Teljesült a magyar teniszálom

Több mint húsz év után újra a Világcsoportba jutásért küzd- het a magyar tenisz Davis-kupa-csapat, Fucsovics Márton vezérletével ugyanis Pozsonyban 3:1-re legyőzte a toronymagas favoritnak tartott szlovákokat.Mečíř mantráiA papírforma szlovák győzelmet jósol.

Több mint húsz év után újra a Világcsoportba jutásért küzd- het a magyar tenisz Davis-kupa-csapat, Fucsovics Márton vezérletével ugyanis Pozsonyban 3:1-re legyőzte a toronymagas favoritnak tartott szlovákokat.

Mečíř mantrái

A papírforma szlovák győzelmet jósol. Tavaly nyáron Budapesten már találkoztak a felek, akkor a szlovák csapat két nap alatt, 3:0-val lezavarta a meccset.

„Győzelmet várok” – nyilatkozza Fucsovics Márton a sorsolás előtt, de ez csupán kincstári optimizmusnak tűnik. Köves Gábor kapitány józanabb: „Minden pont jó lesz, amit Pozsonyban szerzünk, egyértelműen a hazaiak a favoritok.” A szlovákokat irányító Miloš Mečíř viszont folyamatosan azt mantrázza: ez egy másik meccs lesz, egyáltalán nem lefutott, a kemény borítás a magyaroknak jobban fekszik, mint a tavaly nyári salak, ráadásul most itt van a csapatukban Balázs Attila is.

A kétéves kihagyás után visszatérő Balázsban a magyarok is érezhetően bíznak. Köves és Fucsovics is elismerően, tisztelettel beszél a játékosról, aki makacs ujjsérülése után ismét százszázalékos egészségi állapotban és még annál is motiváltabban tért vissza a Davis-kupa-csapatba.

„Pussz, itt a pont”

A világranglista-36. Martin Kližan ellen úgy tűnik, ez kevés lesz. A szlovákok első számú játékosa egy óra alatt már 2:0-ra vezet, simának tűnik a meccs. Balázs azonban akkor ráérez valamire, elkapja a ritmust, Kližan kizökken, szettet is veszít. Hét szettvesztés nélkül megnyert meccs (hat egyes, egy páros) után ez az első vesztett játszmája a Davis-kupában. Aztán a tapasztalat mégiscsak sikert arat, Szlovákia behúzza az első pontot.

„Még soha nem játszottam ilyen magasan rangsorolt játékos ellen. A fő különbség a gyorsaságban van. De az ilyen meccsek segíthetnek abban, hogy fejlődjek” – nyilatkozza a meccs után Balázs, aki nincs elkeseredve. Nincs is oka rá, egy tőle majdnem 250 hellyel magasabban jegyzett teniszező ellen szimpatikusan helytállt.

Kližan is dicséri. „A harmadik szettben Attila öt osztály különbséggel jobban játszott, mint a meccs elején” – jegyzi meg elismerően a szlovákok sztárja. A Facebookon – természetes közegében, ahol a szövetségnek is üzengetni szokott, a szurkolók között meg jegyeket sorsol ki – azért a rá jellemző szarkazmust sem hagyja el: „Azoknak, akik úgy látták, hogy szenvedtem a meccsen, azt üzenném: pussz, itt az első pont!”

Lacko helyett Kovalík

A második meccsen elvileg Lukáš Lacko játszana Fucsovics Mártonnal, de Mečíř már reggel tudja, ez nem fog menni. Lacko elkapott valami vírust a kisfiától, emésztési gondjai vannak, az orvos nem ajánlja, hogy pályára lépjen, mert nem biztos, hogy egy ötszettes meccset végigbírna.

Így hát Jozef Kovalík játszik, aki tavaly nyáron éppen Fucsovics ellen debütált a Davis-kupában. Akkor négy szettben győzni tudott, de ez – ahogy már sokan mondták – egy másik meccs. Fucsovics ezúttal csak egy szettet enged át szlovák ellenfelének, végig parádésan szervál, az adogatások sebességében 30-40 km/h a különbség a magyarok első számú teniszezője javára. Bár nem minden a szerva erőssége, azért számít, hogy kétszázzal száguld-e egy teniszlabda, vagy csak 160-nal. A magyar játékos összeszedett, koncentrált, magabiztosan nyer. Az első nap után 1:1 az állás, még bármi lehet.

Ötszettes páros

A páros a Davis-kupa-hétvégék mitikus pontja, főleg 1:1-es állás után. A magyarok utoljára 2008-ban tudtak így párost nyerni, és előzetesen most sem ők az esélyesek.

Csakhogy Fucsovics és Balázs már a legelső játékban brékelni tudja Kližant és Andrej Martint. A magyarok először játszanak így együtt, de remekül kiegészítik egymást, Fucsovics hozza a bombaszerváit, Balázs jól röptézik a hálónál – de fordított szereposztásban is működik a dolog.

Kližan és Martin csak ritkán kerül egy hullámhosszra, mindkettőnek vannak jó ütései, de az ritka, hogy egy játékon belül egyszerre mindkettejüknek megy. Két szett után 1:1 az állás, a harmadik ismét az ihletett állapotban játszó magyaroké, ekkor Kližan már a földhöz csapkodja az ütőjét.

A negyedik játszmában Balázs Attila a meccsért adogathat, de a szlovákok felállnak, egyenlítenek, és megnyerik a rövidítést. Az NTC közönsége – amely ekkorra már rádöbbent, hogy az ő aktív részvételükre is szükség van – tombol.

Ez az a sportéletből jól ismert helyzet, amikor hazai pályán játszó, a drukkerek által hajtott szlovák (vagy akármilyen szláv) csapat feltámad, a magyarok meg összerogynak a nyomás alatt.

De nem most! Itt ám nincs lábremegés! Annyira nincs, hogy a mindent eldöntő ötödik játszmában 20 perc után 5:0-ra vezetnek a magyarok. Kližan a palánkot rugdossa, aztán a lábujját fájlalja, Darwin-díjas jelenet. Egy játék a szlovákoknak is jut, de Balázs Attila ismét a győzelemért adogat, és semmi-negyvenről felállva be is húzza a meccset.

„Nulla perc”

A szlovákok merevek a sajtótájékoztatón. Több van emögött, mint a vesztes fél szokásos rosszkedve. „Utoljára tavaly októberben párosoztam, ez meg is látszott rajtam. Ezen a héten pedig úgy összesen nulla percet tudtam edzeni a párost. Kérdés, meg lehetett volna-e ezt másképp oldani” – mondja nem is leplezett éllel a hangjában Andrej Martin.

Mečíř a maga békés, nyugodt modorában csak annyit válaszol: „Tényleg nem jött össze, hogy párosozzunk a héten… De keményebben is kiállhattál volna magadért, hogy párosedzést akarsz.”

Martin erre konkrétan nem reagál, csak szenvtelenül közli, mivel kicsit betegeskedik, egy ötszettes meccset biztosan nem bírna másnap.

Ennyi. Mečířnek ezzel gyakorlatilag nincs mozgástere vasárnapra: Lacko harcképtelen, Martin nem vállalja. Ha lesz ötödik meccs, a minimális tapasztalattal rendelkező Kovalíknak kell játszania.

Mindenki Pozsonyba!

A magyar trió (a kapitány, Fucsovics és Balázs) mosolyogva, viccelődve, remek hangulatban érkezik. Emögött is több van, mint a győztes fél szokásos öröme. Látszik, ez a három ember maximálisan egy húron pendül, megbízik egymásban, kész száz százalékra odarakni magát a közös célért. Motiváció van elég: Magyarország több mint húsz éve játszhatott a Világcsoport playoffjában.

A Magyar Teniszszövetség egy Fucsovics-arcú Uncle Sammel mozgósítja a drukkereket: „Kelletek a fiúknak, Pozsony nincs messze! Ha nyerünk, a Világcsoportba kerülésért játszhatunk!”

Fucsovics éles és nyer

„Ha az első két szettből egyet megnyersz, győzni fogsz” – ezzel indítja csatába Fucsovics Mártont vasárnap Köves Gábor Martin Kližan ellen. Mindkét játékos fáradt, két nap alatt kilenc szettet játszottak. Az első szettet Kližan simán hozza, a második azonban Fucsovicsé. A magyar teniszező lerázza magáról a fáradtságot, a harmadik jászmában kulcspillanatban semmi-negyvenről is tud játékot nyerni. „Azt mondtam neki, ha éles lesz a szerváknál, meglesz” – mondja már utólag Köves.

Fucsovics éles, Kližan enervált. A negyedik szettben, a második magyar meccslabdánál még megmenti a sólyomszem, a negyediknél viszont már nem is kell kikérni, akkora kettőshibát üt.

„Nélkülem a hatodik neandertáli csoportban játszanátok!” – mondta nem is olyan rég Kližan a Davis-kupa kapcsán. Hát, most úgy tűnik, vele is. A Világcsoportba jutás helyett Szlovákia ősszel az euro-afrikai zóna I. csoportjában való maradásért játszhat Hollandia vagy Lengyelország ellen.

A magyarok pedig egy héttel Piros Zsombor junior AusOpen-diadala után ünnepelhetik az újabb teniszcsodát, 22 év után jutottak be a Világcsoport playoffjába, ahol 1995-ben Ausztráliát búcsúztatták. Köves Gábor annak a sikernek játékosként volt a részese. Most örömtől csillogó szemmel konstatálhatja: „A Davis-kupában minden megtörténhet!”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?