Szutovszkij első, Movszeszijan aranyérmes

Múlt héten zajlott a Galánta melletti Kaskády üdülőközpontban Szlovákia nemzetközi egyéni sakkbajnoksága. A meghívásos, zárt rendszerű A-tornán tizenketten indultak, a tavalyi Európa-bajnok izraeli Emil Szutovszkijjal az élen.

Múlt héten zajlott a Galánta melletti Kaskády üdülőközpontban Szlovákia nemzetközi egyéni sakkbajnoksága. A meghívásos, zárt rendszerű A-tornán tizenketten indultak, a tavalyi Európa-bajnok izraeli Emil Szutovszkijjal az élen. Rajthoz álltak további hárman a világ legjobb száz sakkozója közül, valamint egy híján a nyolc legmagasabban jegyzett hazai versenyző. A 2533 Élő-átlagú, XII. kategóriás FIDE-versenyen minden idők legerősebb mezőnye gyűlt össze Szlovákiában. A várakozásnak megfelelően 2001 kontinensbajnoka vitte el a győztesnek járó szép trófeát, megelőzve a többi külföldit, és csak utánuk következtek a legjobb szlovákok, köztük az idei bajnok, Szergej Movszeszijan, aki július elsejétől honosított versenyzőként szerepel a FIDE-ranglista szlovákiai névsorának élén. A nyílt B-tornát Tomáš Likavský (Rajecké Teplice) nyerte.

Csak a rövidített játszmák döntöttek a szlovákiai elsőség sorsáról: Movszeszijan 1,5:0,5-re bizonyult jobbnak a korábbi hazai rangelsőnél, Ľubomír Ftáčniknál, miután a tornán mindketten 6,5 pontot szereztek. Az örmény származású, Pardubicén élő huszonhárom éves fiatalember meglepően pergő szlováksággal válaszolt kérdéseimre. „Minden nap megérkezhet hazámból a beleegyezés az örmény államszövetségből való kilépésre, s utána felveszem a szlovák állampolgárságot. Előzetes ígéretet kaptam a belügyminisztériumtól, hogy amint kezükben lesz a szükséges okmány, máris intézkednek. Kellemes érzés az első szlovákiai bajnoki cím megszerzése. Szereplésemmel azonban nem vagyok igazán elégedett, mert nem játszottam jól, csak eredményességem jelent némi kárpótlást.” Movszeszijan egy cseh bajnoki címen (1998) kívül eddig több felnőtt bajnoki aranyéremmel nem is büszkélkedhet, sőt a junior világversenyeken sem tudott dobogóra kerülni. „Nyolcvankilencben voltam szovjet korosztályos bajnok, az itteni tornagyőztes Szutovszkijjal osztoztunk az első helyen. A juniorok között nem sokat versenyeztem, fontosabbnak tartottam magasabb szintre kerülni.” Szergej jelenleg Szlovákiában a Korpora Lipovec sakkozója. Maga sem tudja, marad-e Pardubicén, ezzel még nem foglalkozott. Erős szálak fűzik a szlovák élversenyzőkhöz, kapcsolatuk szinte mindennapos. A bajnokság után többhetes pihenő vár rá, legközelebb komoly tornán a szeptemberi görögországi csapat Európa Kupa döntőjében ül asztalhoz.

Milan Kajan versenyigazgató, a szlovák szövetség elnöke lapunknak elárulta, hogy őt is meglepte, milyen erős mezőnyt sikerült öszszehozni: „Elsődleges célunk azonban az volt, hogy a legjobb szlovákiai sakkozók induljanak a bajnokságon, hogy ez a verseny ne legyen másodrangú nyílt torna, mint a korábbi években volt. Tyimoscsenko nagymester kivételével a legjobb nyolc versenyzőnk asztalhoz ült. Az volt a kikötésük, hogy zárt tornán szerepelhessenek. Ezt teljesítettük és első próbálkozásra meglepően erős ellenfeleket sikerült hívnunk külföldről. Nem állunk meg a színvonalemeléssel, jövőre még magasabb kategóriájú viadalt akarunk szervezni.”

Mint már említettem, a külföld– Szlovákia versengés a határon túliak teljes sikerét hozta. Milan Kajan szerint főleg a második hazai hullám játékosainak fontos az ilyen erőfelmérés, mert számukra ritkán adódik ehhez hasonló lehetőség. Többnyire nyílt tornákon indulnak, s ott a gyengébb képességűekkel kell viaskodniuk. „Most valós teljesítményük tükrébe nézhettek, és csakis az erős ellenfelekkel szembeni szereplés nyithat utat a további javuláshoz. Régen óhajtott sakkozói vágy teljesült a torna megszervezésével” – állítja az elnök.

Hogy mindenki részt vehessen a bajnokságon, rendeztek egy nyílt B-tornát is. Ennek győztese jövőre a legjobbak között szerepelhet, ugyanakkor a feltörekvő fiatalok is bizonyíthattak. Közülük néhányan éltek is a felkínált lehetőséggel, s alaposan megkeserítették a tapasztaltabbak sorsát.

VÉGEREDMÉNY

A-TORNA: 1. Szutovszkij 8,5; 2. Landa (orosz) 8; 3. Romanyisin (ukrán) 7,5; 4. Khenkin (német), 5. Movszeszijan, 6. Ftáččik mind 6,5; 7. Štohl, 8. Markoš 5,5; 9. Plachetka 3,5; 10. Mrva 3; 11. Priehoda, 12. Tibenský (mind szlovákok) mindketten 2,5 pont. B-TORNA: 1. Likavský (Rajecké Teplice) 7,5; 2. Přibyl (cseh), 3. Maník (Kassa)... 5. a nyékvárkonyi Rigó Zsolt (Dunaszerdahely), 6. Regina Pokorná (Dunaj Blava – a női bajnok), 7. az érsekújvári Balogh Tamás (Hoffer Komárom), 8. Mészáros Mihály (Slovan Blava) mind 6,5... 14. ifj. Kukel Imre (KSC Komárom)...16. Vass Ferenc (Bestex Érsekújvár) 6-6 pont. Összesen 96-an indultak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?