Szlovákia legyőzte Kanadát

Karlstad. Szenzációs sikert ért el Szlovákia jégkorong-válogatottja a világbajnokság negyeddöntőjében, legyőzte az olimpiai bajnok Kanadát, és bejutott a legjobb négy közé. Nem kis meglepetésnek számít, hogy a háromszoros világbajnok csehek, akik 1999 óta nem kaptak ki vb-n, alulmaradtak az utolsó pillanatban összetákolt orosz válogatott ellen.

Peter Bondra két góllal járult hozzá a Kanada elleni győzelemhezTASR-felvételKANADA-SZLOVÁKIA 2:3 (1:0, 1:1, 0:2). Gólütők: Heatley (13.), Smyth (24.), ill. Bondra (40.), Šatan (44.), Bondra (45.). Játékvezető: Larking (svéd), 6300 néző. Kiállítások 3:3, emberelőny kihasználása 1:1. Kapura tartó lövések 30:33. Kanada: Giguere–Brewer, Patrick, Schlegel, McGillis, Staios, Sydor, Matvichuk– J. Wright, Malhotra, Morrow–Heatley, McDonald, Whitney–Cleary, T. Wright, Calder–Williams, Comrie, Smyth. Szlovákia: Lašák–Višňovský, Hecl, Smrek, Lintner, Štrbák, D. Milo, L. Čierny, Bača–Bondra, Stümpel, Pálffy–Šatan, Handzuš, Barteč-ko-Országh, Rast. Pavlikovský, Nagy, Rob. Petrovický, Hlinka, Somík.

A szlovák válogatott a csatártrió Tomík, Pucher, Uram nélkül állt ki a negyeddöntő fontos mérkőzésére, de már pályára lépett Pálffy és Stümpel. Eleinte mindkét fél óvatosan hokizott. Később azonban a szlovákok többször kerültek helyzetbe, ám a kanadai kapus nem hagyta magát meglepni. Petrovický, Stümpel, Šatan és Bondra lövéseit védte. Ezekben a percekben a kanadaiak csak túlütéssel tudták hárítani ellenfelük kezdeményezését. A 13. percben azonban Smrek mellett elhúzott McDonald, akinek lövését Lašák még védte, de a következő akció már kanadai gólt eredményezett, miután a tisztán álló Heatley a hálóba talált. Utána támadásban maradtak a tengerentúliak, Williams növelhette volna az előnyt. A másik oldalon százszázalékos helyzetben Pálffy hibázott. A harmad hajrájában kisebb verekedésre került sor Lašák kapuja előtt, mindkét csapatból két-két játékost állítottak ki.

A második játékrész elején Bača került a büntetőpadra és a kanadaiak kihasználták az emberelőnyüket. A korong ugyan Smyth korcsolyájáról került a kapuba, de a videofelvétel igazolta, ebben nem volt szándékosság. A gól után eléggé visszafogottan korongoztak a szlovákok, és csak Lašáknak köszönhetően nem kaptak gólt. Közvetlenül a harmad befejezése előtt Bondra megiramodott egy koronggal, megkerülte a kanadai kaput és csökkentette csapata hátrányát. Egy másodperc volt hátra a második játékrészből.

Nagyon jó játékot hozott az utolsó harmad. A 44. percben T. Wright mindenkit maga mögött hagyott, lövése centiméterekre kerülte el Lašák kapuját. Ezt követően emberelőnyből Šatan szerzett gólt, Handzuš hozta helyzetbe. Alig telt el 50 másodperc, amikor Bondra védhetetlen gólt lőtt a bal felső sarokba. Hiába igyekeztek a kanadaiak, nem tudtak egyenlíteni, Lašák kapus kitűnően védett.

VÉLEMÉNYEK – Wayne Fleming (a kanadai csapat edzője: „Elsősorban is szeretnék gratulálni a szlovák csapat győzelméhez, és ahhoz, ahogyan azt elérte. Fordulópontnak az első inkasszált gólunkat tartom a 2. harmad utolsó másodperceiben, mert más lett volna, ha kétgólos előnnyel fordulunk. Nagyon akartunk győzni, ezért igencsak csalódottak vagyunk. Sok sikert kívánok a szlovákoknak az elődöntőben.”

Ján Filc, a szlovák válogatott edzője: „Viszonzom a kanadai edzőnek a dicséretet, csapata is kiválóan játszott. Minden tekintetben nagyon kiegyenlített játékot hozott az öszszecsapás, a hajrában a szerencse is hozzánk szegődött. Örülök annak, hogy 0:2 után főleg az NHL-ben korongozó játékosok juttatták érvényre tudásukat, és bebizonyították, a legjobbak közé tartoznak. Ismétlem azonban: ahogyan megnyertük a meccset, ugyanúgy elveszíthettük volna. Ki kell emelnek Lašák kapust, a hajrában fantasztikus dolgokat művelt, és ha Bondra nem lőtt volna két gólt, őt nyilvánítottuk volna csapatunk legjobbjának. Bízom benne, hogy csapatom még nem mondta ki az utolsó szót a vb-n.”

Peter Bondra, a szlovák csapat legjobb játékosa: „Nagyon boldogok vagyunk, hogy sikerült legyőznünk Kanadát, és bejutnunk az elődöntőbe. Ehhez türelemre és nagy összpontosításra volt szükségünk, mert a tengerentúliak tipikus játékstílusukkal, agresszivitásukkal rukkoltak ki ellenünk. Két gólt lőttek, ami önmagában is sokat mondó, de a lényeg az, hogy később rákapcsoltunk, s egy emberként a magunk javára fordítottuk az összecsapást. Az is boldogít, hogy örömet szereztünk az otthoniaknak. Az ünneplést azonban nem szabad túlzásba vinnünk, mert ez csak részeredmény volt, következnek a svédek, akik a torna legnagyobb esélyesei.”

Ján Lašák, a szlovák válogatott kapusa: „Pszichikai szempontból egyértelműen karrierem legnehezebb mérkőzése volt. Örülök, hogy nem okoztam csalódást, akárcsak az egész csapat. Megmutattuk, hogy játékunk mérkőzésről mérkőzésre javul. 0:2 után is bíztam abban, hogy megfordítjuk a meccs állását.”

FINNORSZÁG–USA 3:1 (0:0, 2:0, 1:0). Gólütők: Rintanen (34.), Jokinen (36.), Viitakoski (52.), ill. La Couture (51.). Játékvezető: Mihálik (szlovák), 7000 néző. Kiállítások 3:3, emberelőny kihasználása 0:0. A 2. harmadban a finnek kihagytak egy büntetőlövést, később azonban kárpótolták magukat.

SVÉDORSZÁG–NÉMETORSZÁG 6:2 (1:2, 2:0, 3:0). Gólütők: Axelsson (10.), Sundin (32.), Hedin (37.), Huselius (50.), Sundin (53.), Näslund (56.), ill. Ehrhoff (18.), Soccio (20.). Játékvezető: Karbanov (orosz), 12 000 néző. Kiállítások 5:8, emberelőny kihasználása 3:1. Simán nyertek a skandinávok.

CSEHORSZÁG–OROSZORSZÁG 1:3 (0:1, 1:1, 0:1). Gólütők: Hrdina (24.), ill. Koznyev (16.), Karpov (29., 41.). Játékvezető: Lepaus (finn), 6000 néző. Kiállítások 3:7, g# emberelőnyből 0:1. Az 16. percben. Guszev távoli lövésébe beleért Koznyev, s a korong a hálóban kötött ki. A világbajnok csehek nagy erőfeszítéseket tettek az egyenlítés érdekében, s ez sikerült is nekik. Az oroszok azonban újra vezetést szereztek. Óriási iramot diktáltak a csehek az egyenlítés érdekében, de nem tudták átjátszani a tömören védekező ellenfelüket, Szokolov kapus 36 lövést tett ártalmatlanná.

O Az elődöntősökön kívül kialakult a világbajnokság végeredménye: 5. Csehország, 6. Kanada, 7. USA, 8. Németország, 9. Ukrajna, 10. Svájc, 11. Lettország, 12. Ausztria, 13. Szlovénia, 14. Lengyelország, 15. Olaszország, 16. Japán.

A MŰSOR

Csütörtök, 16.00: Finnország–Oroszország; 20.00: Svédország–Szlovákia

Péntek, 19.00 – Göteborg: a 3. helyért:

Szombat, 19.00 – Göteborg: döntő.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?