Tizenegyesek éjszakája: bírózás lett a PL-csúcsrangadóból

biro

Elképesztő rangadót játszott a Liverpool és a Tottenham A Premier League 26. fordulójában.
 

A meccs mégsem Mohamed Szalah duplájáról vagy Victor Wanyama irtózatos bombájáról marad emlékezetes, hanem Jonathan Moss játékvezető ellentmondásos ténykedéséről, és a mérkőzés végén megítélt két büntetőről. Pedig mindez elkerülhető lett volna a VAR-ral, ám a Premier League-ben nem alkalmazzák a videóbírót. 

Egészen a 85. percig két szépségdíjas egyéni villanásról szólt a Liverpool–Tottenham rangadó – amely egyébként azért is volt különösen fontos összecsapás, mert győzelme esetén Jürgen Klopp csapata ötpontos előnyre tett volna szert a Spursszel szemben a BL-indulásért vívott csatában. A harmadik percben egy védelmi hibát kihasználva Szalah megszerezte 20. gólját a bajnokságban – a PL-ben még egy liverpooli játékos sem jutott el ilyen rövid idő alatt 20 találatig –, majd a Tottenham mindezt a 85. percben Wanyama jobb felső sarokba ragasztott bombájával kiegyenlítette. Igazságos pontosztozkodás – nyugtázhatta magában az egyszeri szurkoló, és bár technikailag ez történt, a valóság mégis megkavarta a kedélyeket. 

Tizenegyesek futószalagon

A 87. percben Harry Kane lépett ki egyedül  – méteres lesről –, elfektette Kariust, majd átesett a kivetődő kapuson. Utóbbi mozzanaton még esetleg lehetne is vitatkozni, hiszen a kapus ugyan visszahúzta a kezét, ám mégis keresztbe feküdt a csatár előtt, akinek nem kötelessége átugrani. Arról azonban biztosan nincs vita, hogy Kane lesről indult-e. A tizenegyest az egyébként gyengén futballozó Kane vállalta el, és önbizalom nélkül, sután, középre lőtte a labdát. Karius ráérzett a bizonytalanságára, nem is mozdult el középről, és hárította a lövést. 

A Spurs vesszőfutása ezzel nem ért véget: a 91. percben ismét Szalah bolondította meg a védelmet, és a beadásra számító, a rövid sarok elől szinte elugró Lloris mellett a kapuba vágta a labdát (2–1).  Ám ezzel még nem volt vége: a 94. percben újabb vitatható tizenegyest kapott a Spurs, miután Van Dijk szabálytalankodott Lamelával szemben – a védő visszahúzta rúgásra lendülő lábát, ám így is súrolta az argentint, aki erre összerogyott. A játékvezető ismét tizenegyest adott, amit Kane ezúttal a bal alsó sarokba lőtt, kialakítva a 2–2-es végeredményt.   

Kane

Ennek így nincs értelme

„Két igazán nagyszerű csapat intenzív meccsét láthattuk. Az első félidőben volt néhány kemény belépő, amit akár le is fújhatott volna a játékvezető, de ő amondó volt, hogy »a mai meccsen ez belefér« – majd ezt követően az egész találkozó leggyengébb érintése eldöntötte az összecsapást. Dühös vagyok, de nem változtathatok semmin, szóval mi a dolgom? Hogy címlapsztorit gyártsak? Megbüntessenek, majd emiatt fizessek? Ha kimondanám, amit őszintén gondolok, akkor a futballvilág legnagyobb bírságát kellene kifizetnem. Ennek így abszolút semmi értelme” – dühöngött Jürgen Klopp a lefújást követően. 

Mauricio Pochettino, mit ad Isten, épp fordítva látta. 

„Szeretnék gratulálni Moss játékvezető teljesítményéhez, minden egyes ítélete helyesnek bizonyult a mérkőzésen. Persze, magam is szoktam panaszkodni a játékvezetők teljesítményére, már csak emiatt is fontosnak tartom kiemelni, hogy igenis el kell ismerni a jó teljesítményüket is. Nagyon nehéz feladatuk van, különösen a rangadókon, amikor extra nyomás nehezedik rájuk” – jelentette ki Pochettino, aki kitért Harry Kane teljesítményére is. 

Kane, a tökös fickó

„Ő a Premier League egyik legjobb csatára, ezt ma is bizonyította. Nem azzal, hogy kihagyta az első büntetőt, hanem hogy higgadtan odaállt a második mögé is, és akkor már nem hibázott. Csak akkor juthat el valaki 100 PL-gólig, ha igazán tökös fickó” – méltatta játékosát a Tottenham menedzsere. 

Ez a párbeszéd zajlott le kicsiben a játékosok között is. Van Dijk azt hangsúlyozta, hogy Kane egyértelműen feldobta magát az első tizenegyesnél, és amúgy is les volt. „Egyik helyzet sem ért büntetőt, mindkettőnél műesést mondanék, az első ráadásul még les is volt. Ami Lamelát illeti: bedobta magát elém, nem is akarta megjátszani a labdát, és alig értem hozzá, mire összerogyott. A játékvezető továbbot intett, hatalmas csalódás volt viszont, hogy az asszisztense közbeavatkozott, és meggyőzte a büntetőről – tévesen” – értékelt a Liverpool rekordigazolása. 

Videobíróval mindez  elkerülhető lenne

Mindkét helyzetet el lehetett volna kerülni, ha a Premier League alkalmazná a VAR-t, vagyis a videóbíró rendszerét. A pénzügyi, technikai feltételei nyilvánvalóan adottak lennének, ám a szövetség egyelőre csak az FA-kupában alkalmazza a technológiát. Pedig a rendszer eredményei egyelőre bíztatóak. 

A labdarúgás nemzetközi szabályalkotó testülete (IFAB) átfogó tanulmányt készített a rendszer hatékonyságáról, amely 2018 januárjában vált publikussá. A VAR-t összesen 804 tétmérkőzésen tesztelték 20 különböző szövetség égisze alatt, és a tanulmány szerint az esetek 98,9 százalékában helyes döntés született a technológia segítségével. 
A VAR-t a jelenlegi szabályozás mellett négy esetben lehet használni: a gólok, a tizenegyesek és a direkt piros lapok alkalmával, illetve ha a játékvezető szeretne megbizonyosodni, hogy – mondjuk egy tumultuózus jelenetet követően – a megfelelő játékost szankcionálja. 

Az IFAB március 3-án, a züri­chi ülését követően dönt majd a VAR-rendszer további alkalmazásáról, vagy annak esetleges módosításairól.
 
Hegedűs Henrik

Érdekes

Az eddigi tapasztalatok a videobíróval

Az IFAB tanulmányának megállapításai 
* A tesztidőszak 804 meccsén összesen 3947 esetben merült fel, hogy szükség lenne a jelenet visszanézésére
*  Ezen esetek 56,9 százaléka gólhoz vagy tizenegyeshez köthető jelenet volt
*  Meccsenként átlagosan 4,9 alkalommal merült fel igény a videobíró használatára
*  Átlagosan 20 másodpercet vett igénybe egy-egy jelenet megtekintése
*  Átlagosan 60 másodpercre állt a játék a procedúra miatt
*  A meccsek 68,8 százalékában nem került sor a videóbíró használatára
*  Minden harmadik összecsapásra jut egy súlyos, mérkőzést befolyásoló ítélet
*  A meccsek 8 százalékában a videobíró döntően befolyásolta (pozitív irányban) a mérkőzés kimenetelét  
*  A meccsek 24 százalékában a videobíró befolyásolta (pozitív irányban) a mérkőzésen született ítéleteket
*  A videóbíró alkalmazásával járó időveszteség nem éri el a játékpercek egy százalékát sem

Mi az az IFAB?
Az International Football Association Board a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) Szabályalkotó Testülete. A Board tagjai – a továbbiakban szövetségek – az Angol Labdarúgó-szövetség, a Skót Labdarúgó-szövetség, a Walesi Labdarúgó-szövetség és az Ír Labdarúgó-szövetség, valamint a FIFA. Mindegyik tag négy küldöttel képviseltetheti magát, a tagok egy szavazattal, a FIFA négy szavazattal rendelkezik. A szabályváltozáshoz hat szavazatra van szükség. A FIFA jóváhagyása nélkülözhetetlen bármilyen IFAB döntéshez, de önmagában a FIFA sem tudja megváltoztatni a szabályokat. A testület célja a tagszövetségeinek közgyűlése vagy megfelelő testülete által előterjesztett szabálymódosítási javaslatok, illetve a labdarúgást érintő egyéb kérdések megvitatása és eldöntése.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?