Tízmilliós jutalom

Lisszabon/Budapest. Tizenkét év kihagyás után szerepelhet jövőre ismét olimpián a magyar férfi kézilabda-válogatott, miután a portugáliai világbajnokságon a kvótát érő hatodik helyen végzett.

Slavko Goluźa, a horvátok csapatkapitánya (jobbra) együtt ünnepel a szurkolókkal. Horvátország a lisszaboni vb-döntőben 34:31-re legyőzte Németországot. TASR/AP-felvételSkaliczki László szövetségi kapitány csapata minden idők harmadik legjobb szereplését produkálta. Csak az 1986-os svájci ezüstérem, valamint az 1997-es, Japánban kiharcolt negyedik hely jobb a mostaninál, míg 1990-ben Csehszlovákiában szintén hatodik lett az együttes. Az ötkarikás részvétel kiharcolása nem volt zökkenőmentes, az edző maga is úgy fogalmazott, hogy többször került szívinfarktus közeli állapotba. Az első heti csoportküzdelmek magyar szempontból nem hoztak meglepetést: a címvédő franciák (29:24), a sydneyi, illetve az atlantai aranyérmes oroszok (31:30) és a horvátok (30:29) jobbak voltak, míg az argentinok (35:23) és a szaúdiak (36:25) gyengébbek. Papíron is, a valóságban is. Csakhogy a dél-amerikai gárda közben borsot tört a „nagyok” orra alá: legyőzte a későbbi világbajnok horvátokat és döntetlent játszott az oroszokkal. A magyar továbbjutáshoz végül az kellett, hogy az addig pont nélküli ázsiai gárda nyerjen Argentína ellen, és ez csodák csodájára sikerült.

A 16 között, a középdöntőben az Európa-bajnok svédek egyetlen találattal, 33:32-re nyertek a Skaliczki-legénység ellen, s ez már a harmadik minimális különbségű vereség volt Portugáliában. Egyetlen egy „életbenmaradási” lehetőség maradt a magyaroknak: legalább három góllal győzni Szlovénia ellen. Jött az újabb bravúr, 28:25 lett a végeredmény. Ezzel még mindig nem volt biztos az olimpiai szereplés, ugyanis a nyolc között még egy sikert be kellett zsebelni. Az 5–8. helyért az utóbbi két vb-n bronzérmes jugoszlávok ellen megint idegőrlő csata következett. A találkozó kétszeri hosszabbítás után dőlt el, de a 34:32-es győzelem „nem jöhetett volna létre”, ha a kubai születésű, honosított, vb-gólkirály és All Star-válogatott Perez Carlos az első ráadásban kihagyja az időntúli hétméterest. Belőtte, így aztán végképp eldőlt, hogy a férfi kézilabda-válogatott az első magyar csapat, amely biztos résztvevője az athéni játékoknak. A zárónapi, oroszok elleni helyosztó amolyan kötelező, már-már formális összecsapás volt, 30:25-ös vereséggel. A hatodik hellyel járó olimpia kvalifikációért a magyar szövetség 10 millió forintot oszt szét a játékosok és az edzők között.

A horvátok történelmi, első vb-aranya is igazi bravúr: a nyitómérkőzésen óriási meglepetésre kikaptak Argentínától, de aztán a hátralévő nyolc találkozójukat megnyerték. Nekik is volt izgulni valójuk: az elődöntőben kétszeri hosszabbításban kerekedtek a spanyolok fölé.

Éjszakai ünneplés Horvátországban

Zágráb. Egész éjszaka ünnepelte a tömeg a horvát férfi kézilabda-válogatott első világbajnoki aranyérmét. A boldog szurkolók petárdáztak és lövöldöztek. Zágráb, s a többi nagyváros, Split, Fiume (Rijeka) és Eszék (Osijek) gépkocsidudáktól volt hangos, a síppal-dobbal, zászlókkal, szirénákkal felszerelt rajongók ellepték a főutcákat. Különösen nagy volt az öröm a „kézilabdavárosban”, Metkovićban: a település három játékost is adott a válogatottnak. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?