Szombati hírek a foci-vb-ről - egy helyen

<p>A futball-világbajnokságról szóló szombati hírek csokorba gyűjtve. Folyamatosan frissítjük!</p>

Góllövőlista
A dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság góllövőlistája:

1 gólos:
--------
Dempsey (amerikai), Gerrard (angol), Heinze (argentin), Li Dzsung Szo (dél-koreai), Marquez (mexikói), Park Dzsi Szung (dél-koreai), Tshabalala (dél-afrikai)


Amerikai pontszerzés angol segítséggel
Nem tudta legyőzni a végső sikerre is esélyesnek tartott angol válogatott az amerikai csapatot szombaton a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság C csoportjának első mérkőzésén.

Steven Gerrard szerzett vezetést az angoloknak a 4. percben, majd Clint Dempsey egyenlített a 40.-ben egy távoli lövéssel úgy, hogy Robert Green kapus bevédte a könnyen fogható labdát.
C csoport, 1. forduló:
Anglia-Egyesült Államok 1-1 (1-1)
------------------------------------
Rustenburg, Royal Bafokeng Stadion, 38 ezer néző, v.: Simon (brazil)
gólszerzők: Gerrard (4.), illetve Dempsey (40.)
sárga lap: Milner (26.), Carragher (60.), Gerrard (61.), illetve Cherundolo (39.), DeMerit (47.), Findley (74.)

Anglia:
-------
Green - Johnson, King (Carragher, a szünetben), Terry, Cole - Lennon, Gerrard, Lampard, Milner (Wright-Phillips, 31.) - Heskey (Crouch, 79.), Rooney

Egyesült Államok:
-----------------
Howard - Cherundolo, DeMerit, Onyewu, Bocanegra - Donovan, Bradley, Clark, Dempsey - Altidore (Holden, 86.), Findley (Buddle, 77.)

I. félidő:
----------
4. perc: jobb oldali bedobást követően Lampard passzolt az amerikaiak 16-osánál középen álló Heskeyhez, aki jó ütemben ugratta ki a lendületből érkező Gerrardot, ő pedig 13 méterről jobbal elpöckölte a labdát Howard mellett (1-0).
40. perc: Dempsey forgolódott az angol kaputól 20-22 méterre, majd lövésre szánta el magát, a labda semmilyen veszélyt nem jelentve középre tartott, Green kapus azonban csúnyán bevédte (1-1).

Gyorsan vezetéshez jutott a határozottabban kezdő angol válogatott, amely a folytatásban is veszélyesebben támadott. Az amerikaiak alig jutottak el az ellenfél kapujáig, egy-egy távoli lövéssel próbálkoztak, miközben az angolok több támadása ígéretes volt. Aztán váratlanul egyenlítettek az amerikaiak, Robert Green, akinek David Jamesszel szemben bizalmat szavazott Fabio Capello szövetségi kapitány, könnyen fogható labdát védett be, ezzel pedig alapvetően megváltozott a helyzet.
A második félidőt nagy rohamokkal indította az angol válogatott, majd rövid időre kiegyenlítettebbé vált a játék, mindkét oldalon akadtak gólszerzési lehetőségek. A játékrész jelentős részében ezzel együtt Capello futballistái igyekeztek gólszerzési lehetőségeket kialakítani, de nem voltak elég határozottak az amerikai kapu előtt, így nem változott az eredmény.

A kvartett másik elsőkörös összecsapására, az Algéria-Szlovénia találkozóra vasárnap 13:30-tól kerül sor, Polokwanéban.
MTI

Argentin tűzijáték egy találattal

Argentína, amely korábban két alkalommal (1978, 1986) nyert aranyérmet a vb-n, a torna egyik nagy esélyesének számít.

B csoport, 1. forduló:
Argentína-Nigéria 1-0 (1-0)
-----------------------------
Johannesburg, Ellis Park, 60 ezer néző, v.: Wolfgang Stark (német)
gólszerző: Heinze (6.)
sárga lap: Gutierrez (41.), illetve Haruna (77.)
Argentína:
----------
Romero - Demichelis, Samuel, Heinze - Gutierrez, Veron, Mascherano, Di Maria (Burdisso, 86.)- Messi, Higuain (Milito, 79.), Tevez (Maxi Rodriguez, 76.)

Nigeria:
--------
Enyeama - Shittu, Odiah, Yobo, Taiwo (Uche, 76.)- Etuhu, Kaita, Haruna, Yakubu - Obinna (Martins, 53.), Obasi (Odemwingie, 61.)
I. félidő:
---------
6. perc: Verón jobb oldalról beívelt szögleténél Heinze 11 méterről, előrevetődve, látványossan fejelt a kapuba (1-0).

Diego Maradona legénysége viharos támadásokkal kezdett, előbb Messi, aztán Higuain veszélyeztette a rivális kapuját, majd Gabriel Heinze találatával jutott előnyhöz a gárda. Ekkor még úgy tűnt, több gólt is szerez a sztárokkal teletűzdelt dél-amerikai csapat, de végül nem így történt. Az argentinok ugyan végigtámadták a mérkőzést, Messi és társai több alkalommal sakk-matt helyzetet teremtettek az afrikai gárda kapuja előtt, ám vagy elpuskázták a lehetőségeket, vagy Enyeama kapus mentett hősiesen. A nigériaiak a hajrában akár egyenlíthettek volna, de nem voltak elég koncentráltak támadásaik befejezésénél.
A kvartett másik elsőkörös meccsét a dél-koreaiak 2-0-ra nyerték a görögök ellen.

Dél-koreai siker a B csoport nyitányán
Port Elizabeth. A Koreai Köztársaság csapata 2-0-ra nyert szombaton a görögök ellen a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság B csoportjának első fordulójában.

A 2004-ben Eb-győztes dél-európai együttes így nem tudott javítani vb-mérlegén, amely mostanáig három vereségből állt: az eddigi egyetlen szereplése alkalmával, 1994-ben lőtt gól nélkül, nulla ponttal búcsúzott a csoportkör után.
A kvartett másik elsőkörös meccsére, az Argentína-Nigéria találkozóra 16 órától kerül sor Johannesburgban.
B csoport, 1. forduló:
Koreai Köztársaság-Görögország 2-0 (1-0)
----------------------------------------
Port Elizabeth, Nelson Mandela Bay Stadion, 25 ezer néző, v.: Hester (új-zélandi)
gólszerzők: Li Dzsung Szo (7.), Park Dzsi Szung (52.)
sárga lap: Toroszidisz (56.)

Koreai Köztársaság:
------------------------
Dzsung Szung Rjong - Csa Du Ri, Li Jung Pjo, Cso Jong Hjung, Li Dzsung Szu - Kim Dzsung Vu, Ki Szung Jong (Kim Nam Il, 74.), Park Dzsi Szung, Li Csung Jong (Kim Dzse Szung, 91.)- Park Dzsu Jung (Li Szeung Rjul, 87.), Jeom Ki Hun

Görögország:
------------
Corvasz - Szeitaridisz, Papadopulosz, Vintra, Toroszidisz -  Szamarasz (Szalpingidisz, 59.), Ciolisz, Kacuranisz, Karagunisz (Pacacoglu, a szünetben)  - Hariszteasz (Kapetanosz, 61.), Gekasz

I. félidő:
----------
7. perc: Ki Szung Jong végezhetett el szabadrúgást a szögletzászló közeléből, bal oldali beadására Li Dzsung Szo érkezett, aki az elmélázó görög védők között 2 m-ről a hálóba továbbított (1-0).

II. félidő:
-----------
52. perc: Park Dzsi Szung szerzett labdát a komótos védők között az ellenfél térfelének közepén, kapura tört, s két görög játékos között, 8 m-ről, ballal a kimozduló Corvasz mellett a bal alsó sarokba helyezett (2-0). 
Az első félidőben jobbára a dél-koreaiak irányítottak, gyors vezető találatuk után többször is veszélyeztettek kontrából, egy alkalommal csak Corvasz kapus mentette meg a görögöket az újabb góltól. Az európaiak elképzelés nélkül szövögették támadásaikat, a kapura szinte egyáltalán nem voltak veszélyesek. 
A fordulás után egy remek egyéni akció végén megduplázta előnyét az ázsiai gárda, amely a folytatásban elsősorban már csak ennek őrzésére törekedett. A görögök az utolsó félórában fölényben játszottak, néhány helyzetet is kialakítottak, próbálkozásaikat azonban nem koronázta siker.

 

Dél-Korea-Görögország - edzői nyilatkozatok
Huh Dzsung Mu, a dél-koreai válogatott szövetségi kapitánya:
--------------------------------------------------------------
"Győzni akartunk, ennek megfelelően a játékosok keményen küzdöttek. Ha fegyelmezettebbek vagyunk, még több gólt lőhettünk volna. Jól játszottuk, de ez még csak a torna kezdete volt."

Otto Rehhagel, a görög válogatott szövetségi kapitánya:
----------------------------------------------------------
"Tudtam, hogy a rivális nagyon gyors és technikás, illetve rengeteget fut. Teljesen megérdemelt a dél-koreai győzelem. A második gól előtt óriásit hibázott a védelmünk. Holnap reggel összeülünk, és józanul, alaposan kielemezzük a történteket."

256 negatív doppingteszt
Az eddig elvégzett 256 doppingteszt közül valamennyi negatív eredményt hozott a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokságon.
A 32 csapatból nyolc-nyolc játékos mintáját ellenőrizték a nemzetközi szövetség (FIFA) illetékesei a vb előtt.
"A válogatottak nagyon együttműködőek voltak, semmi fennakadás nem történt" - közölte szombaton Jiří Dvořák, a FIFA orvosi bizottságának vezetője.
A torna alatt folytatódik a vér- és vizeletminták elemzése, mind a 64 mérkőzés után együttesenként két játékosnak kell megjelennie a doppingszűrésen, így - az előzetes vizsgálatokkal együtt - összesen 512 kontrollra kerül sor Dél-Afrikában.


Gattuso a torna után lemondja a válogatottságot
A dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság után lemondja a válogatottságot Gennaro Gattuso, az olaszok középpályása.
"Az én koromban akkor cselekszem helyesen, ha helyet adok azoknak a fiataloknak, akiknek több üzemanyag van a tankjában" - nyilatkozta két nappal az Azzurrók vb-bemutatkozása előtt a 32 éves világbajnok.
Gattuso - akinek legnagyobb álma, hogy szövetségi kapitányként is kijusson egy vb-re - nehéz idényt hagyott maga mögött az AC Milannál, mivel térdsérülése miatt gyakran csak a cserepadon kapott helyet. A fokvárosi nyitányon várhatóan a kezdőcsapatban szerepel majd Paraguay ellen, mivel Daniele De Rossi pénteken lábfejsérülést szenvedett.


Éhes német csikócsapat, szerb edzők csatája
Vasárnap a D csoportban is megkezdődnek a küzdelmek a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokságon, a fiatal német csapat az ausztrálokkal száll szembe, míg a Szerbia-Ghána találkozón mindkét kispadon szerb szakvezető ül majd.
A sérülés miatt kidőlt kapitányukat, Michael Ballackot nélkülöző németek minden idők második legfiatalabb együttesével javítanák tovább impozáns vb-mérlegüket (három arany, négy ezüst, három bronz) Durbanben. A keretben hatan kaptak helyet a tavaly Európa-bajnok U21-es gárdából, és ahogy a kapitánnyá előlépett Philipp Lahm fogalmazott:
"Győzelemmel akarunk kezdeni, amely jót tesz az önbizalmunknak. Fiatalok és éhesek vagyunk."
Joachim Löw szövetségi kapitány ugyanakkor óva intett az elbizakodottságtól, hangsúlyozva, hogy az ellenfél remek fizikai adottságokkal rendelkező játékosokból áll, és rendkívül szervezett csapatot alkot.
A még csak harmadik vb-fellépésüknél tartó ausztrálok holland mestere, Pim Verbeek négy futballistát hagyott meg a 2006-os seregszemlén szerepelt alakulatból: a kapus Mark Schwarzert, a török Galatasarayt erősítő Harry Kewellt és Lucas Neillt, továbbá Tim Cahillt, aki eddigi 40 válogatott találkozóján 20-szor volt eredményes.
"Nézzünk szembe a tényekkel, a vb talán legkeményebb csapatával szállunk szembe" - összegzett az Everton gólzsákja.
Pretoriában a szerbek és a ghánaiak feszülnek egymásnak, érdekes módon utóbbiaknál az elmúlt nyolc évben már a harmadik szerb kapitány dirigál Milovan Rajevac személyében. A Chelsea sérült sztárját, Michael Essient nélkülöző Fekete Csillagok idén döntőt vívtak az Afrika Kupán - melyet korábban négyszer megnyertek -, ám mindössze második vb-jükre készülnek, 2006-ban a braziloktól kaptak ki a második körben.
A Radomir Antic vezette szerbek először szerepelnek önálló alakulatként, és szívesen feledtetnék a legutóbbi kudarcot: Németországban - még Szerbia-Montenegróként - mindhárom csoportmeccsüket elbukták, ráadásul Argentínától 6-0-ra kaptak ki. A négy évvel ezelőtti társaságból hárman maradtak hírmondónak, köztük Dejan Stankovic, aki éppen a ghánai Sulley Muntari klubtársaként nyert májusban Bajnokok Ligáját az Internazionaléval.
"Sulley azt mondta, hogy a négy közé akarnak jutni a vb-n, de mi szeretnénk letörni a lelkesedésüket - közölte Stankovic. - A saját esélyeinket azért ennél reálisabban látjuk..."


Robben csatlakozott a hollandokhoz
Johannesburg, 2010. június 12., szombat (MTI/dpa) - Csatlakozott a dél-afrikai világbajnokságon tartózkodó holland labdarúgó-válogatotthoz Arjen Robben, a Bayern München szélsője, aki egy hete a magyarok elleni felkészülési találkozón szenvedett combsérülést.
A 26 éves játékos szombaton délelőtt érkezett Johannesburgba, a repülőtérről rögtön az Oranje főhadiszállására utazott, ám várhatóan kihagyja hétfőn a Dánia elleni első csoportmeccset.
"Az elmúlt napokban sokat szenvedtem a fizioterápiával, de tudtam, hogy szükség van rá" - nyilatkozta Robben még a pénteki indulás előtt Amszterdamban.
A hollandok az E csoportban Dánia mellett Kamerunnal és Japánnal találkoznak.


Első sikerükre hajtanak a szlovénok, algériai kapitánycsere
Fennállásának első vb-győzelmére hajt a szlovén labdarúgó-válogatott vasárnap a dél-afrikai világbajnokságon, amikor az új csapatkapitánnyal felálló Algéria ellen vívja első csoportmérkőzését.
Az európai pótselejtezőben az oroszokat felülmúló adriai együttes eddig csak egyszer, 2002-ben vett részt vb-n, s akkor mindhárom találkozóját elveszítette (Spanyolország, Dél-Afrika és Paraguay ellen). Matjaz Kek tanítványai nemrég Katart 4-1-re, Új-Zélandot pedig 3-1-re verték a felkészülés során, de a csatár Nejc Pecnik nemcsak a jó forma miatt vár győzelmet az észak-afrikaiak ellen:
"A későbbiekben kemény meccseink lesznek Anglia és az Egyesült Államok ellen, úgyhogy most be kell gyűjtenünk a három pontot, ha életben akarjuk tartani a továbbjutási reményeinket."
A sivatagi rókáknak becézett algériaiak már a harmadik vb-fellépésükre hangolnak: 1982-ben legyőzték ugyan az NSZK-t és Chilét, ám akkor és 1986-ban sem termett több babér a számukra. A kontinentális pótselejtezőben Egyiptomot búcsúztató gárdából meglepő módon kimarad vasárnap a kapitány Jazid Manszuri, aki helyett Antar Jahia viseli majd a karszalagot.
"Meg kell értenie, hogy versenyhelyzet van, és a mostani formája alapján sajnos ő vesztett" - magyarázta Rabah Szadane szakvezető.
Szlovénia és Algéria válogatottja még sosem találkozott egymással, de a polokwanei összecsapás nemcsak emiatt lesz különleges. A világbajnokságok történetében ugyanis először kerül sor mérkőzésre olyan talajon, amelyet részben műfű alkot. A természetes fűszálak közé és alá szőtt mesterséges anyag borítja egyébként a nelspruiti Mbombela Stadion játékterét is, ahol szerdán rendezik az első meccset.


Elefántok lassítják az amerikaiakat
Kétszer is elefánt lassította le a dél-afrikai világbajnokságra érkezett amerikai labdarúgó-válogatott tagjait Rustenburgban.
A csapat pénteken edzésre indult a Royal Bafokeng Stadionba, ám percekig vesztegelt szálláshelye, a Bakubung Bush Lodge közelében egy elefánt miatt, amely az út menti fákról legelészett.
"Nagy élmény volt közelről látni ezt az óriást, mindenki lelkesen fotózott a mobiltelefonjával" - mesélte Carlos Bocanegra szövetségi kapitány.
Korábban egy kisbusz került hasonló helyzetbe, amely tíz amerikai játékost szállított egy közeli piacra.
A hotel körül egyébként táblák figyelmeztetik a vendégeket arra, hogy ne merészkedjenek 30 méternél közelebb a felbukkanó elefántokhoz, és ne hangoskodjanak a közelükben.


Betiltották a fedetlen szurkolói kebleket
A dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság szervezői rendeletben szabályozták a szurkolói viselkedést, hogy elejét vegyék a ledér szurkolólányok ilyenkor szokásos mellmutogatásának - írta a Bors.
A lap szombati számában azt írta, hogy a dél-afrikai szervezőbizottság erkölcsi aggályainak adott hangot. A kebelmutogatás ellenzői a felnövekvő nemzedék erkölcseit féltik ettől. Ugyancsak elhangzott a szabályozás melletti érvként, hogy a vb-t olyan országokban is közvetítik, ahol vallási okokból tiltott a meztelenkedés.
Más kérdés, hogy a rendeletet meglehetősen nehéz lesz betartatni, szóval azért a férfi nézők milliói mégiscsak remélhetnek egy-két látványos show-műsort - írta a Bors.


Kilencszáz gyereknek vettek jegyet a német játékosok
Mindhárom csoportmérkőzésén háromszáz helyi gyereket lát vendégül a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokságon szereplő német válogatott.
"Amikor megérkeztünk ide, azon gondolkodtunk, mit tehetnénk a helyi lakosságért, azokért, akik nem igazán juthatnak be a mérkőzésekre, és úgy döntöttünk, hogy gyerekeknek biztosítunk jegyet" - jelentette be pénteken a csapatkapitány Philipp Lahm.
A fiatalokat a német csapat három csoporttalálkozójának helyszínén, Durbanban, Port Elizabeth-ben és Johannesburgban iskolák közreműködésével toborozzák, s a Nationalelf tagjai - akik hat számjegyű összeget gyűjtöttek össze erre a célra - buszos szállításukról is gondoskodnak.   
A németek sorrendben az ausztrálokkal, a szerbekkel és a ghánaiakkal csapnak össze a D csoportban.


Eto,o: minden idők legjobb vb-je lehet a dél-afrikai
A kameruni válogatott sztárja, Samuel Eto,o úgy véli, hogy minden idők legjobb labdarúgó-világbajnoksága lehet a dél-afrikai, amely pénteken vette kezdetét két mérkőzéssel.
A Bajnokok Ligája-győztes Internazionalét erősítő csatár a Daily Mailnek és a The Guardiannak adott interjúban kifejtette: reményei szerint ez a vb felülírja majd az emberek Afrikával szembeni előítéleteit, továbbá felhívja a figyelmet a kontinens problémáira.
"Hihetetlen. Mindig arról álmodtam, hogy egyszer Afrikában futballozhatok a vb-n és most valósággá vált" - mondta Eto,o, aki hozzátette: számára ugyanakkora öröm, hogy Dél-Afrika rendezheti a tornát, mintha Kamerun adott volna otthont az eseménynek, mert a lényeg Afrikán van.
"Az emberek első gondolata Afrikáról a szegénység, a háborúk, az éhínség és a betegségek. A vb viszont lehetőséget ad arra, hogy most valami mást mutassunk a világnak. Szerintem az egész világ meg fog lepődni" - adott hangot várakozásainak Eto,o.


Maradona sportszerű játékra buzdít
Csapata világbajnoki rajtja előtt a sportszerű játék fontosságára hívta fel a figyelmet Diego Maradona, az argentin labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya.
"Szép futballt akarunk látni, és élvezni akarjuk a vb-t. Aki nem játszik tisztán, az inkább menjen a lelátóra." - fogalmazott a játékosként 1986-ban világbajnok, botrányairól is elhíresült, 49 éves szakember.
Maradona arra kérte a nemzetközi sportági szövetséget, hogy különösen ügyeljen a sportszerűségre. 
Az argentinok szombaton (ma), Johannesburgban kezdik vb-szereplésüket, ellenfelük a nigériai együttes lesz 16 órától.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?