Színe és visszája

A görögök tudják a legjobban, hogy a csillagok állása talán már soha nem lesz ilyen kedvező számukra, s hogy az eufória után a csoda puszta futballtörténelmi ténnyé minősül.

A görögök tudják a legjobban, hogy a csillagok állása talán már soha nem lesz ilyen kedvező számukra, s hogy az eufória után a csoda puszta futballtörténelmi ténnyé minősül. Márpedig akkor ismét szembe kell majd nézniük mindazzal, amit az Eb alatt gondosan elzártak a külvilágtól: például azzal, hogy patinásnak számító klubjaik eladósodtak, s hogy az AEK Athén ellen csődeljárás indult meg, mert tartozása meghaladja a 100 millió eurót, s egyelőre kérdéses még az is, indulhat-e a bajnokságban.

Az Eb után Görögország az UEFA és a sportközvélemény fókuszába került, ezért megoldásra vár az eddig kezelhetetlennek tűnő huliganizmus is. A hatóságok által tavaly bevezetett naiv rendelkezések, miszerint a drukkerek nem kísérhetik el csapatukat más városokba, természetesen nem fékezhették meg a stadionok körül tomboló erőszakhullámot. Csak egy példa: tavaly ősszel az AEK–Olimpiakosz rangadó alatt a rohamrendőrök is tehetetlenül szemlélték, amint a késekkel és vasrudakkal felfegyverzett huligánok berontanak a pályára...

Bravúros Eb-menetelésük alatt a görögök büszkén hangoztatták: a selejtezőkből csoportelsőként jutottak tovább. Senki sem akart ünneprontó lenni, és nem pedzegette, hogy az örmény–görög (0:1) kvalifikációs meccs kapcsán az UEFA bundagyanú miatt indított vizsgálatot, s hogy a bajnokságban felmerülő korrupciós botrányaikat talán csak a csehek tudnák tromfolni.

A görög csoda nem a semmiből jött, hallhattuk a görögök reakcióját az Eb után, hiszen klubszinten évek óta bizonyítanak. Lássuk csak: a BL 2003/2004-es kiírásában három görög csapat is szerepelt a csoportkörben. Az AEK Athén, amely nem tudta megismételni egy évvel korábbi bravúrját (akkor 6 meccsen 6 döntetlent jegyezhetett), csoportutolsóként zárt, csakúgy, mint a Panathinaikosz és az Olimpiakosz – utóbbi bónuszként emlékezetes vereséget (0:7) szenvedett a Juvétól. Márpedig Rehhagel 22-es keretéből 15-en ebből a három gárdából kerültek ki, s ha beindul a várható játékosmigráció, még ez a derék utolsó hely is álomnak tűnik majd.

A görög futball igazi ereje most mutatkozik majd meg. Mert hiába rakják majd kirakatba az Eb-aranyat, a hirtelen jött dicsőség semmit sem old meg. Az olimpiáig még minden rendben lesz. Utána azonban jönnek a görög hétköznapok.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?