, amelyen Tadej Pogacar nyolc másodpercet faragott hátrányából a sárga trikót megőrző, címvédő Jonas Vingegaard-hoz képest.

 A franciák nemzeti ünnepén, a Bastille ostromának évfordulóján a Chatillon-sur-Chalaronne-ból induló 137,8 kilométeres táv végén 1501 méteres tengerszint feletti magasságban hegyi befutó várt a mezőnyre a Grand Colombier-n. A 17,4 kilométer hosszú, mintegy háromnegyed órás mászás során 7,1 százalékos átlagmeredekséggel kellett megküzdeniük a bringásoknak.

A nap szökése nehezen alakult ki, végül 19-en tudtak eltekerni, a kétszeres bajnok Tadej Pogacarért dolgozó UAE állt a mezőny élén és nem engedte messzire az élbolyt: a különbség közel négy perc volt a legendás emelkedő 256 méteres magasságban lévő lábánál.

A kiemelt kategóriás Colombier-n három éve Pogacar győzött, ezúttal a szlovén klasszis azzal a céllal vágott neki az etapnak, hogy ledolgozza 17 másodperces hátrányát a címvédő és sárga trikós dán Jonas Vingegaard-ral szemben. Az esélyesek csoportja sorra fogta be a korábbi szökevényeket, miközben elöl 12 kilométeren belül az addig élen tekerő hármast érte utol és hagyta le Michal Kwiatkowski. A jó tempóban haladó 2014-es világbajnok lengyel előnye kitartott, így 2020 után pályafutása második Tour-etapsikerét ünnepelhette.

Az esélyesek közül Pogacar csapattársa, Adam Yates indult meg először, a csoportot pedig Pogacar robbantotta szét, aki 450 méterrel a cél előtt támadott, Vingegaard-tól is el tudott szakadni, és a harmadik helyért járó jóváírással együtt nyolc másodpercet faragott hátrányából a sárga trikót megtartó riválishoz képest.

A szlovén bringás így kilenc másodperces lemaradással várja a nehéz hétvégét, amely során szombaton egy újabb hegyi etap, az Annemasse és Morzine les Portes du Soleil közötti 151,8 kilométer teljesítése vár a 110. Tour de France mezőnyére. A viadal jövő vasárnap a párizsi Champs-Élysées-n zárul.

Eredmények:

13. szakasz, Chatillon-sur-Chalaronne - Grand Colombier, 137,8 km, hegyi befutó:

1. Michal Kwiatkowski (lengyel, Ineos Grenadiers) 3:17:33 óra
2. Maxim Van Gils (belga, Lotto Dstny) 47 másodperc hátrány
3. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 50 mp h.
4. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) 54 mp h.
5. Thomas Pidcock (brit, Ineos Grenadiers) 1:03 perc hátrány
6. Jai Hindley (ausztrál, BORA-hansgrohe) 1:05 p h.

Az összetett élcsoportja:

1. Vingegaard 53:48:50 óra
2. Pogacar 9 másodperc hátrány
3. Hindley 2:51 perc hátrány

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?