„Ti vagytok a legnagyobbak!” – újra Európa tetején a Győr

<p>Harmadik BL-trófeáját nyerte vasárnap a Győri Audi ETO KC női kézilabdacsapata, amely a budapesti Final Four döntőjében hosszabbítás után 31:30-ra múlta felül a Vardar Szkopje együttesét.</p>

A rendes játékidő végén döntetlen, jön a hosszabbítás – eddig a pontig a női kézilabda Bajnokok Ligája idei döntője hasonlóan alakult, mint tavaly. De míg egy éve a Győr hetesekkel elbukta a finálét a CSM Bucurestivel szemben, vasárnap este abszolút uralta a hosszabbítást, és 31:30-ra nyert a Vardar Szkopje ellen.

A győri lányok teljesen megérdemelten győztek, mert…

…negyedórán át kegyetlenül jól védekeztek

A Vardar az idei BL-sorozat legjobban támadó csapata, az elődöntőben már az első félidőben 21 gólt lőtt a címvédő bukaresti CSM-nek. A döntő is hasonlóan indult, a 16. percben 10:10 volt az állás, de akkor a győri lányok kirakták a „Tilos az átjárás”-táblát, és a szünetig hátralévő 14 percben összesen kettő (!) gólt engedélyeztek a Vardarnak. A második félidőben a macedón gárda ismét kezdte megtalálni a réseket a győri védelemben (főleg a beálló Althaus villogott), de a vezetést már egyszer sem tudta átvenni.

…3G-ben nyomják

Méghogy a 3G-t már túlhaladta a technikai fejlődés? A Győr 3G-technológiája a legmagasabb minőséget képviseli: a Görbicz, Groot, Grimsbö hármas megalapozta a győzelmet.

Görbicz az első hét percben három gólt lőtt szélről, az első félidő végén zseniális keresztlabdát adott Jana Knedlíkovának (az év gólja!), a szünet után pedig a heteseket a legkiélezettebb helyzetben is imponáló magabiztossággal lőtte.

Groot teljesítményéről mindent elmond, hogy a Final Four legértékesebb játékosának választották, a döntőben hat gólig jutott, a hosszabbításban az ő betörésnek köszönhetően tudtak ellépni a győriek két góllal.

Grimsbö százalékai a döntőben talán nem voltak annyira lenyűgözőek, mint egy nappal korábban, de nagyon fontos pillanatokban védett, egy hetest is megfogott, és oroszlánrésze volt abban, hogy a Vardar csak az 53. percben tudott először egyenlíteni, pedig már tíz perccel korábban négyszer is az egyenlítésért támadhatott.

…mentálisan nagyon erősek voltak

Ez a döntő nem az a meccs volt, amelyen minden összejött, voltak a Győrnek peches pillanatai, rosszul megoldott helyzetei is. Mégis, valami elképesztő mentális erő sugárzott a játékosokból, a kisebb (ahogy egy-egy sikeresen kivédekezett akció után egymásra néztek) és a nagyobb (ahogy Görbicz a saját kapuja előtt vetődött egy kipattanó labdára) mozzanatokból.

„Ambros a hosszabbítás előtt is azt mondta, élvezzük a játékot, hogy ilyen közönség előtt játszhatunk, mosolyogjunk, érezzük jól magunkat” – idézte fel Ambros Martín vezetőedző utasítását Yvette Broch. Ilyet csak olyan csapatnak lehet mondani, amelyik nem a kudarctól retteg, hanem készen áll megküzdeni a sikerért.

A kapus Kari Grimsbőn sem látszott semmi kétségbeesés, pedig voltak olyan fázisai a meccsnek, amikor nem ért labdához: „Nyugodt és koncentrált voltam, készen álltam a hetesekre is, ha úgy adódott volna.”

A Győr erejét a Vardar is érezte – mi sem mutatja ezt jobban, mint hogy kétszer lőhettek volna üres kapura (ebből egyszer ráadásul tíz méterről), de egyszer sem vállalták.

…igazi csapatként játszottak

Mindenki hozzátett a sikerhez, nem egy-két játékoson múlt a győzelem. Görbicz és Groot klasszisteljesítményt nyújtott, Amorim és Broch elöl és hátul is stabil pontot jelentett, Tomori – aki főleg védekezésben kap szerepet – vágott három bődületes gólt, de még a kiegészítő embernek számító Jana Knedlíková is a legjobbkor villant: az első félidő végén, illetve a hosszabbítás második félidejében talált be.

Ez is kellett ahhoz, hogy a Győr harmadik BL-trófeáját nyerhesse. Vasárnap este a Papp László Budapest Sportarénában már senki nem kételkedhetett abban, hogy a Győr ma Európa legjobb csapata – s ebben a mondatban nemcsak a „legjobb”, hanem a „csapat” szó is hangsúlyos. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?