Szétesik a komáromi kajak négyes

Minden jel szerint korábbi összetételében már nem folytatja a versenyzést az athéni olimpián bronzérmes komáromi kajaknégyes. Riszdorfer Mihály Erbannal kezdett edzeni, fiatalabb fivére, Richárd Vlček Erikkel hajt a K2-es hajóban, Juraj Bača pedig kiszorult az egységből.

Az athéni egység már a múltéBača–Erban csere

Riszdorfer Mihály három távon is indult nemrégen a duisburgi Világkupán, de kajak egyesben. Hogyan látja az évekig világverő, majd olimpiai bronzérmes négyes jelenlegi helyzetét? „Gondolkodunk összetételén. Az biztos, hogy megváltozik. Először kipróbálom Erbannal, hogyan menne együtt a K2-es hajóban, a poznani Eb-n akár a négyesben is velünk evezhet. Duisburgban felmértem, milyen nehéz a mezőny a kajak egyesben, egy másodpercen belül öt-hat hajó ért a célba. Csak a B-döntőbe kerültem be, de még oda sem egyszerű bejutni. Ugyanúgy hatalmas a versengés a kettesek és a négyesek között. Úgy látjuk, a legjobbnak mégis egy erős K4-es vagy K2-es összehozása ígérkezik” – árulja el elképzeléseit, melyekből az is kiderül, hogy a nemrégi Vk-válogatón kajak egyesben kialakult sorrend négy legjobbja alkotná az új négyes egységet, abba pedig Juraj Bača nem fér bele. „Az ülésrend sem változik, Erban beül Gyuri helyére – részletezi a várható fejleményeket az idősebbik Riszdorfer fivér, és utána hónapok múltán részben beismeri, mégiscsak csalódás volt az athéni bronzérem, s elindítója lehetett az egység szétesésének. – Miután nem sikerült megnyerni az olimpiát, azon töprengünk, hogy még gyorsabb, verhetetlen kajak négyest hozzunk össze” – ad hangsúlyt elhatározásának.

Nem először

Riszdorfer Richárd Vlček Erikkel újra a K2-es hajóban evez. „Három év után folytatjuk együtt. Kétféle utat látok magam előtt: négyesben az ezerméteres olimpiai távon, kettesben ötszázon szeretnék versenyezni. Túléltem már máskor is a négyes felbomlását. Csak az ismétlődött meg, ami sydneyi olimpiai után szintén bekövetkezett. Akkor egy más összetételű hajó legénysége esett szét, pedig a legjobb volt Szlovákiában, s most is ez történt. Számítok arra, hogy a következő kajak négyesben is benne leszek. Harmadik voltam a válogatón, ott lenne a helyem.” Ő még korainak tartja arról beszélni, mikor száll vízre az új négyes. „Mi, Riszdorfer fivérek akarjuk, de a többiektől is meg kell kérdezni, mit szólnak hozzá. Erban már tud róla, Erik is hallotta, mi készül.”

Vlčekkel vagy nélküle?

Vlček Erikben még gyülekeznek a kérdőjelek. Nincs meggyőződve arról, hogy idén a kajak négyest kellene erőltetni. „Számomra még homályos minden. Senki sem tudja, ki mit akar, nem beszélünk róla. Többnyire csak az emberek kérdezősködnek. A hónap végi válogatón elindulok minden számban, s utána döntök a folytatásról. Magamban sem tisztáztam, mi legyen a négyessel. Hosszú idő után megtetszett a páros. Ezt ötszázon megpróbáljuk. Tőlem még senki sem kérdezte, akarok-e az új négyesben evezni. Számomra az a kérdés, fontos-e az idén az eredményesség. Szerintem nem. Ezért egyelőre nem látom szükségét a K4-be ülni. Előfordulhat, hogy nélkülem áll össze az egység.”

Csak üzentek

Juraj Bača nem mástól akarta meghallani, mi készül a kajak négyessel. Rá nem számítanak az egység összeállításánál, de erről beszélgetésünkig csak az edzőtől hallott, pedig naponta találkozik a fiúkkal, ugyanabban az öltözőben futnak össze. „Annyit talán megérdemeltem volna, hogy szóljanak nekem is. Először egy tévében láttam utalást rá, amit nem tartok tisztességesnek – közölte véleményét. – Sokszor kérdezték az újságírók, hogyan tudunk megbirkózni az állandó együttléttel. Nos, nem megy már tovább. Emberileg különbözőek vagyunk. Arra számítottam, hogy legalább azt közlik velem a fiúk, más összetételű lesz a négyes. Mert azért nem olyan rossz a viszonyunk, hogy ne lehetett volna megtenni.” Sajnálja, hogy olyankor jött a szétválás, amikor a sportteljesítményére nem lehetett panasz. „A duisburgi Világkupa előtti válogatón olyan jól mentem, mint még soha. Kilencvenöt óta nem voltam ilyen formában. Ezer méteren ötödik lettem, de az első öt versenyző egy másodpercen belül ért célba. Persze ez nem volt elég, mert egyesben és párosban nem jutottam ki a Vk-versenyre, a négyesről pedig nem volt szó. Utóbbi egységből ugyan kiszorultam, de nem az eredményességem miatt. Én tovább edzek, s várom a lehetőséget. Ha két éven belül emberi kapcsolatainkban még egyszer megtaláljuk a közös hangot, akkor felkészülök Pekingre.”

Vége a csodának

Soós Tibor felügyelete alatt készül(t) a négyes. Hogyan könyvelte el magában a mester a széthullás folyamatát? „Tudomásul vettem a fiúk döntését. Nyilván Erbannal kísérleteznek majd a két hét múlva következő Eb- és vb-válogatóig. Addigra kell kialakítani a K4-es összetételét. Nincs ebben semmi furcsaság, négy év együttlét után támadhatnak feszültségek. Önmagában már az is példátlan, s felér egy csodával, hogy szinte a sydneyi olimpia óta kibírták együtt a fiúk. A kajakozás túlságosan egyéni sport, a négyesbe mindenki önmagát adja, s ezt igazán nehéz hosszú időre összehangolni. Egyelőre nem akarok beleszólni a kajak négyes ügyébe. A 2008-as pekingi olimpiáig az egység sorsa kikristályosodik. Továbbra is nagyobbrészt irányításom alatt készülnek a fiúk, ebben nem várható változás.”

Meg abban sem, hogy idén nem a tavalyi összetételben indul a világsikerek felé a szlovák kajak négyes. De hogy kik ülnek a hajóba, arra ma még maguk az érintettek sem tudnak végérvényes választ adni. Június végén talán okosabbak leszünk.

Vereckeiék folytatják

Budapest. A szegedi válogatóversenyen nyújtott teljesítmények alapján Angyal Zoltán magyar szövetségi kapitány úgy döntött, hogy a tavaly Athénben címét megvédő férfi kajak négyes – Vereckei Ákos, Kammerer Zoltán, Storcz Botond és Horváth Gábor – változatlan összeállításban képviselheti a magyar színeket 1000 méteren a júliusi, poznani Európa-bajnokságon és az augusztusi, zágrábi világbajnokságon. Amint azt a szakember elmondta: a döntés független a második, június 24–26-án sorra kerülő szelektáló viadal eredményeitől. (mti)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?